Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών και Προστασίας Περιβάλλοντος

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Προστασίας Περιβάλλοντος Σπύρος Μωραΐτης, για το πρόγραμμα Jessica, που αποτέλεσε ένα από τα θέματα της πρόσφατης σύσκεψης που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής.
Το πρόγραμμα Jessica (Κοινή Ευρωπαϊκή Στήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές) παρέχει την ευχέρεια να....
 χρησιμοποιηθεί μέρος των πόρων που λαμβάνονται από την ΕΕ, προκειμένου να επενδυθούν, υπό μορφή επιστρεπτέων χρηματοδοτήσεων σε έργα που εντάσσονται στο πλαίσιο ολοκληρωμένων σχεδίων για την προαγωγή βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
Πρόκειται για βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο που βρίσκει εφαρμογή σε σχέδια αστικής ανάπτυξης (στους τομείς της διαχείρισης απορριμμάτων, ενέργειας, τουρισμού, αστικών μεταφορών, χώρων στάθμευσης κλπ.).


Πρόθεση του Δήμου Κέρκυρας είναι η ένταξη δράσεων για την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας και τη ζώνη προστασίας αυτής, που αφορούν την κυκλοφορία, την ελεγχόμενη στάθμευση και τις μεταφορές.


Ο κ. Μωραΐτης αναφέρθηκε στους τρεις τομείς προς ένταξη στο Jessica, οι οποίοι είναι:
1. Δύο περιφερειακοί χώροι στάθμευσης. Για τη δημιουργία τους μελετώνται από τις Τεχνικές Υπηρεσίες τα υπάρχοντα οικόπεδα του Δήμου αλλά και των φορέων που θα συμβληθούν στο εν λόγω πρόγραμμα, ώστε να καταλήξει η Δημοτική Αρχή που θα δημιουργηθούν οι χώροι στάθμευσης.
2. Δημιουργία δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς στην Παλιά Πόλη και τη ζώνη προστασίας της. Τα οχήματα αυτά θα εξυπηρετούν την μετακίνηση των κατοίκων και επισκεπτών από και προς τα περιφερειακά πάρκινγκ.
3. Χώροι ελεγχόμενης στάθμευσης.


Συνδυαστικά και παράλληλα με τις δράσεις του προγράμματος Jessica, από τις Επενδύσεις Δημόσιας Δαπάνης, θα πραγματοποιηθεί η ανάπλαση του «τριγώνου» που ορίζεται από το Πεντοφάναρο, την Ιόνιο Ακαδημία και την Ιόνιο Βουλή. Στόχος αυτής της δράσης είναι η βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών και της αισθητικής αναβάθμισης της περιοχής. Για την εν λόγω δράση υπάρχει προέγκριση από το κονδύλι των Δημοσίων Δαπανών, υπό την προϋπόθεση όμως να προχωρήσουν και οι δράσεις μέσω του προγράμματος Jessica.