Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Προτάσεις ΑΝΑΣΑ για την λειτουργία του Π.Σ.

Προτάσεις : για την αναβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας του Π.Σ
και την διασφάλιση του ελέγχου και της διαφάνειας.
Προς τον κ. Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων

Είναι γνωστή η άποψή μας ότι ο «Καλλικράτης» απέχει πάρα πολύ από το να είναι μια ουσιαστική και δημοκρατική αποκεντρωτική μεταρρύθμιση στο ελληνικό κράτος και την αυτοδιοίκηση.
Απέχει πολύ και από τις θέσεις για την μεταρρύθμιση που είχαν διατυπώσει τα αρμόδια όργανα της Αυτοδιοίκησης.
Είναι «κοινό μυστικό» άλλωστε ότι με ευθύνη....
της κυβέρνησης ο «Καλλικράτης» δομήθηκε όχι στην βάση των ώριμων αναγκών της ελληνικής κοινωνίας για αποκέντρωση με δημοκρατία αρμοδιότητες και πόρους, αλλά στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης και της ενσωμάτωσης στις τρέχουσες πολιτικές της «τρόικας» και του μνημονίου.
Η παράταξη μας πιστεύει στην ανάγκη της αντικατάστασης του «Καλλικράτη» από ένα αποκεντρωτικό σύστημα που θα συμβαδίζει με τα συμφέροντα των εργαζομένων πολιτών και θα πιστοποιεί την αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας.
Έχοντας υπ’ όψη τα παραπάνω, θεωρούμε ότι στα πλαίσια του λειτουργούντος πλέον Π.Σ μπορούμε να πάρουμε μέτρα και να λάβουμε αποφάσεις ώστε αφ’ ενός να βελτιώσουμε την προδιαγεγραμμένη εικόνα του και αφ’ ετέρου να ακυρώσουμε στην πράξη πολλές από τις αντιλαϊκές και αντι-αυτοδιοικητικές «αστοχίες» του «Καλλικράτη».
Συνοπτικά προτείνουμε:
1. άμεση σύσταση επιτροπής για την διατύπωση Δημοκρατικού Κανονισμού Λειτουργίας του Π.Σ., χωρίς να περιμένουμε τους «πρότυπους» κανονισμούς του υπουργείου (άρθρο167/5 ν.3852/2010). Με τον Κανονισμό αυτό μπορεί μεταξύ άλλων να προβλέπονται τα εξής:
• μετά τον εισηγητή του κάθε θέματος και τον Περιφερειάρχη, τον λόγο να λαμβάνουν οι επικεφαλής των παρατάξεων ή οι ορισμένοι από αυτούς σύμβουλοι.
• Στην αρχή κάθε συνεδρίασης να απαντώνται οι ερωτήσεις και επερωτήσεις που έχουν διατυπωθεί.
• Κάθε περιφερειακή παράταξη που εκπροσωπείται στο συμβούλιο να έχει την δυνατότητα να προτείνει θέματα στην ημερήσια διάταξη και να υποχρεούται ο πρόεδρος να τα περιλαμβάνει σε αυτή.
• Να προβλεφθεί η δυνατότητα των ενδιαφερομένων φορέων και πολιτών να λαμβάνουν τον λόγο και να εκθέτουν τις απόψεις τους.
2. στις επιτροπές του Π.Σ :
• να καλούνται με δικαίωμα λόγου οι επικεφαλής όλων των περιφερειακών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο συμβούλιο.
• Να προβλεφθεί ως στοιχειώδης δημοκρατικός όρος λειτουργίας η υποχρέωση του Π.Σ κάθε περιφερειακή παράταξη να συμμετέχει με τακτικό μέλος της σε μία τουλάχιστον από το σύνολο των τριών επιτροπών που ορίζει την σύνθεση τους το ίδιο το συμβούλιο.
3. αντιμετώπιση του φαινόμενου της «ενός ανδρός αρχή»
• με δεδομένο ότι ο «Καλλικράτης» δεν προβλέπει συλλογικά περιφερειακά όργανα σε κάθε νομό, ενώ αντιθέτως υπάρχει αναλογικά σε κάθε δημοτική και τοπική κοινότητα, να αποφασισθεί, με πολιτική συμφωνία, η λειτουργία σε κάθε νομό ενός άτυπου συλλογικού συμβουλευτικού και ελεγκτικού προς τον αντιπεριφερειάρχη οργάνου στο οποίο θα συμμετέχουν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του νομού καθώς και οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες των παρατάξεων που δεν έχουν εκλέξει σύμβουλο στον συγκεκριμένο νομό.
4. άμεση εξασφάλιση της τεχνικής διευκόλυνσης της απρόσκοπτης λειτουργίας των περιφερειακών παρατάξεων (άρθρο 168/10 του ν.3852/2010).
Για το τελευταίο αυτό έχω ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στον περιφερειάρχη και τους τέσσερεις αντιπεριφερειάρχες.


Θεόδωρος Γαλιατσάτος
Περιφερειακός Σύμβουλος
Επικεφαλής ΑΝ.Α.Σ.Α
Κύριε Πρόεδρε,