Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΕΝΑΚ: ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΤΡΟΥΜΠΕΤΑ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ

Η Κίνησή μας ενημερώνει τα τοπικά ΜΜΕ και μέσα από αυτά τον Κερκυραϊκό λαό, ότι με απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχει δώσει οριστικά τέλος στο μεγάλο περιβαλλοντικό - και όχι μόνο – θέμα, που απασχολεί πολλά χρόνια την Κέρκυρα και ονομάζεται λατομεία Κακότραφου Τρουμπέτα. Συγκεκριμένα το ΣτΕ με την υπ. αρ. Α 3960/2008 απόφαση του Ε΄ τμήματός του, κλίνει οριστικά και αμετάκλητα τον κύκλο που......
 έχει ανοίξει δεκαετίες τώρα, προκαλώντας μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, χωρίς καμία ουσιαστική αποκατάσταση. Έτσι , η καταστροφή πρέπει υποχρεωτικά να σταματήσει εδώ και τώρα. Η απόφαση του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ είναι ξεκάθαρη και κατηγορηματική και εκδικάστηκε μετά από προσφυγή (Ε 7281/2005) της Ναυσικάς Κυριάκη ( ιδρυτικός πυρήνας ΕΝΑΚ) την οποία προσυπέγραψαν ο ξεναγός Σπύρος Σπάθας κ.α. Το ΣτΕ με την απόφασή του δέχεται την αίτηση που του υποβλήθηκε και ζητούσε τον τερματισμό λειτουργίας των λατομείων και ακυρώνει την υπ.αρ. Δ.Δ / 37332/Φ14.64/263 απόφαση του Νομάρχη Κέρκυρας και την υπ.αρ. 12775/ 11.10.2004 απόφαση του ΓΓ της Περιφέρειας Ιονίων νησιών για συνέχιση λειτουργίας των λατομείων Τρουμπέτα.


Είναι εντυπωσιακό και προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς και ερωτηματικά το γεγονός ότι ενώ η δικαστική διαδικασία πραγματοποιήθηκε (κρίθηκε) στις 16/1/2007 και η απόφαση έχει αριθμό Α3960/2008, μέχρι και σήμερα διοικητικοί παράγοντες, οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες, κόμματα κ.λ.π. συζητούν στην βάση επαναλειτουργίας των νταμαριών. Να υποθέσουμε ότι δεν γνώριζαν ή και δεν γνωρίζουν; Υπενθυμίζουμε ότι σε ανακοίνωσή της η ΕΝΑΚ, πριν δύο μήνες, όταν άναψαν οι αναφορές σχετικά με το θέμα, έθετε ανοιχτά και προειδοποιούσε για την ύπαρξη προσφυγής στο ΣτΕ, που καθιστούσε, όπως λέγαμε, κάθε συζήτηση «επί ξύλου κρεμάμενη». Από τις τελευταίες ημέρες του κ. Γεωργαλίδη, μέχρι σήμερα με τον αιρετό κ. Σπύρου, εξελίσσεται ένα παιχνίδι που περιέχει τις αναγκαίες πάσες καθώς και «επιθετικές» ενέργειες με προφανή στόχο την κατασκευή προσχημάτων, την ανίχνευση και - όπως φαίνεται - την διαμόρφωση συνθηκών επαναλειτουργίας των λατομείων!! Είναι, επίσης, εντυπωσιακό ότι ενώ ο κ. Σπύρου, σε δηλώσεις του που διαβάζουμε στον τοπικό τύπο, χαρακτηρίζει παράνομη την λειτουργία των λατομείων , από την άλλη θέτει πιεστικά θέμα λειτουργίας τους. Μπορεί να μας εξηγήσει με σαφήνεια ποια λατομεία εννοεί;


Όλο αυτό το σκηνικό, που άτυπα, υπόγεια αλλά και δημόσια επιχειρείται να στηθεί προκαλεί «υπόνοιες» και σκέψεις σχετικά με τις πιθανές μεθοδεύσεις και το είδος των «επιχειρημάτων» που είναι ικανοί ορισμένοι κύκλοι του μπλοκ εξουσίας να χρησιμοποιήσουν, ακόμα και για μία τόσο ξεκάθαρη περίπτωση. Το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι επί δεκαετίες το μπλοκ εξουσίας κουμαντάρει το νησί μας με ακραία δεσποτικό και αδιαφανή τρόπο, έχει διαμορφώσει ορισμένες «παραδόσεις» ανεξέλεγκτου θράσους αυξημένης κυνικότητας και αλαζονείας σε ορισμένους κύκλους του. Παραδόσεις που δεν λένε να εγκαταλείψουν εύκολα, παρά την καταφανή ωρίμανση της κοινωνίας, όπως επιβεβαιώνεται από σειρά γεγονότων τα τελευταία χρόνια. Η καταστροφική πολιτική που ασκεί το μπλοκ εξουσίας, αναπαράγοντας τον ίδιο φαύλο κύκλο κινήσεων, επιλογών και αντιλήψεων, είναι η βασική αιτία της δομικής κρίσης του τοπικού μας οικονομικού – κοινωνικού μοντέλου, σε συνδυασμό βέβαια με τις γενικότερες κυρίαρχες πολιτικές και την, επίσης, δομική «αφομοίωση - εξάρτηση» ενός σημαντικού τμήματος πολιτικών δυνάμεων που εκτίνεται σε ολόκληρο το πολιτικό τόξο. Δυνάμεων που έχουν βολευτεί και «ισορροπήσει» μέσα σε αυτό το κυρίαρχο πλαίσιο. Η ανάγκη, όμως, να προχωρήσουμε μπροστά είναι πιεστική και οι συντηρητικού τύπου «αντιστάσεις» της διαχειριστικής εξουσίας χαντακώνουν ακόμα περισσότερο τον τόπο μας, τον λαό και την νέα γενιά του νησιού μας.


Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σαφής και κατηγορηματική, αποτελεί το ισχυρό δεδομένο που καθορίζει τα γεγονότα και τοποθετεί τα λατομεία Τρουμπέτα στο ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ένα παρελθόν με μεγάλες περιβαλλοντικές συνέπειες. Σήμερα, το άμεσο ζήτημα που τίθεται κατά την άποψη της ΕΝΑΚ, είναι η δρομολόγηση διαδικασιών για την ανάπλαση, για την αναγέννηση της κατεστραμμένης περιοχής που αποτέλεσε χώρο οργιώδους λατομικής δραστηριότητας για αρκετές δεκαετίες, κατεδαφίζοντας κυριολεκτικά ένα τεράστιο τμήμα της βουνοπλαγιάς και δημιουργώντας μια αποκρουστική χοάνη. Είναι γνωστό και καταφανές ότι μέχρι σήμερα και παρά τις συνεχείς ΕΠΟ που εκδίδονταν, οι επιχειρηματίες των λατομείων δεν προέβησαν σε κάποιες ουσιαστικές δράσεις ανάπλασης (ούτε φυσικά έγιναν οικολόγοι όπως ισχυρίστηκαν) και έτσι η περιοχή φαντάζει στην κοινή θέα σαν κρανίου τόπος.


Η ΕΝΑΚ, με βάση το ξεκάθαρο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί καλεί τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς φορείς, επίσης τα κόμματα, να πάρουν θέση και να προτείνουν αν θέλουν σκέψεις σχετικά με την ανάπλαση και αξιοποίηση των πρώην λατομείων Τρουμπέτα. Επίσης καλούμε τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας να θέσουν ευθέως το θέμα σε συνδυασμό με πιθανές δικές τους προτάσεις. Σε σχέση με όσες απόψεις έχουν εκφραστεί τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με τα λατομεία εκφράζουμε ερωτηματικά και διαφωνία με τη θέση του γραμματέα του ΣΥΝ Τ. Τόμπρου ( σε συνάντησή του με τον κ. Σπύρου) για απαλλοτρίωση με παράλληλη – αντισταθμιστική – εξόρυξη υλικών. Στον Τρουμπέτα απαιτείται προσθήκη υλικών και όχι συνέχιση εξόρυξης υλικών. Η ΕΝΑΚ προτείνει την πλήρη απαλλοτρίωση του χώρου, την εκτίμηση υπέρ του Δημοσίου των παραλήψεων στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων από τους επιχειρηματίες, την παραχώρηση των πρώην λατομείων στο Δήμο της Κέρκυρας και την δρομολόγηση κατασκευής εκεί μεγάλου Αθλητικού και Πολιτιστικού (συναυλιακού κλπ.) κέντρου του Βορείου συγκροτήματος.