Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Οχι της ΝΕ ΠΑΣΟΚ στη μετεγκατάσταση μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στο Καπαρέλι

Eίναι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας να στηρίζει ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος και να καταγγέλλει και να αντιπαλεύει ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τον περιβαλλοντικό πλούτο του νησιού μας.
Σε αυτή τη λογική, η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας είχε στο παρελθόν ταχθεί κατά της απόφασης του κ. Βόσδου να δώσει άδεια μετεγκατάστασης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας από την θέση Μπούκαρη στη θέση Καπαρέλι του Δήμου Κασσωπαίων.
Γινόμαστε, δυστυχώς, δέκτες των αντιδράσεων των κατοίκων και των φορέων της περιοχής δεδομένου ότι........
 πρόσφατη απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας δίνει παράταση στην προθεσμία μετεγκατάστασης της εν λόγω επιχείρησης ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή της Κασσιόπης.
Πέραν από τις νομικές πτυχές της υπόθεσης, κατά πόσο δηλαδή είναι νόμιμη αυτή καθεαυτή η παράταση της προθεσμίας των 3 χρόνων που είχε δοθεί και η οποία παρήλθε άπρακτη, η Ν.Ε. στέκεται στις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει μια ενδεχόμενη εγκατάσταση της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στο Καπαρέλι. Επιπτώσεις που εκτείνονται και θα επηρεάσουν αρνητικά την ευρύτερη, καθαρά τουριστική, περιοχή της Κασσιόπης, από το Αυλάκι και τον Άγιο Στέφανο μέχρι το Καλάμι και το Αγνή.
Οι ανησυχίες είναι εύλογες δεδομένου ότι υπάρχει η αρνητική εμπειρία λειτουργίας της ίδιας επιχείρησης στη θέση Βαθύ Κασσιόπης, τα «δείγματα» της οποίας γίνονται εμφανή σε όλες τις γειτονικές παραλίες, με πλήθος υπερβάσεων και παραβάσεων στη λειτουργία της, που επέσυραν πρόστιμα, πρωτόκολλα κατεδάφισης, κλπ. Όλες αυτές τις παρανομίες μάλιστα νομιμοποίησε ουσιαστικά με άλλη του απόφαση το Δεκέμβριο ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας!!
Με ποιες εγγυήσεις επομένως θα δεχθεί η τοπική κοινωνία μια νέα εγκατάσταση στο Καπαρέλι;
Θέση μας είναι ότι μια υπεύθυνη πολιτική απόφαση πρέπει να λαμβάνεται με ευαισθησία και γνώμονα το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον, με προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος. Το συμφέρον ενός ιδιώτη δεν μπορεί να υπερτερεί του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου.
Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα βρίσκει απέναντί της όλη την τοπική κοινωνία, την αυτοδιοίκηση, τους συλλόγους, τους επιχειρηματίες της ΒΑ Κέρκυρας.
Καλούμε τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να επανεξετάσει την υπόθεση και να ανακαλέσει την απόφαση, πρωτίστως για λόγους περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευαισθησίας.


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΣΟΚ ΚΕΡΚΥΡΑΣ