Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Σημαντική σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλή

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο (Σαν Τζιάκομο) υπό την προεδρία του Δήμαρχου Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλή και την συμμετοχή του πρόεδρου του ΤΕΕ Ν. Σπίγγου, του Αντιδήμαρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Σπ. Μωραΐτης και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου Κέρκυρας.
Στην σύσκεψη έγινε καταρχήν συζήτηση για τις προτεραιότητες του Δήμου στα έργα που θα προταθούν προς ένταξη στο ΕΣΠΑ . Ως προϋποθέσεις τέθηκαν.....
 η αναγκαιότητα κατασκευής, η ύπαρξη μελέτης και η ωριμότητα του έργου καθώς και ο προϋπολογισμός τους. Τα έργα που ορίστηκαν ως πρώτης προτεραιότητας και τα οποία πάντως θα τεθούν προς συζήτηση στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανά τομέα είναι τα εξής:


Οδοποιία
1. Παράκαμψη αεροδρομίου, προϋπολογισμός συμπληρωματικών εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου 2 εκ. ευρώ. Αναμενόμενος χρόνος αποπεράτωσης έως το καλοκαίρι του 2012.
2. Δρόμος Αλεπού – Καμπανιόλου. Βελτίωση του οδικού άξονα, προϋπολογισμός 3,5 εκ. ευρώ.
3. Ολοκλήρωση και εξωραϊσμός οδού Εμπορικής Αντιστάσεως, προϋπολογισμός 2,5 εκ. ευρώ.
4. Βελτίωση οδικού άξονα Μπενίτσες – Μωραΐτικα, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 3εκ. ευρώ.
5. Βελτίωση και διάνοιξη οδικού άξονα από διασταύρωση Γιατρώνων έως Σκριπερό. Το έργο έχει ολοκληρωμένη μελέτη και ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός είναι 4 εκ. ευρώ.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής ζήτησε να εξεταστεί και το έργο οδοποιίας από Καμπανιόλου προς Τρία Γεφύρια, η κατασκευή του οποίου θα ανακουφίσει κατά πολύ την κίνηση των οχημάτων. Σε δεύτερο χρόνο εξετάζονται επίσης μικρότερης κλίμακας έργα καθώς και μελέτες έργων στην πόλη και την περιφέρεια του Δήμου Κέρκυρας.


Σχολική στέγη
Το οξύτατο πρόβλημα της σχολικής στέγης, κυρίως στην πόλη της Κέρκυρας, τέθηκε επί τάπητος στη σημερινή σύσκεψη, όπου ο Δήμαρχος Κέρκυρας ενημέρωσε για την συνάντηση εργασίας που είχε στην Αθήνα με τον γενικό γραμματέα και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας για το θέμα στατικής επάρκειας του ΕΠΑΛ στο Μαντούκι.


Η συγκεκριμένη σχολική μονάδα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, τόνισε ο Δήμαρχος Κέρκυρας μαζί με το Δημοτικό Σχολείου Κοντοκαλίου, που αποτελεί χρόνιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας.


«Έχουμε εξασφαλίσει 4,5 εκ. ευρώ που απαιτούνται για την ανακατασκευή του ΕΠΑΛ», ενημέρωσε ο Δήμαρχος Γ. Τρεπεκλής, συμπληρώνοντας ότι ζήτησε από τον υφυπουργό Υγείας, σε συνάντηση που είχε επίσης στην Αθήνα, να δοθεί το κτίριο του παλαιού νοσοκομείου, για να στεγαστούν τα ΕΠΑΛ έως ότου ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του σχολικού κτιρίου στο Μαντούκι. Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα και την ερχόμενη Δευτέρα ο κ. Δήμαρχος θα αποστείλει και εγγράφως το αίτημά του στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να υπάρξει επίσημη απάντηση.


Σχολικές μονάδες που επίσης εξετάζονται είναι στο Γαστούρι, στο Πετριτή κ.α.


UNESCO
Σημαντική εξέλιξη υπάρχει και για το θέμα της σύστασης του Φορέα Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης, στο πλαίσιο της ένταξης της Κέρκυρας στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ο Δήμος Κέρκυρας θα διατυπώσει τις απόψεις του στο σχέδιο διαχείρισης που απεστάλη από το Υπουργείο Πολιτισμού. Στη συνέχεια και εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα ζητηθεί από το ΥπΠΟ να οριστεί ημερομηνία, κατά την οποία θα υπογραφεί στην Κέρκυρα, από εκπροσώπους όλων των φορέων, που συμμετέχουν, η συστατική πράξη του Φορέα Διαχείρισης.


Άλλα έργα
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας ζήτησε επίσης από τους επικεφαλής των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κέρκυρας να δοθεί προτεραιότητα στο θέατρο Φοίνικας, για το οποίο υπάρχει οριστική μελέτη και να ολοκληρωθεί η μελέτη που εκπονείται για το κτίριο Πετσάλη.


Για το θέμα της διαχείριση των απορριμμάτων εξετάζεται η προμήθεια πρες- κοντέινερς και μικρών απορριμματοφόρων καθώς και η υπογειοποίηση κάδων, που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλους δήμους της χώρας (π.χ. Δήμος Περιστερίου). Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί από το Δήμο Κέρκυρας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα ζητήματα της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος, με δράσεις που θα εκπονηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.


Τέλος σε νέα σύσκεψη θα συζητηθεί και το θέμα του εξωραϊσμού, ανάπτυξης και χρήσης της παραλιακής οδού από τις Αλυκές έως την στροφή της Σωτηριώτισσας καθώς και το θέμα δημιουργίας Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των υπαρχόντων λιμανιών.


Πρόγραμμα Jessica
Πραγματοποιήθηκε επίσης μια πρώτη ενημέρωση για το πρόγραμμα Jessica, (κοινή ευρωπαϊκή στήριξη για βιώσιμες επενδύσεις σε αστικές περιοχές) στο οποίο υπάρχει πρόθεση ένταξης δράσεων για την Παλιά Πόλη και την ζώνη προστασίας αυτής.
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει πρόθεση για δράσεις που αφορούν την κυκλοφορία, την ελεγχόμενη στάθμευση και τις μεταφορές..