Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού για την αδικία που υφίστανται στη φορολόγηση οι φιλαρμονικές εταιρείες, είκοσι εκ των οποίων εδρεύουν στην Κέρκυρα, κατέθεσε ο Νίκος Δένδιας. Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης:
"Η Κέρκυρα φιλοξενεί είκοσι περίπου φιλαρμονικές εταιρίες και σωματεία που υπηρετούν με συνέπεια και ανιδιοτέλεια τη μακρά.....
μουσική και ευρύτερα πολιτιστική παράδοση της νήσου. Λειτουργώντας ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συντηρούν πολυμελείς συμφωνικές ορχήστρες και άλλα μουσικά σύνολα, ενώ παρέχουν σε πολλές εκατοντάδες νέων δωρεάν μαθήματα θεωρίας μουσικής, εγχόρδων, πνευστών και κρουστών μουσικών οργάνων, καθώς ακόμη φωνητικής, χορού, θεάτρου και εικαστικών τεχνών. Μοναδική σταθερή πρόσοδος των φιλαρμονικών εταιριών, δια της οποίας συντηρούνται οι ίδιες και ανταποκρίνονται στην αποστολή τους, είναι η είσπραξη των μισθωμάτων από τα ακίνητα που τους έχουν στο διάβα του χρόνου δωρίσει φιλόμουσοι Κερκυραίοι. Ωστόσο, η παρούσα κυβέρνηση, αντί να ακολουθήσει την τακτική της προκατόχου της, η οποία μείωσε σταδιακά το συντελεστή της σχετικής φορολογίας σε 4% (αρ. 6§5 ν.3296/2004), με το αρ.12§4 του ν.3842/2010, που κατ’ επίφαση, όπως αποδεικνύεται, τιτλοφορείται ‘Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις’, τροποποίησε το αρ.109§2 εδ. β’ του ΚΦΕ (ν.2238/1994) και επέβαλε φορολογία με συντελεστή 20% στα εισοδήματα που αποκτούν από την εκμίσθωση οικοδομών και γαιών, μεταξύ άλλων, ‘τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα που νόμιμα έχουν συσταθεί ή συνιστώνται και τα οποία επιδιώκουν αποδεδειγμένα κοινωφελείς σκοπούς, καθώς και τα ημεδαπά κοινωφελή ιδρύματα’. Η επαχθής αυτή φορολόγηση νομικών προσώπων που παρέχουν αφιλοκερδώς αναγνωρισμένο πολιτιστικό έργο και, ειδικότερα, δωρεάν μουσικές και άλλες σπουδές σε νέους και νέες, όχι μόνον αδικεί την πολυσήμαντη προσφορά τους αλλά και υπονομεύει τη λειτουργία τους, αφού οι πρόσοδοι αυτές αποτελούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, το μοναδικό τους εισόδημα που αναπληρώνει την απουσία οποιασδήποτε κρατικής υποστήριξης. Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κύριοι συναρμόδιοι Υπουργοί Εάν, στο πλαίσιο της επικείμενης τροποποίησης της φορολογικής νομοθεσίας, η κυβέρνηση διατίθεται να απαλλάξει τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν δωρεάν μουσικές κ.α. σπουδές από το επαχθές μέτρο της φορολόγησης με συντελεστή 20% των εισοδημάτων τους που προέρχονται από την εκμίσθωση οικοδομών και γαιών (αρ.12§4 ν.3842/2010)."