Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ:Φυτέψτε… φωτοβολταϊκά,Φάτε… τροποποιημένα!

Του Χρυσόστομου Μπούκα


Μέχρι σήμερα η συνεχής αύξηση του κόστους των αγρο-εφοδίων, της μεταφοράς και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων, έχουν σαν αποτέλεσμα την πίεση προς τα κάτω του κέρδους(;) των αγροτών. Σκληρή εργασία με απρόοπτες......
απώλειες των προϊόντων από ακραίες καιρικές συνθήκες. Μία ζωή ο αγρότης χρεωμένος στις τράπεζες με πανωτόκια και εκβιασμούς απώλειας της γης του.


Η ανάπτυξη της βιομηχανίας και του τουρισμού, οδήγησαν τους νέους της επαρχίας στις μεγάλες πόλεις για εύρεση εργασίας και μεροκάματου με λιγότερες δυσκολίες και περισσότερες ευκαιρίες. Είναι το πρώτο ξεκλήρισμα της αγροτικής τάξης.


Μετά την ένταξη της πατρίδας μας στην (τότε) ΕΟΚ, αργότερα Ε.Ε. ήρθαν οι περίφημες επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων. Ο Έλληνας αγρότης που εργάζονταν σκληρά, κατέληγε απροστάτευτα να εισπράττει λιγότερα από το κόστος παραγωγής των προϊόντων του. Έτσι “βολεύτηκε” στις επιδοτήσεις. Ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια των επιδοτήσεων έδρασε το “ελληνικό δαιμόνιο” με τα γνωστά διπλογραψίματα, με τις στρεμματικές δηλώσεις και αποδόσεις, που ”μετέτρεψαν” την Ελλάδα μία απόλυτα γεωργική περιοχή ίση περίπου σε καλλιεργούμενη έκταση με την.. Γαλλία!
Όσο αμύητοι και αν ήταν οι εταίροι μας, με μια απλή ματιά ήταν εύκολο και φανερό να διαπιστώσουν το πάρτι που είχαν στήσει ορισμένοι αετονύχηδες, αν όχι με την ενθάρρυνση, πάντως με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου. Πρακτική που έβλαψε πρωτίστως τον Έλληνα αγρότη, γιατί ήρθαν (εκτός των άλλων) οι μειώσεις, οι έλεγχοι και οι επιδοτήσεις κατάντησαν αγροτικό χαρτζιλίκι. Η γη παρέμεινε χέρσα και η αγροτική τάξη συρρικνώθηκε περισσότερο.


Τα ελληνικά προϊόντα ακρίβυναν στην αγορά περισσότερο με φυσικό αποτέλεσμα να κατακλύζεται ο πάγκος από πατάτες Αιγύπτου, λεμόνια Ισραήλ και πορτοκάλια Χιλής!
Εκβιασμοί των μεσαζόντων χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια, προστασία και κατεύθυνση αγροτικής πολιτικής για τον Έλληνα παραγωγό, στο όνομα της ελεύθερης αγοράς από τις ηγεσίες του αρμόδιου Υπουργείου, έφεραν σαν αποτέλεσμα τα “φωτοβολταϊκά φρούτα“.
Φυτέψτε φωτοβολταϊκά είναι το νέο σύνθημα! Αγροτική πολιτική με φωτοβολταϊκές μονάδες!


Πράγματι σε μία φτωχή Ελλάδα, ξοδεύουμε την πιο ακριβή ενέργεια (ηλεκτρισμός-πετρέλαιο). Ούτε καν φυσικό αέριο δεν διαθέτουμε για τις ενεργειακές μας ανάγκες που έχει κόστος το μισό του πετρελαίου και το ένα πέμπτο περίπου του ηλεκτρισμού!
Η ρύπανση του περιβάλλοντος σε δεύτερο πάντα επίπεδο.
Καλά λοιπόν τα φωτοβολταϊκά, οι νέες τεχνολογίες και οι καινοτομίες.
Αλλά με πρόγραμμα και πάντως με υπευθυνότητα ασκούμενης ενεργειακής πολιτικής από τους αρμόδιους φορείς (ΔΕΗ, Ρυθμιστική Αρχή, Υπουργείο Ενέργειας και περιβάλλοντος) για να μην πέφτουν θύματα αετονύχηδων της αγοράς με απατηλές υποσχέσεις ιδιαίτερα οι αγρότες.


Πρέπει τάχιστα να τεθούν κανόνες ξεκάθαροι και με προοπτική για την διατήρηση και ανάπτυξη, όπου αυτή είναι δυνατή, της γεωργίας στο σύνολό της.
Δεν είναι δυνατόν η ενεργειακή πολιτική να ασκείται μέσω της γεωργίας!


Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι.. “παγκόσμιοι σύντροφοί μας” μεριμνούν για το τεράστιο κενό που δημιουργείται σε παγκόσμιο επίπεδο, με την εξάπλωση για την κάλυψη των αναγκών των γεννητικά τροποποιημένων προϊόντων.
Μία νέα παγκόσμια κυριαρχία, η απόλυτη κυριαρχία, μεγαλύτερη εκείνης της οικονομικής.
Θα ελέγχει την επιβίωσή μας και όχι μόνο τη φτώχεια μας.
Στην υγειά μας!




ΥΓ1: Στο νέο πιθανό σχεδιασμό διοικητικής αναδιάρθρωσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών, προκύπτει άμεση ανάγκη η ΕΑΣΚ να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιονίων Νήσων για να προστατεύσει, να αναπτύξει και να προβάλλει τα γεωργικά, κτηνοτροφικά και αλιευτικά της προϊόντα με ισχυρό τρόπο. Διαφορετικά, προβλέπω συγχώνευσή της με την Ένωση Αγρινίου στο πρότυπο μίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.


ΥΓ2: Διατηρώ εδραία την πεποίθηση ότι η αιρετή Περιφέρειά μας πρέπει να κινηθεί άμεσα για να χαράξει πολιτικές ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα.



Κέρκυρα 24-1-2011