Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ευρεία σύσκεψη για τα σφαγεία στην Κεφαλονιά

Με πρωτοβουλία του κ. Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Κουρή Σωτήρη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12-01-2011 στην αίθουσα συσκέψεων Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων με θέμα την αντιμετώπιση του θέματος λειτουργίας σφαγείου στο Νομό μας. Το διαχρονικά επίκαιρο αυτό τοπικό ζήτημα έχει αποκτήσει πλέον ευρωπαϊκές διαστάσεις καθώς κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτουν αυστηρούς όρους εγκατάστασης και λειτουργίας της εν λόγω δράσης. Οι φορείς του Νομού μας ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση αυτή αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο την.....
επιτακτική ανάγκη επίλυσης του θέματος αυτού. Στο πλαίσιο αυτό παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου Κεφαλλονιάς, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και της Συλλόγου Κρεοπολών.
Στην συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας οι κκ. Παναγιωτάκης Ν., Γαλίδης Σ., Σπαθής Ε., εκ μέρους του Δήμου Κεφαλλονιάς οι κ.κ. Σαββαόγλου Σ., Βαγιωνίτης Γ., εκ μέρους του Συλλόγου Κρεοπωλών οι κκ. Σταμούλης Κ., Λουράντος, Βαρθολομάτος Π., Αφοί Δεληκοστώπουλοι, Κουστουμπάρδης Ε., και εκ μέρους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών οι κκ. Καλαφάτης Α., Αλυσανδράτος Σ., Θεοτοκάτος Σ.
Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, αναζητώντας την πλέον οικονομικότερη και αποτελεσματικότερη εναλλακτική λύση (εύρος δραστηριοτήτων και ύψος της απαιτούμενης δαπάνης), διαπιστώθηκε η ανάγκη αξιοποίησης του υπάρχοντος χώρου του σφαγείου και του διαθέσιμου μηχανολογικού εξοπλισμού που ικανοποιεί την παραγωγική δραστηριότητα που επιδιώκεται.
Ο κ. Γαλίδης έθεσε υπόψη των παρευρισκομένων τα δεδομένα που υπάρχουν από την επικοινωνία της Υπηρεσίας με το Υπουργείο σημειώνοντας τον ενδεχόμενο κίνδυνο μετά το κλείσιμο του σφαγείου στο Ληξούρι να κλείσει και το σφαγείο στο Αργοστόλι.
Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών ζήτησαν την τήρηση των δεσμεύσεων που είχαν ληφθεί από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Αργοστολίου τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για άμεση επίλυση του προβλήματος και ότι είναι έτοιμοι να ηγηθούν της προσπάθειας αυτής. Ο Σύλλογος Κρεοπωλών εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το μέλλον του σφαγείου και ότι είναι έτοιμος να συνδράμει κάθε σχετική ενέργεια.
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης στην παρέμβαση του τόνισε μεταξύ των άλλων την δέσμευση του για υλοποίηση της απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου για συμμετοχή στην σχετική προσπάθεια με το ποσό των διακοσίων χιλιάδων ευρώ (200.000,00€). Σημείωσε όμως την ανάγκη να εξευρεθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο αξιοποίησης αυτών των πόρων και ότι ο κύριος φορέας για την λύση του θέματος είναι ο Δήμος Κεφαλλονιάς.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Σαββαόγλου στην παρέμβαση του αναγνώρισε την σημασία του σφαγείου και ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα του νέου δήμου. Δεσμεύτηκε για την παραχώρηση του σχετικού οικοπέδου μέσα σε ένα πλαίσιο όπου όλες οι εμπλεκόμενες κοινωνικές ομάδες θα συναινέσουν αναγνωρίζοντας θετικά οφέλη για όλους. Ανάφερε επίσης ότι θα τεθεί το θέμα στο μεθεπόμενο Δημαρχιακό Συμβούλιο.
Από τη συζήτηση προέκυψε ότι το θέμα εγκατάστασης και λειτουργίας του σφαγείου πρόκειται για ένα αυξημένης πολυπλοκότητας και μεγάλης κλίμακας ζήτημα εξαιτίας των νομικών, οικονομικών και κοινωνικών προεκτάσεων που έχει.
Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ολοκληρώνοντας την συνάντηση αυτή σημείωσε την ανάγκη το θέμα να παραμείνει στην επικαιρότητα, και επισήμανε ότι ο Δήμος είναι αυτός που έχει το κύριο βάρος εύρεσης λύσης, ότι ο δημόσιος διάλογος πρέπει να είναι πλέον προσανατολισμένος στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων συγκεκριμένων ενεργειών και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να παραμείνουν σταθερά προσηλωμένοι στην στήριξη της προσπάθειας.