Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών: Επιβολή συγχωνεύσεων για το σχολείο της «αγοράς»

Σε μαζικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Χτες το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε «διαβούλευση» μέχρι τις 23 Ιανουαρίου (διάρκειας 4 ημερών!) για τα κριτήρια των συγχωνεύσεων, ώστε τελικά να διαμορφωθεί ο νέος «σχολικός χάρτης» του σχολείου της «αγοράς» από την επόμενη χρονιά.
Χαρακτηριστικά είναι τα δύο πρώτα ερωτήματα που θέτει το υπουργείο στη «διαβούλευση»:
Ερώτημα 1: Ποιοι είναι κατά τη γνώμη σας οι λόγοι που συνθέτουν την....
αναγκαιότητα για Συνενώσεις – Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και ποιοι βασικοί στόχοι πρέπει να επιδιώκονται;
Ερώτημα 2: Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι πρόσθετες παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο;
Δηλαδή, στο κείμενο της «διαβούλευσης» δεν μπαίνει καν υπό συζήτηση το αν χρειάζονται οι συγχωνεύσεις, αλλά μόνο συζητιέται ο τρόπος που θα γίνουν. Η κυβέρνηση αποφασίζει και διατάζει ενώ αναζητά και συνενόχους. Πάντως από τις πρώτες δημοσιεύσεις σχολίων φαίνεται ξεκάθαρα η αντίθεση στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας όσων κατέθεσαν την άποψή τους. Μήπως το υπουργείο τώρα θα κάνει πίσω ή θα αποδειχθεί για μία ακόμη φορά ότι η περίφημη «διαΒούλευση» στην ουσία είναι «διαΔούλευση»; Επιτρέψτε μας να είμαστε σίγουροι για το δεύτερο.


Ο βασικός συνομιλητής της «διαβούλευσης» είναι οι δήμοι («η γνώμη των εκπροσώπων των νέων δήμων θα συντελέσει στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης»). Η επιλογή αυτή, βέβαια, δεν είναι τυχαία, αφού τα σχολεία, προοπτικά, θα ...«ανήκουν» στους δήμους και τις επιχειρήσεις. Η λειτουργία της «αυτόνομης» και «αποκεντρωμένης» σχολικής μονάδας που οραματίζεται η κυβέρνηση θα συνδέεται (ακόμα περισσότερο) με την τοπική διοίκηση, γεγονός που θα αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα διαφοροποίησης μεταξύ των σχολείων.


Με λίγα λόγια, θα έχουμε τα σχολεία των πλούσιων και των φτωχών δήμων, που όμως και τα δύο θα κυνηγούν «χορηγούς» για την οικονομική τους επιβίωση, ενώ οι γονείς θα κληθούν να πληρώνουν ακόμα περισσότερα για το «καλό του σχολείου». Σχολεία με διευθυντές στο ρόλο manager που θα έχουν σαν στόχο να κρατάνε υψηλά την ανταγωνιστικότητα. Έτσι βλέπει το Υπουργείο τα σχολεία ως ανταγωνιστικές μονάδες – επιχειρήσεις. Αυτό θα είναι το σχολείο της γρήγορης και «εύπεπτης» δεξιότητας, ενώ η γνώση όλο και πιο πολύ θα απαξιώνεται


Ο σχεδιασμός του Υπουργείου έρχεται ως συνέχεια των πολιτικών των κυβερνήσεων όλων των προηγούμενων χρόνων που ακολουθούσαν πιστά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν και μόνο αν συναντήσουν την μαζική λαϊκή αντίσταση θα κάνουν πίσω. Στο χέρι μας είναι.


Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών θα δώσει τη μάχη για τη δημιουργία ενός μετώπου εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών, εργαζομένων που θα διαφυλάξει το δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας και το ποιοτικό ανέβασμα της παρεχόμενης γνώσης.