Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Συλαλλητήριο ΠΑΜΕ στις 23 Φεβρουαρίου για την Παιδεία

Ο εκπαιδευτικός κόσμος της Κέρκυρας, οι μαθητές και οι εργαζόμενες οικογένειες, βιώνουν με τραγικό τρόπο τα τεράστια αδιέξοδα των κυβερνητικών πολιτικών στην παιδεία, που αμφισβητεί ακόμα και το στοιχειώδες δικαίωμα των παιδιών μας, να πάνε στο σχολείο με ασφάλεια.
Δυστυχώς επιβεβαιώνονται πλήρως η έγκυρη προειδοποίηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ στις αρχές της χρονιάς, ότι φέτος θα ήταν μια σκληρή χρονιά!!!
Η κυβέρνηση οδηγεί με το κόψιμο των.....
κονδυλίων όχι μόνο για τις μεταφορές αλλά και για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων την εκπαίδευση στο νησί μας σε πραγματικό έμφραγμα!
Τα παραπάνω ζητήματα δένονται αρμονικά με τις παράλληλες κινήσεις της για κλείσιμο – συγχωνεύσεις σχολείων.
Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ είναι η προσπάθεια των εδώ και πάνω από δεκαετίας αποφασισμένων κατευθύνσεων της ΕΕ, για το χτύπημα του Ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, για τη δημιουργία του λεγόμενου «αποκεντρωμένου πολυδύναμου σχολείου», με τα διαφοροποιημένα προγράμματα, με τα καλά σχολεία των παιδιών των λίγων και τα υποβαθμισμένα σχολεία για τα παιδιά του λαού.
Το σχολείο που για να λειτουργήσει ανταποδοτικά και στοιχειωδώς, θα ζητά χρήματα από τους γονείς είτε απευθείας, είτε με ένταση της δημοτικής φορολογίας.
Η οικονομική ασφυξία για μεταφορές και λειτουργικά είναι το λίπασμα που ρίχνουν σήμερα κυβέρνηση - ΝΔ – ΕΕ, ώστε αύριο να προβάλλει ως ανάγκη από τη ζωή η εμπλοκή στη ζωή των σχολείων του κάθε λογής σπόνσορα –ιδιώτη.
Οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων -όχι μόνο στην Κέρκυρα αλλά σε όλη την Ελλάδα ακόμη και στην Αθήνα- έρχεται απλά να δημιουργήσει την απαραίτητα ποσοτική συσσώρευση του μαθητικού πληθυσμού, που θα καθιστά συμφέρουσα την εμπλοκή του κάθε επιχειρηματία.
Να γιατί είναι τελείως αποπροσανατολιστική η συζήτηση που ανοίγει για τις συγχωνεύσεις των ολιγοθέσιων σχολείων στην Α΄βάθμια Εκπαίδευση της Κέρκυρας.
Τυχαία επέλεξαν αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις του δικομματισμού, για να ανοίξουν και μάλιστα στη βάση υποτίθεται παιδαγωγικών κριτηρίων αυτό το θέμα τώρα; Δεν νομίζουμε!!!
Αυτοί που μιλάνε για «παιδαγωγική ανάγκη» να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις των σχολείων, δε λένε κουβέντα για τις ουσιαστικές πλευρές που αναβαθμίζουν την εκπαίδευση. Για τα απαράδεκτα δηλαδή αναλυτικά προγράμματα και βιβλία, που κονιορτοποιούν την σκέψη και καλλιεργούν τον αγνωστικισμό! Για τα μέτρα διαφοροποίησης των αναλυτικών προγραμμάτων που χρόνια τώρα εισάγονται στην παιδεία! Για τις άθλιες –ακόμα και επικίνδυνες- σχολικές υποδομές όπου η κυβέρνηση θέλει να στοιβάξει 25 μαθητές στα δημοτικά και 30 μαθητές στα Γυμνάσια και τα Λύκεια! Για την ουσιαστική ανυπαρξία κάθε εξασφάλισης για δωρεάν μεταφορά των μαθητών προς και από τα σχολεία τους, από τη μεριά της κυβέρνησης!
Για ποιες λοιπόν παιδαγωγικές ανάγκες μιλάνε;
Η Ν.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί κάθε εκπαιδευτικό, μαθητή και εργαζόμενο γονιό να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους στην πάλη υπεράσπισης του Ενιαίου Δημόσιου και Δωρεάν Χαρακτήρα της Εκπαίδευσης, για ουσιαστικά μέτρα αναβάθμισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα σχολειά της Κέρκυρας ώστε να μη ξεπερνούν τους 20 οι μαθητές ανά τάξη, τη διασφάλιση όχι μόνο άμεσα αλλά και προοπτικά των μεταφορών των μαθητών, ενάντια στους σχεδιασμούς δημιουργίας από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΕΕ του σχολείου της αγοράς.
Μεμονωμένες και ασυντόνιστες ενέργειες τον μόνο που αντικειμενικά εξυπηρετούν σήμερα είναι την κυβερνητική πολιτική! Τώρα είναι η ώρα του ενωμένου αγώνα, που διασφαλίζεται από την πρόσκληση που απέστειλε η ΕΛΜΕ Κέρκυρας προς όλους τους φορείς για συντονισμό της δράσης τους, τη Δευτέρα το απόγευμα στο Δημοτικό Θέατρο και όχι των ξεχωριστών ενεργειών.
Ακόμα ποιο μαζικά στη βάση της ταξικής ενότητας πρέπει σήμερα οι εργαζόμενοι και ο λαός της Κέρκυρας, να διαδηλώσει ενάντια στη κοινή μήτρα, που κτυπά την παιδεία και την υγεία, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, που επιδιώκει να πτωχεύσει το λαό για να διασώσει τα κέρδη της πλουτοκρατίας, δίνοντας το παρών στο απεργιακό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 23 του Φλεβάρη, στις 10 πμ στην Πλατεία Σαρόκο.
Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011