Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Πανελλαδική παράσταση διαμαρτυρίας διδασκόντων με βάση το ΠΔ 407/80 και Επιστημονικών και Εργαστηριακών Συνεργατών ΤΕΙ την Παρασκευή 12/2- ΑΝΝΑ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ;;;;;;

Στο πλαίσιο της συνολικότερης επίθεσης στην Ανώτατη Εκπαίδευση το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε περικοπές στις πιστώσεις που αφορούν διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 και οι οποίες φτάνουν το 15%-20% σε σχέση με τις ήδη συρρικνωμένες προβλέψεις των τετραετών ακαδημαϊκών προγραμματισμών. Οι περικοπές ανακοινώθηκαν το Δεκέμβριο, όταν είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος του χειμερινού εξαμήνου. Την ίδια στιγμή στα ΤΕΙ οι περικοπές πιστώσεων....
 δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων και την πληρωμή των επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών.


Η απόφαση του Υπουργείου οδηγεί σταδιακά τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, τις Συγκλήτους και τα Τμήματα είτε στον επιμερισμό μικρότερου αριθμού πιστώσεων σε περισσότερους διδάσκοντες (οικονομική εξαθλίωση, άνιση μεταφορά των βαρών στις πλάτες των συμβασιούχων διδασκόντων) είτε στον ριζικό περιορισμό του αριθμού συμβασιούχων διδασκόντων, άρα και των προσφερόμενων μαθημάτων (απολύσεις και υποβάθμιση προγραμμάτων σπουδών). Την ίδια στιγμή η παρατεταμένη καθυστέρηση των διορισμών των μελών ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί, η πρόθεση του Υπουργείου να περιορίσει ριζικά τις προκηρύξεις νέων θέσεων, οι περικοπές πιστώσεων, διαμορφώνουν ζοφερό τοπίο για τους συμβασιούχους διδάσκοντες αλλά και τα ίδια τα Τμήματα. Ιδιαίτερα πλήττονται τα Περιφερειακά ΑΕΙ και τα νέα Τμήματα που βασίζονται σημαντικά σε συμβασιούχους διδάσκοντες.


Το Υπουργείο Παιδείας παραμένει πιστά προσηλωμένο στην πολιτική της συρρίκνωσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας και της γενίκευσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Αυτό δείχνουν οι προτάσεις για μη εξελίξιμη βαθμίδα λέκτορα, για περιορισμό της μονιμότητας των άλλων βαθμίδων και για επιστροφή σε μια παραλλαγή του θεσμού των βοηθών. Απαξιώνοντας εργασιακά και εκπαιδευτικά τους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 και το Ν.1404/83 περιφρονεί εκατοντάδες νέους επιστήμονες που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αναγκαζόμενοι να αντλούν από το υστέρημά τους ή από δανεισμό, για να αντιμετωπίσουν τις περικοπές πιστώσεων ή τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων. Ουσιαστικά, εκβιάζει τη συμμόρφωση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τη φιλοσοφία του νέου θεσμικού πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, πριν ακόμη αυτό ψηφιστεί. Απαιτεί από την πανεπιστημιακή κοινότητα να διαχειρίζεται ως οιονεί μάνατζερ ολοένα και πιο περιορισμένους πόρους προωθώντας την ιδιωτικοποίηση και την ελαστικότητα ως αναγκαία λύση.


-Επειδή πιστεύουμε ότι η εργασιακή επισφάλεια δεν έχει θέση στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, αλλά και στην κοινωνία.


-Επειδή δεν μπορούμε να ανεχτούμε την εργασιακή και ακαδημαϊκή απαξίωση διδασκόντων με μακρόχρονο διδακτικό και ερευνητικό έργο.


-Επειδή η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει δείξει και στο παρελθόν ότι έχει τις δυνάμεις για να αντισταθεί σε πολιτικές που αμφισβητούν τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.


Απαιτούμε:


• Να καταργηθεί ο θεσμός των συμβασιούχων διδασκόντων και όλες οι ανάγκες των ΑΕΙ και των ΤΕΙ σε διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό να καλύπτονται με προκηρύξεις θέσεων ΔΕΠ και μελών ΕΠ.


• Οι όποιες πραγματικά έκτακτες ανάγκες να καλύπτονται από διδάσκοντες με αξιοπρεπείς όρους. Να σταματήσει η επίκληση ‘έκτακτων αναγκών’ ως πρόσχημα γενίκευσης της ελαστικής εργασίας.


• Να μη μετατραπεί η βαθμίδα του λέκτορα σε βαθμίδα συμβασιούχων, επισφαλώς εργαζομένων χωρίς προοπτική εξέλιξης και ερευνητικής σταδιοδρομίας. Να μην επιστρέψουμε στο θεσμό των βοηθών.


• Να παγιωθεί η συμμετοχή Επιστημονικών και Εργαστηριακών συνεργατών των ΤΕΙ με το Ν.1404/83 (όπως αναθ. από τον 2916/01) σε όλα τα Συλλογικά Όργανα των Τμημάτων, Σχολών και Ιδρυμάτων. Στα ΤΕΙ να αξιολογείται ιδιαίτερα η επί ετών θητεία διδασκαλία -αυτοδύναμη ή μη- όσων κληθούν να αξιολογηθούν από Εκλεκτορικά Σώματα.


• Γενναία χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ και άμεση προκήρυξη όλων των απαραίτητων θέσεων ΔΕΠ και μελών ΕΠ σε όλα τα Τμήματα.


Παράλληλα, απαιτούμε για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα:


• Άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ και ΕΠ στα ΤΕΙ


• Όχι στην περικοπή των πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες. Να χορηγηθούν τώρα όλες οι πιστώσεις όπως αρχικά προβλέπονταν.


• Να υπογραφούν αμέσως όλες οι συμβάσεις των διδασκόντων ΠΔ 407/80 σε όλα τα ΑΕΙ και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα.


• Ενιαία αντιμετώπιση των διδασκόντων σε όλη τη χώρα, αποσαφήνιση των όρων εργασίας ήδη από τις προκηρύξεις και όχι μετά την έναρξη των εξαμήνων.


• Σεβασμό στα εργασιακά, εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα των συμβασιούχων διδασκόντων, όπως αυτά προβλέπονται και από το ΠΔ 407/80 ή τους Ν.1404/83 και Ν. 2916/2001: α) Επιλογή των διδασκόντων με βάση τις απαιτήσεις των προκηρύξεων και όχι τις πελατειακές σχέσεις. β) Αυτοτελή ανάθεση μαθήματος. γ) 100% της αντιμισθίας για όλο το ημερολογιακό εξάμηνο ή έτος, σύμφωνα με τις ώρες διδασκαλίας των αντικειμένων. δ) Όχι στο τεμαχισμό ενιαίων μαθημάτων.


• Καμιά καθυστέρηση στις προκηρύξεις θέσεων μελών ΔΕΠ και ΕΠ για πιστώσεις που είχαν ήδη εξαγγελθεί