Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Ξενοδοχείο 500 κλινών στην καρδιά της NATURA! - Ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας

Η πολύφερνη Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη ξανά στο στόχαστρο της εκμετάλλευσης, με «πράσινο» και «βιώσιμο» προσωπείο! Εν μέσω παρατεταμένης θεωρητικολογίας και λαϊκισμού με αντικείμενο τις γενικές(!) διατάξεις περί οικοδομικών όρων εντός προστατευόμενων περιοδών του προγράματος NATURA 2000, το ελληνικό δαιμόνιο «μεγαλουργεί», και κυοφορεί ξενοδοχειακά μαστόδοντα στο.....
οικοσύστημα της υπό εξαφάνιση κερκυραϊκής «σβίδρας» (βίδρα Lutra Lutra).
Για το σχεδιαζόμενο ξενοδοχειακό συγκρότημα, που βρίσκεται από πλευράς διοικητικής διαδικασίας στο στάδιο αξιολόγησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προβλέπεται η εκμετάλλευση συνολικής έκτασης 78.000 τετραγωνικών μέτρων που οριοθετούνται νότια από τη Μονή Αγίας Αικατερίνης (κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο), και βόρεια-δυτικά από τον αιγιαλό. Η εκμετάλλευση χωροθετείται, στο σύνολό της, εντός του προστατευόμενου κατά NATURA 2000 χώρου. Μάλιστα στην πραγματικότητα καταλαμβάνει το δυτικό ήμισυ του «Νήσου», που κλείνει από την πλευρά της θάλασσας τη λιμνοθάλασσα.
Η κλίμακα της εκμετάλλευσης είναι εμφανώς δυσανάλογη και απάδει προς οποιαδήποτε λογική «ήπιας, οικοτουριστικής ανάπτυξης» της προστατευόμενης περιοχής Αντινιώτη, όπως διαφαίνεται από τα ποσοτικά της δεδομένα: 500 κλίνες, δόμηση-κάλυψη άνω των 11 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, 27 πισίνες (!), γήπεδα τέννις – σε απόσταση «σερβίς» από την Αγία Αικατερίνη…


Είναι δε οφθαλμοφανές ότι η σχεδιαζόμενη εκμετάλλευση αποτελεί προκεχωρημένο στάδιο της πρωτοβουλίας που είχε παρουσιαστεί, με θριαμβικούς τόνους και «δυνάμεις περιφρούρησης» υπό την αιγίδα του τότε Δήμου Θιναλίων, στην Περίθεια, στην αλήστου μνήμης «λαϊκή συνέλευση» της 15ης Μαρτίου 2008.


Η Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη εντάσσεται, ως γνωστόν, στο πρόγραμμα NATURA 2000 με τον κωδικό GR2230001 στις ειδικότερες κατηγορίες SCI (τοποθεσία κοινοτικής σημασίας) και SPA (περιοχή ειδικής προστασίας ορνιθοπανίδας). Με ενδιαιτήματα ποικιλίας (πλην της σβίδρας) σπάνιων ειδών, χαρακτηρίζεται «σημαντική για την οικολογική ισορροπία στην ευρύτερη περιοχή», ιδίως επειδή «ανθρωπογενείς επιδράσεις δεν έχουν επηρεάσει ακόμη σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του οικοσυστήματος».


Η συνεχιζόμενη απειλή καταστροφής της περιοχής NATURA 2000 της Αντινιώτη, πέρα από τη σωρεία νομικών ζητημάτων που θέτει, επαναφέρει το κυριαρχο νομικοπολιτικό ζήτημα: τη συνενοχή της Ελληνικής Πολιτείας στη συστηματική μετατροπή των βιότοπων σε προνομιακούς στόχους μιας «τουριστικής αξιοποίησης» αποικιοκρατικού ήθους – που αποθρασσύνεται όσο η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων που κατοχυρώνουν τη προστασία τους (και δεν συνεπάγονται δαπάνη του Δημοσίου) εκκρεμεί.
Είναι ίσως επιβεβλημένο να αναζητηθούν πλέον οι ποινικές ευθύνες των αρμόδιων λειτουργών της Ελληνικής Πολιτείας για αυτή τη συνεχιζόμενη παράβαση του καθήκοντός τους.


Για το ΔΣ ο πρόεδρος
Αριστοτέλης Κοσκινάς