Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ Ν. ΔΕΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανεργίας στον τομέα του τουρισμού και την καταβολή επιδόματος ανεργίας στους εργαζομένους των ξενοδοχειακών μονάδων που δεν λειτούργησαν το 2010, κατέθεσε ο Νίκος Δένδιας. Αναλυτικά. το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
ΘΕΜΑ: «Αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανεργίας στον τομέα του τουρισμού»
Τα αποτελέσματα της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση αποτυπώνονται στη....
δραματική αύξηση των δεικτών της ανεργίας και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΑΕΔ, το ποσοστό των εγγεγραμμένων ανέργων στα Ιόνια νησιά αυξήθηκε μόνο τον Νοέμβριο του 2010 κατά 45,3% σε σχέση με τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
Ο τομέας που υφίσταται τις δυσμενέστερες επιπτώσεις στην συγκεκριμένη περιφέρεια είναι αναμφίβολα αυτός του τουρισμού, ο οποίος, σημειωτέων, έχει διαχρονικά συνεισφέρει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Στην Κέρκυρα, όπου ο τουρισμός αποτελεί οξυγόνο για την οικονομική επιβίωση του νησιού, η οικονομική ύφεση έχει οδηγήσει σε υπολειτουργία πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και σε απόγνωση τους χιλιάδες εργαζομένων σε αυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι 250 εργαζόμενοι 5 ξενοδοχειακών μονάδων που δεν λειτούργησαν το καλοκαίρι του 2010, οι οποίοι αναμένουν από τον Ιούνιο του 2010 την εξαγγελθείσα από τον Υφυπουργό Εργασίας νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή επιδόματος ανεργίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Επειδή, ανάλογη εξέλιξη αναμένεται και για την φετινή τουριστική περίοδο, με τα αρμόδια Υπουργεία να αναλώνονται σε αόριστες υποσχέσεις και ευχολόγια για την αντιμετώπιση της κρίσης, ερωτάται η Κα Υπουργός:
1) Προτίθεται να περιλάβει σε υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, ως έχει δεσμευθεί, ρύθμιση για την καταβολή επιδόματος ανεργίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους εργαζομένους των ξενοδοχειακών μονάδων που δεν λειτούργησαν το 2010;
2) Τι προτίθεται να πράξει αντιστοίχως για να αντιμετωπίσει την πιθανή αύξηση του αριθμού των ανέργων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το 2011;
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Δένδιας