Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας κατέθεσε ο Ν. Δένδιας

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η Προς: Την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Θέμα: Συμμετοχή στελεχών εκπαίδευσης στα συμβούλια της περιφερειακής αυτοδιοίκησης
Η υπ’ αρ.Φ.351.5/77/165375/Δ1/29.12.2010 εγκύκλιος του ΥΠΔΒΘ περί ‘Αιρετών εκπροσώπων ΟΤΑ’ ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι ‘Διευθυντές εκπαίδευσης που έχουν εκλεγεί, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, […] υποχρεούνται εντός δέκα (10) ημερών από την ανάληψη των αξιωμάτων τους στους Ο.Τ.Α. να....
 καταθέσουν δήλωση για την προσωρινή απαλλαγή από τα διοικητικά τους καθήκοντα στην εκπαίδευση. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου, απαλλάσσονται από τα διοικητικά καθήκοντά τους στην εκπαίδευση για το χρονικό διάστημα άσκησης των καθηκόντων τους στους Ο.Τ.Α., διατηρούν τη σειρά τους στους αξιολογικούς πίνακες επιλογής και μετά την αποχώρησή τους από τους Ο.Τ.Α., τοποθετούνται σε κενές και κενούμενες θέσεις, για τις οποίες είχαν επιλεγεί με απόλυτη προτίμηση, για συμπλήρωση της τετραετούς θητείας τους, εφόσον δεν έχει λήξει η ισχύς των πινάκων επιλογής.’


Με τον τρόπο αυτό αλλοιώνεται το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στις περιφερειακές εκλογές, όπως καθορίζεται στο αρ.116 ν.3852/2010, ενώ θεσπίζεται εν τοις πράγμασιν μια επιπρόσθετη, ιδιότυπη περίπτωση ασυμβιβάστων έργων ή καθηκόντων, η οποία δεν προβλέπεται στο αρ. 117 του ανωτέρω νόμου ή στο αρ.21 του Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (π.δ.30/1996) αλλά και δεν δύναται να στηριχθεί στο αρ. 2§14 ν.2621/1998, όπως τροποποιήθηκε με το αρ.23§2 ν.2641/1998.


Η τελευταία αυτή διάταξη τυγχάνει επικλήσεως δια της ανωτέρω εγκυκλίου αλλά η υποχρέωση κατάθεσης δήλωσης για την προσωρινή απαλλαγή από διοικητικά καθήκοντα στην εκπαίδευση που προβλέπει αφορά ρητά σε εκπαιδευτικούς α’ και β’ εκπαίδευσης που ασκούν – συγκεκριμένα – καθήκοντα νομάρχη, βοηθού νομάρχη, επάρχου, προέδρου νομαρχιακής επιτροπής, δημάρχου, αντιδημάρχου ή προέδρου κοινότητας, κι όχι, απλώς, συμβούλου ή προέδρου περιφερειακού ή άλλου συμβουλίου της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Κατόπιν τούτων,
ερωτάται η κυρία Υπουργός,


Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αποκαταστήσει την υπερβολική και δυσανάλογη υποχρέωση που, παρά το νόμο, επιχειρείται να επιβληθεί δια της ανωτέρω εγκυκλίου και επιβάλλει σε εκπαιδευτικούς που τυγχάνουν εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι ή πρόεδροι περιφερειακών συμβουλίων να υποβάλουν δήλωση απαλλαγής από τα διοικητικά τους καθήκοντα στην εκπαίδευση.