Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΩΣ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΥ ΤΟΥ Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Επικρατείας, Εθνικής Άμυνας και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχετικά με την άρση του χαρακτηρισμού του Ν. Κερκύρας ως παραμεθορίου, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες άμεσων ξένων επενδύσεων στην περιοχή, κατέθεσε ο Νίκος Δένδιας. Αναλυτικά, το κείμενο της ερώτησης:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς: α) Τον Υπουργό Επικρατείας με αρμοδιότητα τις επενδύσεις
β) Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
γ) Τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Θέμα: Άρση του χαρακτηρισμού του Ν. Κερκύρας και άλλων τουριστικών περιοχών ως παραμεθορίων και επιτάχυνση αμέσων ξένων επενδύσεων
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει τον περιορισμό των περιοχών που χαρακτηρίζονται ως παραμεθόριες υπό την έννοια των άρθρων 24 επ. του ν.1892/1990 και το π.δ. της 22/24.06.1927, καταλαμβάνουν δε 29 από τους 52 νομούς της χώρας.
Συνεπεία αυτού του χαρακτηρισμού,.....
 η απόκτηση εμπραγμάτων ή ενοχικών δικαιωμάτων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, έχοντα την ιθαγένεια τρίτων (μη κοινοτικών) χωρών, σε ακίνητα που ευρίσκονται στις ανωτέρω παραμεθόριες περιοχές, μεταξύ των οποίων και ο Ν. Κερκύρας (β.δ. 771 της 6/14.10.1961 - ΦΕΚ Α 198), προϋποθέτει εγκριτική απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (αρ.26§2 ν.1892/1990), η οποία εκδίδεται κατόπιν πολλών μηνών μετά την υποβολή σχετικής αιτήσεως εκ μέρους του ενδιαφερομένου επενδυτή.
Η χρονοβόρα αυτή διαδικασία αποθαρρύνει σημαντικούς ξένους επενδυτές, είναι δε παρωχημένη και αλυσιτελής: το εθνικό συμφέρον δεν απειλείται αλλά, αντιθέτως, προάγεται δια της εισροής υψηλών αμέσων επενδύσεων από τρίτες χώρες όπως η Ρωσία κ.α. και της υλοποίησης σημαντικών τουριστικών σχεδίων σε περιοχές που, ειδικά σήμερα, δεν δικαιολογούν την επιφυλακτικότητα της εποχής θέσπισης της οικείας νομοθεσίας. Παράλληλα, τυχόν προσπάθειες νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες μέσω της αγοραπωλησίας ακινήτων ελέγχεται σύμφωνα με τους μηχανισμούς του ν.3691/2008.


Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κύριοι συναρμόδιοι Υπουργοί:


Πότε και με ποιο τρόπο προτίθενται να μεριμνήσουν: α) για την άρση του χαρακτηρισμού ως παραμεθορίων του Ν. Κερκύρας και άλλων περιοχών της χώρας, για τις οποίες δεν δικαιολογείται σήμερα αυτός από λόγους εθνικής ασφάλειας, β) για την επιτάχυνση, εν τω μεταξύ και σε κάθε περίπτωση, της διαδικασίας εξέτασης και έγκρισης αιτήσεων για τη σύναψη εμπραγμάτων και ενοχικών συμβάσεων επί ακινήτων παραμεθορίων περιοχών (αρ. 26§2 ν.1892/1990).