Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΦΠΑ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

Θα άφηνα το θέμα να ξεπεραστεί και να ξεχαστεί μέσα στα τόσα που ταλανίζουν το νου και τις ανάγκες μας αν όταν έδινα σήμερα μια τηλεφωνική παραγγελία για την επιχείρησή μου δεν με ρωτούσε η υπάλληλος: Λευκάδα, δηλαδή νησί, να βάλουμε δηλαδή 13% ΦΠΑ…
Όχι της λέω, νησί ναι, μειωμένο ΦΠΑ ,ΟΧΙ..!!!
Τώρα, τι να σας θυμίσω. Ότι ο Γιώργος Καλούδης κι ο Μάκης Φόρτες έχουν θέσει προ πολλού το θέμα για την εναρμόνιση του ΦΠΑ όλων των νησιών της επικράτειας κι όχι μόνο για τα νησιά του Αιγαίου, πράγμα που.....
 είχαν στα προγράμματά τους όλοι οι συνδυασμοί των περιφερειακών εκλογών και που προβλέπουν έτσι κι αλλιώς και οι συνθήκες Άμστερνταμ και Λισσαβόνας αλλά και το άρθρο 101 του Ελληνικού συντάγματος;;!!!
Ότι πρόσφατα κατέθεσε ερώτηση στη βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου με βάση την εισήγηση του Γ.Καλούδη και την σχετική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων νήσων.
Και ότι-δυστυχώς- ο υφυπουργός οικονομικών Δ.Κουσελάς( του οποίου εκτιμώ τους αγώνες και την εντιμότητα) απάντησε ότι ΔΕΝ είναι δυνατή η ικανοποίηση του αιτήματος γιατί δεν είχαν περιληφθεί τα Επτάνησα σ αυτή την διαπραγμάτευση με την ΕΕ αλλά μόνο τα νησιά του Αιγαίου..
Δεν εκτιμάται στην απάντηση του υφγού, ούτε η ομόφωνη απόφαση του περ/κού συμβουλίου, ούτε ότι οι συνθήκες που αναφέραμε είναι ισχυρότερες των διμερών συμφωνιών, ούτε ότι το γενικότερο πνεύμα που διέπει την πολιτική της ΕΕ για τις νησιωτικές περιοχές είναι η διαρκής προσπάθεια των κρατών-μελών για την μείωση της καθυστέρησης των νησιών σε όλη την ΕΕ. Αρκεί- θα σκέφτηκαν - να μην ταράξουμε τα νερά και να μη στεναχωρήσουμε τους εταίρους αλλά ας έχουμε δύο διαφορετικές πολιτικές στα ανατολικά και δυτικά νησιά μας..
Θεωρώ ότι θα πρέπει να στηριχθεί αυτή η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου από το ευρύτερο φάσμα του πολιτικού κόσμου, πέρα από κόμματα και παρατάξεις, ώστε να έχουμε ανταγωνιστικότερα προϊόντα ή –το σημαντικότερο- να έχουμε με το μειωμένο ΦΠΑ, φτηνότερο κόστος στον τουρισμό και στο κόστος ζωής των επισκεπτών μας, κάτι που θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία όλων των νησιών του Ιονίου.
Η αδικία αλλά και η απόφαση υπάρχει, απαιτείται βούληση και πειθώ για ν αλλάξουν τα πράγματα θετικότερα για την οικονομία των Επτανήσων..
Σε ότι μας αφορά θα πρέπει η αποκεντρωμένη-όσο αποκεντρωμένη είναι τελικά- περιφερειακή αυτοδιοίκηση της Επτανήσου να σταθεί δυναμικά στο θέμα, να μην αρκείται στις ομόφωνες αποφάσεις και τα ψηφίσματα αλλά να θέσει το ζήτημα στον ίδιο το λαό και μ ένα δημοψήφισμα να ζητήσει την εξομάλυνση αυτής της κατάφορης αδικίας.
Θα μπορούσε ακόμα, να συνδεθεί με συνεχή επαφή με άλλες Ευρωπαϊκές νησιωτικές περιφέρειες για κοινή δράση.
Για να μάθουν οι κρατούντες- που ποιος ξέρει τι σενάρια μας ετοιμάζουν- ότι δεν θα μπορούν να κωφεύουν σε αποφάσεις αποκεντρωμένων αιρετών οργάνων και κυρίως μπροστά σε αποφασισμένους πολίτες..
Παναγιώτης Σκληρός