Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Η κατά Χρ. Μπούκα αποτίμηση της επίσκεψης Λοβέρδου στην Κέρκυρα

Την επαύριο της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας, πρέπει να κάνουμε μια πρώτη, ψύχραιμη αποτίμηση αυτής της επίσκεψης, δηλαδή των γεγονότων που προέκυψαν πέρα από την απλή καταγραφή τους.
Έτσι πιστεύω ότι βοηθούμμπολίε τους συτες μας να.....
 αντιληφθούν πού είμαστε και πού πάμε.


Έχουμε λοιπόν απολογισμό: θετικών στοιχείων, υποσχέσεων για τις οποίες πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και ταυτόχρονα σε εγρήγορση και τέλος αρνητικό απολογισμό για τον τόπο μας.


Θετικό: χώρος παλαιού Νοσοκομείου.
Ο κ. Υπουργός είναι θετικός στην πρόταση να παραχωρηθεί ο χώρος του παλαιού Νοσοκομείου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση “αντί ενδεικτικού τιμήματος ενός ευρώ”
Αν αυτό το αποτιμήσουμε οικονομικά, είναι τεράστιο το όφελος.
Αν το αποτιμήσουμε –και έτσι πρέπει κυρίως- κοινωνικά, η υπεραξία του συγκεκριμένου χώρου πολλαπλασιάζεται αυτόματα.
Το λίγο λιγότερο αν δεν δώσει τεράστιο άλμα στην αναπτυξιακό σχεδιασμό της πόλης, τουλάχιστον θα προσφέρει μια μεγάλη ανάσα σε πολλά συσσωρευμένα προβλήματα λειτουργίας της πόλης μας.


Υπόσχεση: πρόσληψη προσωπικού.
Αναφέρθηκε ο κ. Υπουργός σε άμεσες προσλήψεις ιατρών και παραπέρα ενίσχυσης ιδιαίτερα του νοσηλευτικού προσωπικού με την νέα πανελλήνια προκήρυξη.
Μιλάμε πάντα για μόνιμο προσωπικό διότι πρέπει να υπερτονιστεί ο κίνδυνος που ελλοχεύει, εκείνος της κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας.
Οι προσλήψεις εποχικού και επικουρικού προσωπικού που έχουν ήδη γίνει, έχουν ημερομηνία λήξης. Εφόσον το προσωπικό αυτό αποχωρήσει, και θα αποχωρήσει σχεδόν όλο μαζί, όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι αυτόματα θα δημιουργηθεί λειτουργικό κραχ στο χώρο της υγείας.


Υπόσχεση ομαλοποίησης τροφοδοσίας υλικών στο Νοσοκομείο.
Ας θεωρήσουμε καλόπιστα ότι η αρρυθμία που έχει παρατηρηθεί στην προμήθεια χρηστικού υλικού μέχρι σήμερα, οφείλεται πράγματι στην αλλαγή συστήματος προμηθειών στα Νοσοκομεία και όχι στην παλαιότερη φράση του ιδίου Υπουργού, ότι δηλαδή “δεν υπάρχει σάλιο”. Αναμένουμε το αμέσως προσεχές διάστημα για να κρίνουμε με πραγματικά γεγονότα.


Θετικό το γεγονός ότι ο κ. Υπουργός δεν συμμετείχε στο πανηγυράκι των.. ξανα-εγκαινίων του Νοσοκομείου δια της μεθόδου του Αγιασμού! Έλαβε σοβαρά υπόψη την προτροπή που του απευθύναμε! “Φωτογραφία συνταξιούχων πολιτικών και πολιτευτών που προσέτρεξαν να κλέψουν μια φωτογραφία με τον Υπουργό” ήταν η θλιβερή εικόνα.


Αρνητικό: χώρος παλαιού Νοσοκομείου.
Ο κ. Υπουργός, σχεδόν(;) απέκλεισε την χρήση του χώρου του παλαιού Νοσοκομείου για υγειονομικές και κοινωνικές δομές (Κέντρο Υγείας Αστικού τύπου, Μονάδα Χρονίως Πασχόντων κ.λ.π.)
“Πάρτε το, αλλά μην με φορτώνετε” ήταν το νόημά του πίσω από τις λέξεις του.


Ιδιαίτερα στην παρούσα δεινή οικονομική συγκυρία της πατρίδας μας, εκ πρώτης όψεως φαντάζει περίπου λογικό. Όμως δεν είναι και δεν πρέπει να είναι. Στις δύσκολες οικονομικές, εργασιακές και κοινωνικές συγκυρίες τότε μοναδικά πρέπει να ενδυναμώνει το κοινωνικό δίχτυ, ιδιαίτερα από μια κυβέρνηση που θέλει να ισχυρίζεται ότι εξυπηρετεί κοινωνικές ανάγκες.
Το αποκούμπι βρε αδερφέ της δύσκολης και κακιάς ώρας, ιδιαίτερα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.


Φυσικά, είναι αλήθεια, για αυτούς που γνωρίζουν και παρακολουθούν τα θέματα υγείας, το Υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα ο αρμόδιος Υπουργός κ. Λοβέρδος, αλλάζει την φιλοσοφία στην άσκηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την παροχή υπηρεσιών της. Ανοίγει το σύστημα σε όλους τους γιατρούς. Δηλαδή έχουμε εφαρμογή ελεύθερης επιλογής ιατρών όλων των ειδικοτήτων από τους ασφαλισμένους σε όλα τα Ταμεία. Αυτή είναι η φιλοσοφία στο Νόμο που ήδη έχει ψηφιστεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Πρέπει όμως να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί, διότι εκτός της πρόθεσης του Νομοθέτη, τίποτα δεν είναι βέβαιο. Θα πρέπει να υπάρξουν δεκάδες(!) υπουργικές αποφάσεις για να γίνει εφαρμόσιμος αυτός ο Νόμος. Φυσικά, γίνεται κατανοητό ότι κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες θα αλλάζει η υπουργική απόφαση, χωρίς ανάγκη ψήφισης νέου Νόμου, και πιθανώς αυτή η φιλοσοφία να αποδειχτεί η μητέρα του Φρανκενστάϊν!


Εξάλλου, για να εφαρμοστεί αυτός ο νέος Νόμος και να λειτουργήσει αποτελεσματικά, χρειάζεται να επιχορηγηθεί γενναία οικονομικά.
Υπάρχουν τα χρήματα; Μακάρι!
Προσωπικά διαβλέπω μια ακόμη εξαγγελία καλών προθέσεων, αλλά χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.


Αρνητικό: έλλειψη συγκροτημένης πρότασης
Εξίσου σημαντικό, κατά την άποψή μου, είναι το γεγονός της έλλειψης οργανωμένης, συγκροτημένης, πολιτικής και ταυτόχρονα ρεαλιστικής πρότασης για τα θέματα υγείας στο Νομό μας, αλλά τουλάχιστον για την χρήση του χώρου του παλαιού Νοσοκομείου.
Πάντα μας φταίνε οι άλλοι. Ίσως είναι ένας λόγος για τοπική κατανάλωση για να καλύψουμε τις δικές μας αδυναμίες και ανεπάρκειες.
Βροντερή η απουσία και σιγή των πρόσφατα εκλεγμένων εκπροσώπων μας.
Βλέπουμε τα τρένα να περνούν! Αποδειχθήκαμε ως κοινωνία δια των εκπροσώπων μας κατώτεροι των περιστάσεων στην προώθηση των αιτημάτων και των συμφερόντων μας!


Αρνητικό: εντυπωσιασμοί και φανφάρες.
Εκείνοι που έχουν πάρει την εντολή από το Λαό να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά του, αρέσκονται σε φανφάρες και εντυπωσιασμούς της στιγμής, αγνοώντας πλήρως, μεγάλα και σημαντικά ζητήματα του Λαού.
Όλα για το γυαλί.
Παρεμβάσεις και δελτία τύπου για το θεαθήναι. Για να αιτιολογήσουν την ύπαρξη τους, ίσως και την ανεπάρκειά τους. Πολλές φορές, αυτές οι παρεμβάσεις κακό κάνουν στο βάθος του χρόνου παρά εξυπηρετούν τα συμφέροντα του τόπου.
Αν συνεχίσουμε να πορευόμαστε έτσι, δεν έχουμε καμία ελπίδα.
Στην άμυνά τους να προστατεύσουν το επάγγελμά τους, οργανώνουν “πέμπτη φάλαγγα με προθύμους” και κατηγορούν αγωνιστές ότι δήθεν κρύβονται πίσω από συμφέροντα! Αιδώς ανίκανοι!


Αρνητικό: προοπτική ανάπτυξης.
Καμία ερώτηση, καμία πρόταση, καμία τοποθέτηση για την αναπτυξιακή προοπτική της λειτουργίας του Νοσοκομείου.
Η λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου είναι η ίδια με κείνη του παλαιού. Το μεγάλο πρόβλημα της μετανάστευσης ασθενών για έλεγχο και νοσηλεία ιδιαίτερα ειδικών ομάδων ατόμων και ασθενών, είναι παρόν και διογκώνεται μέρα με την ημέρα.
Με ελάχιστη, επαναλαμβάνω, με ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση το τεράστιο αυτό ρεύμα “μεταναστών υγείας” μπορεί άνετα να ανακοπεί και ο Κερκυραίος πολίτης να μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του εν πολλής στον τόπο του.
Και τότε θα έχουμε προσφέρει ανθρώπινες, κοινωνικές και οικονομικές υπηρεσίες στον συμπολίτη μας.


Μας απομένει να τρέξουμε πίσω από το τρένο να το προλάβουμε, ή να περιμένουμε στο σταθμό για το επόμενο τρένο!


Στην υγειά μας αδέρφια!


Κέρκυρα 25-2-2011