Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Οι αποφάσεις της σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών για τη μεταφορά των μαθητών

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών για το πρόβλημα των σχολικών μεταφορών, μετά από πρωτοβουλία της Βουλευτού Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ κας Άντζελας Γκερέκου. Στη σύσκεψη στην όποια προήδρευσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κος Γιώργος Ντόλιος συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ κος Ζάχος και ο κος Τσαγκάρης ως εκπρόσωπος των τουριστικών λεωφορείων, αποφασίστηκαν τα εξής:
• Δεδομένων των εξαιρετικά επείγουσων αναγκών και για λόγους υψηλού δημοσίου συμφέροντος η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι σε θέση......
 νομικά να παρατείνει τις συμβάσεις του προηγούμενου σχολικού έτους για την περίοδο από 1-1-2011 έως την ολοκλήρωση των διαγωνισμών.
• Αναφορικά με την περίοδο 1-9-2010 έως 31-12-2010 ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο 16 του νόμου 3887/2010. Ειδικότερα, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός δεν έχει ολοκληρωθεί, με επιγενόμενη διαπιστωτική πράξη του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας είναι σε θέση να προχωρήσει σε παράταση των συμβάσεων του προηγούμενου σχολικού έτους. Στις σχολικές μονάδες που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά κατά το σχολικό έτος 2010-2011, καθώς και σε περιπτώσεις που δεν υφίστανται συμβάσεις μεταφοράς μαθητών σύμφωνα με αντίστοιχες διαπιστωτικές πράξεις Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας, η μεταφορά των μαθητών ανατίθεται απευθείας με απόφαση της Νομαρχιακής Επιτροπής και μόνο για το χρονικό διάστημα από 13-9-2010 μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη και την ανάδειξη νέων μειοδοτών.
• Όσον αφορά στο κόστος της παράτασης των συμβάσεων, θα καλυφθεί από τους ΚΑΠ της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης στους οποίους εγγράφεται η πίστωση για τη μεταφορά των μαθητών.
Μετά το τέλος της σύσκεψης η κα Γκερέκου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τις σχολικές μεταφορές στο νησί μας, ήταν σημαντικό και επείγον να λυθεί. Σήμερα, η Κυβέρνηση προχώρησε σε μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος, αναλαμβάνοντας τη νομοθετική κάλυψη και ρύθμιση των σχολικών μεταφορών για το τρέχον έτος στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, η Κυβέρνηση κατέβαλε προς τους λεωφορειούχους της Κέρκυρας το 2010, οφειλές ύψους 4,5 εκ. ευρώ – ποσό ιδιαίτερα προνομιούχο σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας - οι οποίες είχαν δημιουργηθεί ήδη από το 2007. Επιπροσθέτως, υπήρξε η ρητή δέσμευση από πλευράς Κυβέρνησης, ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιταχυνθεί η αποπληρωμή των χρεών που δημιουργήθηκαν κατά το εξάμηνο 1.1.2010 έως 1.6.2010. Να τονιστεί επίσης, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αποτελεί «ειδικό» ή αποκλειστικό πρόβλημα της Κέρκυρας αλλά αφορά και πολλές άλλες περιφέρειες της χώρας. Από εδώ και εμπρός, είναι σαφές ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους προς τους γονείς και τους μαθητές των σχολείων της Κέρκυρας: οι αρχές της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης να προχωρήσουν στην εξειδίκευση των απαιτούμενων ρυθμίσεων και οι λεωφορειούχοι να εκτελέσουν το έργο τους και την ευθύνη η οποία προκύπτει μέσα από τις συμβάσεις έργου. Στην πράξη και σε ότι αφορά το κεντρικό επίπεδο διοίκησης, το πρόβλημα έχει διευθετηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και επομένως, δεν υπάρχουν άλλοθι για τη συνέχιση του προβλήματος».