Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟ ΗΜ. ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 19/03/2011

1. Απολύσεις Δημοτικών Υπαλλήλων
To τελευταίο διάστημα και σταδιακά έχουν γίνει πάνω από εκατό απολύσεις συμβασιούχων υπαλλήλων στον δήμο Κεφαλονιάς ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του Καλλικράτη, αλλά και της πολιτικής της επιχειρηματικής λειτουργίας των δήμων που ακολουθούσαν οι πρώην δημοτικές αρχές, με τις οδηγίες και τις επιταγές της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.
Αποκορύφωμα αυτού του πογκρόμ απολύσεων είναι η απόλυση...
 59 εργαζομένων στην διαδημοτική επιχείρηση καθαριότητας Κεφαλονιάς – Ιθάκης. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι αφού βρισκόταν χρόνια σε ομηρία (από 3 μέχρι και 25 χρόνια) χωρίς καν να υπογράφουν συμβάσεις τα τελευταία χρόνια με ευθύνη των πολιτικών υπεύθυνων , σήμερα δεν χαρακτηρίζονται ούτε καν συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και με την προβλεπόμενη μεταφορά της δραστηριότητας της αποκομιδής στον δήμο βρίσκονται στο δρόμο.
Το ίδιο περίπου συνέβη και πριν μια εβδομάδα με 19 εργαζομένους στη Δ.Ε.Υ. Αργοστολίου που η σύμβασή τους έληξε στις 28/2 ενώ μέχρι σήμερα υπέγραφαν εδώ και 7 χρόνια αλλεπάλληλες συμβάσεις. Ας σημειωθεί ότι οι 7 από αυτούς έχουν περάσει μέσω ΑΣΕΠ αλλά δεν προσλαμβάνονται λόγω εφαρμογής μνημονίου.
Στις παραπάνω κατηγορίες εκκρεμούν και περίπου 50 εργαζόμενοι των παλαιών δήμων που διεκδικούν εργασία με δικαστικές αποφάσεις έχουν χαρακτηριστεί αορίστου χρόνου και δεν προσλαμβάνονται, λόγο του ότι δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία του σχετικού διατάγματος Παυλόπουλου. Υπάρχουν επίσης και άλλοι που ακόμη βρίσκονται στα δικαστήρια.


Κύριε πρόεδρε
Από τα παραπάνω φαίνεται καθαρά ότι στο δήμο Κεφαλονιάς δημιουργείται ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα ενώ μπαίνει υπό αμφισβήτηση η επαρκής και ασφαλής αποκομιδή των απορριμμάτων.
Η προσαρμογή της Τ.Α. στις ανάγκες του κεφαλαίου και η επίθεση ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια έχει φέρει κάθε είδους σχέση εργασίας στους ΟΤΑ όπως 8μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου, μερική απασχόληση, ενοικίαση εργαζόμενων, τοπικά σύμφωνα, εποχιακοί.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ επιχείρησαν την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων στους ΟΤΑ και προώθησαν αντί για το μόνιμο τακτικό προσωπικό, τις παραπάνω εργασιακές σχέσεις.


Σήμερα από τις ίδιες δυνάμεις επιχειρείται η διαίρεση και διάσπαση των εργαζομένων.


Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρώντας ότι το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον ταυτίζεται με την υποχρέωση του κράτους να παρέχει δωρεάν όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες αλλά και με το δεδομένο ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις δεν διασφαλίζουν σε καμία περίπτωση τα συμφέροντα - δικαιώματα των εργαζόμενων, αλλά ούτε και των δημοτών για πραγματικές κοινωνικές παροχές, προτείνει σήμερα το περιφερειακό συμβούλιο να απαιτήσει από τη κυβέρνηση:
• Να γίνει άμεσα η επαναπρόσληψη των απολυμένων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και η καταβολή των δεδουλευμένων.
• Να μην γίνει καμιά απόλυση.
• Όλο το προσωπικό των συμβασιούχων των παλαιών δήμων όλης της περιφέρειας να μεταφερθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε αντίστοιχες υπηρεσίες των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων , καταλαμβάνοντας είτε υφιστάμενες κενές οργανικές θέσεις , είτε προσωποπαγείς αορίστου χρόνου, αντίστοιχης ή παρεμφερούς ειδικότητας. Οι θέσεις εργασίας να συνιστώνται με απλή απόφαση του Δημοτ.Συμβουλίου.
• Όλο το προσωπικό να έχει μια μόνο σχέση εργασίας και στην Τ.Α. την μόνιμη και σταθερή εργασία με ίση αμοιβή και δικαιώματα για την ίδια δουλειά σε όλους.


2. Για τις τραγικές ελλείψεις στο Γ.Ν. Νοσοκομείο και το ΙΚΑ Κέρκυρας.


Με την πολιτική περικοπών των κοινωνικών δαπανών και το νέο νόμο για τη Δημόσια Υγεία, η κυβέρνηση του ΠΑΣ΅ΟΚ έχει περικόψει δραστικά τα κονδύλια για τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας, των μονάδων του ΙΚΑ και των Νομαρχιακών Νοσοκομείων. Η κατάσταση σε όλα τα Δημόσια ιδρύματα παροχής Υγειονομικών Υπηρεσιών του νομού Κέρκυρας έχει χειροτερεύσει δραματικά.
• Λείπει Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα να καθυστερούν εξετάσεις, να μην μπορούν να γίνουν εφημερίες, να εντατικοποιείται η δουλειά σε όλο το προσωπικό.
• Λείπουν αναλώσιμα υλικά (φάρμακα και άλλα) με αποτέλεσμα να αναβάλλονται χειρουργεία, ασθενείς να αγοράζουν φάρμακα για ενδονοσοκομειακή χρήση.


Το περιφερειακό Συμβούλιο θεωρεί απαράδεκτες αυτές τις ελλείψεις και απαιτεί:
1. Άμεση πρόσληψη ενός σημαντικού αριθμού γιατρών, νοσηλευτών, εργατοϋπαλληλικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας, το ΙΚΑ, το ΓΝΚ Κέρκυρας με σχέση μόνιμης εργασίας.
2. Την πλήρη κάλυψη με φάρμακα και αναλώσιμα είδη όλων των μονάδων Υγείας.


3. Θεωρούμε εξαιρετικά επείγον να συζητηθεί και το θέμα της ανάκληση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων και της Άδειας που έδωσε ο πρώην κρατικός Περιφερειάρχης σε εταιρεία Ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή της Κασσιώπης. Σας στέλνουμε το αίτημα της Δημοτικής Κοινότητας Κασσιώπης.




Κέρκυρα, 18 Μαρτίου 2011