Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Η ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Γράφει ο Αλέκος Δεσύλλας (τ.Βουλευτής Κέρκυρας)


Με την πεποίθηση ότι η καλή γνώση του παρελθόντος μας βοηθά να χαράξουμε τις μελλοντικές μας ενέργειες αλλά και να κατανοήσουμε καλύτερα τα αποτελέσματα τους , προχωραμε στην δημοσίευση αποσπασμάτων από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής , αναφορικά με τις προσπάθειες μας για να εγκριθεί Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και να υπάρξει ειδικό φορολογικό καθεστώς για....
το σύνολον των Νησιών του Ιονίου , κατά αναλογία με τα ισχύοντα για το σύνολον των Νησιών του Αιγαίου.
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΓ’ – 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1993
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Απόστολος Κακλαμάνης ) : Η με αριθ. 22/29.11.93 επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αλέκου Δεσυλλα προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας ,Οικονομικών σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για κατάρτιση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ιονίων Νήσων ,η οποία συνοπτικά έχει ως εξής : Με την υπ’ αριθ. 18279/5.9.91 επιστολή μου προς τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είχα υποβάλλει σχέδιο ειδικού προγράμματος ανάπτυξης των Νησιών του Ιονίου , τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα ανάπτυξης και διαβίωσης , με συνέπεια την έντονη δημογραφική των μείωση.
Με απόφαση του το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προεβη στη σύσταση συντονιστικής ομάδας για την κατάρτιση του ειδικού προγράμματος για τα Ιόνια Νησιά με αντικείμενο τη συγκέντρωση και επεξεργασία των σχετικών μελετών.
Ο αρμόδιος Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας απάντησε σε σχετική ερώτηση μου , ότι έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες και την επεξεργασία των στοιχείων για την κατάρτιση ενός Αναπτυξιακού Προγράμματος για τα Νησιά του Ιονίου.
Ερωταται ο κύριος Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να ενημερώσει την Εθνική Αντιπροσωπεία , αν προτίθεται η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην ολοκλήρωση κατάρτισης του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος των Ιονίων Νήσων.
Ο κύριος Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γεώργιος Ρωμαίος έχει τον λόγο για τέσσερα λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ (Υφυπ.Εθνικης Οικονομίας ):Κύριε Πρόεδρε η διαδικασία που επικαλείται ο κ. Δεσυλλας διεκόπη σε κάποια φάση. Πράγματι είχε συγκροτηθεί μετά τις δικες του προτάσεις μια ομάδα εργασίας , η οποία συνέταξε αυτό το κείμενο που ουσιαστικά είναι μια έκθεση και δεν είναι προγραμμα.Και πολύ περισσότερο δεν είναι ειδικό πρόγραμμα , όταν στην τελευταία σελίδα αναφέρει ότι η χρηματοδότηση αυτού που δεν είναι πρόγραμμα , θα πρέπει να γίνει ως εξής : Το δεύτερο εξάμηνο του 92 και του 93 από το πρώτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το 1994 και μετά από το δεύτερο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Είναι προφανές , ότι ο κύριος Βουλευτής όταν έκανε την πρόταση του θα αναφαίρετο η θα προσδοκούσε κάποιο ειδικό πρόγραμμα το οποίο και θα χρηματοδοτείτο κατ’ εξαίρεση από την Κοινοτητα.Κατι τέτοιο δεν συνέβη και δεν προωθηθηκε.Αυτα είναι τα στοιχεία που βρήκαμε εμείς σ’ αυτό το φτωχό φάκελο που υπάρχει στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Ο κύριος Βουλευτής επικαλείται τον κανονισμό 2081 για την ένταξη αυτού του μη ειδικού προγράμματος που δεν έχει καταρτιστει.Θα ήθελα να τον πληροφορήσω ότι αυτός ο κανονισμός του 1993 αναφέρεται στην διαδικασία συγκρότησης , κατάρτισης του δευτέρου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης .Και είναι αυτονόητο ότι η Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων θα μπορέσει να εντάξει οποιοδήποτε ειδικό πρόγραμμα μέσα άπαυτο τον κανονισμό.
Θα ήθελα επίσης να τον πληροφορήσω ότι με την προσπάθεια που είχαμε κάνει για το ειδικό πρόγραμμα του Αιγαίου , με περιορισμένη θα έλεγα επιτυχία και που έκλεισε την περασμένη εβδομάδα ,είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξει χρηματοδότηση χωριστή από την Κοινότητα για ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ,για το σύνολο των Ιονίων Νήσων , διότι τα Ιόνια Νησιά δεν είναι σύνορα της Κοινότητας με τρίτες χώρες..
Θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα μικρό εξειδικευμένο πρόγραμμα , για το σύνολον των Διαποντιων Νήσων , που πράγματι έχουν ιδιαίτερα προβλήματα και που δεν συνδέονται απόλυτα με τα άλλα Νησιά και κυρίως με την Κέρκυρα και να υποβάλλουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα στην Κοινότητα για χωριστή χρηματοδότηση .
Τώρα αν εννοείτε , ότι θα έπρεπε ειδικά για τα Ιόνια Νησιά να συνταχτεί ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα εξειδικευμένο ,που να ενταχτεί και να χρηματοδοτηθεί από το δεύτερο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης , το Υπουργείο είναι πρόθυμο να χρηματοδοτήσει ,εάν δεν υπάρχει , να συμπληρωθεί οποιαδήποτε μελέτη κατάρτισης ενός τέτοιου προγραμματος.Ευχαριστω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Απόστολος Κακλαμάνης ): Ο κ. Δεσυλλας έχει το λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ: Κύριε Πρόεδρε , χαίρομαι για την τοποθέτηση αυτή του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας , ο οποίος εξάλλου ,γνωρίζει παρά πολύ καλα τα προβληματα της περιοχής.
Είναι γεγονός ότι τα Διαποντια Νησιά ,τα οποία βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση και μπορεί να θεωρηθούν και αυτά παραμεθόριος περιοχή ,διότι ανατολικά των Διαποντιων Νήσων ,ως και ένα τμήμα της Κέρκυρας ,θεωρείται παραμεθόριος περιοχή , διότι ανατολικά δεν είναι σύνορα της Κοινότητας ,είμαστε απέναντι από την Αλβανία ,αλλά γενικότερα βάσει αυτού του Κανονισμού που ανέφερα υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης με Κοινοτική συμμετοχή η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι το 85% για τα περιφερειακά Ελληνικά Νησια.Ολοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα ,όσον αφορά το κόστος μεταφοράς των προιοντων.Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι μπορεί μεν τα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου να βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση από την ξηρα ,αλλά εκείνο που πρέπει να σημειώσουμε ότι τα Νησιά του Ιονίου σε συνολική απόσταση από το διοικητικό κέντρο , που εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι η Αθήνα ,όπως από τις βιομηχανικές ζώνες και από τις ζώνες παράγωγης των αγροτικών προϊόντων ,μπορεί να βρίσκονται και σε μεγαλύτερη απόσταση , διότι αυτά τα ξεχασμένα μέχρι πρότινος Διαποντια Νησιά ,που παρουσιάζουν έντονα δημογραφικά προβλήματα όπως και το Νησί Παξοί , απέχουν από το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας , που είναι το κέντρο μεταφοράς των προϊόντων , πάνω από 50 μίλια – μιλάμε για τους Οθωνούς 56 μίλια – επομένως είναι τα Νησιά που πρέπει να τύχουν της υποστήριξης και πιστεύω ότι είναι σημαντική η σύνταξη ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος , γενικότερα για τα Ιόνια Νησιά . διότι πέραν από τις υποδομές , υπάρχουν και θεσμικά και τα φορολογικά , τα οποία έχουν εγκριθεί για το Αιγαίο , όπως η επέκταση του Φόρου Προστιθεμένης Άξιας , που ήταν εγκεκριμένος για τα Νησιά του ανατολικού Αιγαίου , το οποίο μέτρο επεξεταθη σε ολόκληρο το Αιγαίο με την έγκριση του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος και βέβαια οι μειώσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης…
( Στο σημείο αυτό ακούγεται ο προειδοποιητικός ήχος λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή )
Κύριε Πρόεδρε αν έχετε την καλοσύνη δώστε μου μισό λεπτό ακόμη να ολοκληρώσω .
Πιστεύω δηλαδή , και από ότι κατάλαβα η Κυβέρνηση δια του κυρίου Υφυπουργού αναγνωρίζει πράγματι αυτή την ανάγκη και την ιδιαιτερότητα των Ιονίων Νησων.Και είναι βέβαια γεγονός , ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει στην ολοκλήρωση του προγράμματος αυτού ,είχε γίνει μόνο η πρώτη φάση , ο εντοπισμός των προτεραιοτήτων και ο καθορισμένος ορισμένων αξόνων , αλλά αυτό οφείλεται στο ότι η περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανέλαβε εν τω μεταξύ τον συντονισμό της Διάσκεψης Κορυφής που θα γίνει στην Κέρκυρα και δεν είχε το απαραίτητο προσωπικό για να μπορέσει πράγματι να δώσει στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τα στοιχεία τα οποία χρειαζονται.Σε κάθε περίπτωση όμως πιστεύω ότι τα Νησιά του Ιονίου πρέπει να τύχουν και αυτά , δεν θα έλεγα προτιμησιακων όρων αλλά όρων ισης μεταχείρισης…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Απόστολος Κακλαμάνης ) :Παρακαλώ να τελειώσετε , κύριε συνάδελφε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ: Τελειώνω , κύριε Πρόεδρε
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Απόστολος Κακλαμάνης ) : Για να μη θεωρηθεί ότι μεροληπτώ λόγο Ιονίων Νήσων.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ :Κύριε Πρόεδρε και εσείς πρέπει να γνωρίζετε από πάρα πολύ κοντά τα προβλήματα.
Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να πω , ότι στη φάση της Ενώσεως μπορεί εμείς να μη θέσαμε ποτέ όρους , μάλιστα υπέστημεν και θυσίες όπως γνωρίζετε , διότι η Κέρκυρα ήταν πρωτεύουσα ενός Κράτους και έγινε για πολλές δεκαετίες η τελευταία Επαρχία της Ελλάδος ,όπως επίσης δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε , ότι καταργήσαμε το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο ,που τα είχαμε εμείς για να μπορέσει να στελεχωθεί και να λειτουργήσει το Καποδιστριακό Πανεπιστημιο.Ευχαριστω.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Aποστολος Κακλαμανης ) . Ο κυριος Υπουργος εχει το λογο για δυο λεπτα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ ( Υφυπ. Εθνικής Οικονομίας ) : Κύριε Πρόεδρε , λυπάμαι θα γίνω δυσάρεστος στον κ. Δεσυλλα και στους συμπατριώτες μου τους Κερκυραίους.
Να μη συγκρίνουμε τώρα τα Ιόνια Νησιά με τα απομακρυσμένα Νησιά του Αιγαίου. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες , κυρίως συγκοινωνιακές .Βέβαια υπάρχει πρόβλημα με τα Διαποντια Νησιά και είμαστε πρόθυμοι να το αντιμετωπίσουμε με ένα ειδικό πρόγραμμα. Πάντως κύριε Δεσυλλα , δεν μπορούμε να λέμε ότι τα Ιόνια Νησιά είναι μια περιοχή με ιδιαίτερα προβλήματα συνολικά. Αυτό αφίσταται της πραγματικοτητος .
Είμαστε διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουμε σχετική μελέτη για τα συγκοινωνιακά προβλήματα στα Διαποντια Νησιά , τα οποία παρουσιάζουν και το πρόβλημα της γειτνίασης με την Αλβανία . Όλα τα άλλα προβλήματα που έχουν τα Ιόνια Νησιά ,όπως και άλλες περιφέρειες ,πρέπει να ενταχτούν αξιολογικά στο δεύτερο Κοινοτικό πλαίσιο ,το οποίο νομίζω ότι παρέχει χρηματοδοτικές δυνατότητες ,για να προωθηθεί η Ανάπτυξη. Ειδικά για την Κέρκυρα , υπήρξαν δυο σημαντικές χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Συνοχής και για το αεροδρόμιο και για την ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού .