Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ- ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΚΟΡΑΚΙΑΝΑ

1. Διοργάνωση δωρεάν ξεναγήσεων για το κοινό Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα (21 και 23 Μαρτίου) με θέμα την "άνοιξη" στο εικαστικό τοπίο της Ελλάδας τον 19ο και τον 20ο αιώνα. Η ξενάγηση θα κινηθεί στους άξονες:
Η ελληνική ζωγραφική στα χρόνια του Όθωνα (Σχολή του Μονάχου, αρχές νεοελληνικής τέχνης, μεγάλοι ζωγράφοι) / Γενιά του '30.....
 (οι ζωγράφοι και η Μικρασιατική καταστροφή, επιστροφή στην παράδοση και μοντερνισμός) / Γενιά του '70 (πειραματισμοί των καλλιτεχνών με νέα μέσα και υλικά / συμπόρευση με ρεύματα του εξωτερικού / χρήση νέας τεχνολογίας).


2. Διοργάνωση ξεναγήσεων για ενήλικες και εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά με θέμα το νερό (για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού).
Με αφορμή το νερό και μέσα από διαλογική συζήτηση και δημιουργικές δραστηριότητες οι επισκέπτες και τα παιδιά θα κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες έχουν αποδώσει το υγρό στοιχείο στα έργα τους αξιοποιώντας όλες τις ικανότητές τους στην απόδοση των χρωμάτων, των υφών και της ατμόσφαιρας των θαλασσινών τοπίων, καθώς και τη συμβολική σημασία του νερού σε πολλά έργα τέχνης. Έμφαση θα δοθεί σε έργα τέχνης με θέμα την Κερκυραϊκή τοπιογραφία ζωγραφισμένα από τον Χαράλαμπο Παχή, τον Φραντζέσκο Πίτζε και τον Βικέντιο Μποκατσιάμπη αλλά και σε θαλασσογραφίες σημαντικών δημιουργών όπως ο Κωνσταντίνος Βολανάκης, ο Βασίλειος Χατζής και ο Ιωάννης Αλταμούρας. Τέλος, στα έργα νεότερων καλλιτεχνών όπως ο Αλέξης Ακριθάκης και ο Μιχάλης Μανουσάκης θα φανεί η συμβολική σημασία που αυτοί αποδίδουν στο νερό.