Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Την τροπολογία υπαγωγής των Ιονίων Νήσων στο καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ ανέπτυξε στη Βουλή ο κ. Νίκος Δένδιας

Με παρέμβασή του, σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, ο βουλευτής Κερκύρας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Νίκος Δένδιας ανέπτυξε την τροπολογία που κατέθεσε την προηγούμενη Παρασκευή με θέμα την υπαγωγή των Ιονίων Νήσων στη ρύθμιση του αρ.21§4 του ν.2859/2000 για την εφαρμογή μειωμένων - κατά ποσοστό 30% - συντελεστών ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές.
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η ικανοποίηση του αιτήματος των Ιονίων Νήσων θα...
 μπορούσε βάσιμα να στηριχθεί στο αρ.174 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως διαμορφώθηκε με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, σύμφωνα με το οποίο η Ένωση αποσκοπεί στη μείωση των διαφορών μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διαφόρων περιοχών και στη μείωση της καθυστέρησης των πλέον μειονεκτικών περιοχών, όπως οι νησιωτικές. Παράλληλα, βάσει του αρ.101§4 του Συντάγματος, όπως τροποποιήθηκε το έτος 2008, η πολιτεία υποχρεούται να λαμβάνει υπ’ όψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών και να μεριμνά για την ανάπτυξή τους.


Ο βουλευτής Κερκύρας τόνισε ότι η υιοθέτηση της συγκεκριμένης τροπολογίας, η οποία αποτελεί ομόθυμο αίτημα της επτανησιακής κοινωνίας (Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια κ.α.) θα ενίσχυε τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του τουριστικού, ιδίως, κλάδου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, σε μια περίοδο που αυτή πλήττεται ιδιαίτερα, τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης όσο και των εγγενών μειονεκτημάτων της νησιωτικότητας που αντιμετωπίζει, γεγονός που αναγνωρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή [ΕΠ:10CCI:2007GR161PO007 ΠΕΠ ΔΕΠΙΝ και υπ’ αρ. Ε (2007) 5441/05-11-2007 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί εγκρίσεως αυτού].


Ο παριστάμενος στη Βουλή Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς τοποθετήθηκε αρνητικά απέναντι στην προταθείσα τροπολογία, επικαλούμενος αόριστα παλαιότερη σχετική απάντηση της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ. Η τοποθέτηση του Υφυπουργού Οικονομικών δεν μπορεί να είναι πειστική διότι η επίταση της προστασίας της νησιωτικότητας, επί της οποίας δύναται να θεμελιωθεί βάσιμα το αίτημα των Ιονίων Νήσων, εμπεδώθηκε α) με την συνταγματική αναθεώρηση του 2008 (ψήφιση του αρ. 101 § 4 για τη νησιωτικότητα) και β) με τη Συνθήκη της Λισσαβώνας, που ετέθη σε ισχύ το Δεκέμβριο του 2009. Τότε είχε αναλάβει ήδη τη διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Δένδιας επιφυλάχθηκε να επανέλθει επί του θέματος προκειμένου να δρομολογηθεί η ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των κατοίκων των Ιονίων Νήσων.