Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Τι λέει ο Π. Σκληρός για το πυρηνελαιουργείο στη Βασιλική

Δεν υπάρχει περίπτωση στα παγκόσμια χρονικά να υπάρξει ζωή, ανάπτυξη, οικονομία και τουρισμός χωρίς την παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.
Στην περίπτωση της ύπαρξης του πυρηνελαιουργείου στα όρια του Δ.Δ. της Βασιλικής, δεν μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί δίπλα σε........
τουριστικές μονάδες ή διαφορετικά θα είχαμε παγκοσμίως πρωτοτυπήσει.
Δεν μπορεί να λειτουργεί δίπλα σε δραστηριότητα-όπως ο τουρισμός- που σήμερα είναι για ολόκληρη την Ελλάδα αλλά ειδικότερα για την Νότια Λευκάδα, ο μοναδικός ή ο κυριότερος μοχλός ανάπτυξης της οικονομικής ζωής του τόπου.
Δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργεί ένα πυρηνελαιουργείο σε μισή ώρα απόσταση από την πρώτη-κατ επανάληψη- παραλία της Μεσογείου, το ΠΟΡΤΟΚΑΤΣΙΚΙ.
Δεν μπορεί να λειτουργεί το οτιδήποτε παράγει πλούτο για τα ολιγαρχικά συμφέροντα εις βάρος της επιβίωσης των πολλών και απλών μικρομεσαίων τουριστικών επαγγελματιών.
Δεν μπορεί να αναστέλλεται η δημιουργία κάθε τουριστικής δραστηριότητας-για την προστασία του περιβάλλοντος δήθεν- ότι είναι ζώνη υψηλής αγροτικής παραγωγικότητας και να μην βλάπτει αυτό το περιβάλλον η εκπομπή του λευκού καπνού από την καμινάδα του πυρηνελαιουργείου.
Δεν μπορεί να λειτουργεί το οποιοδήποτε εργοστάσιο που ενοχλεί, ρυπαίνει ή εμποδίζει την ομαλή συνέχιση της τουριστικής ζωής του τόπου.
Δεν μπορεί – τέλος- να λειτουργεί οτιδήποτε ενοχλεί τους κατοίκους και δεν έχει την συναίνεσή τους για την λειτουργία του.
Τα τερτίπια των νόμων είναι- δυστυχώς- τόσα πολλά, που ο απλός άνθρωπος δεν μπορεί να τα παρακολουθήσει. Αλλά και δεν επιτρέπει να του αποδείξουν όλοι αυτοί που γνωρίζουν τους νόμους ή τους ερμηνεύουν κατά το δοκούν, ότι δεν βγαίνει λευκός καπνός, ότι δεν τσούζουν τα μάτια των παιδιών του, ότι δεν μαθαίνουν για όλα αυτά οι τουρίστες ή ότι θα μπορούσε να συνυπάρξει τουρισμός σε περιβάλλον ανεπαρκές και μολυσμένο.
Ο λαός, η κοινωνία, ξέρει για την υγεία των παιδιών τους, για την πρόοδο και προοπτική της οικονομικής ζωής του, για τα χρέη που τον πνίγουν και για το αβέβαιο αύριο που ξημερώνει με όλα τα προβλήματα αλλά και για το πρόβλημα που προσθέτει αυτή η ίδια η λειτουργία του πυρηνελαιουργείου.
Εξ άλλου θα έπρεπε να γνωρίζει ο κάθε επενδυτής ότι τίποτε δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε ακόμα και υπέρ των δικών του συμφερόντων αν δεν έχει την συναίνεση της κοινωνίας , στο περιβάλλον της οποίας λειτουργεί.


Παναγιώτης Σκληρός