Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Η συνέντευξη του Νίκου Δένδια

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το Σάββατο 12 Μαρτίου 2011 ο Βουλευτής Κέρκυρας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ, κ.Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στα θέματα της Ύδρευσης Κέρκυρας Παξών καθώς και στην κατάθεση δύο τροπολογιών στη Βουλή σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ στα Ιόνια Νησιά καθώς και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 20% των νομικών προσώπων που αποδεδειγμένα λειτουργούν....
τμήματα δωρεάν διδασκαλίας μουσικών, φωνητικών, θεατρικών και εικαστικών σπουδών .
Αναφερόμενος στο θέμα των φραγμάτων ο κ.Δένδιας δήλωσε ότι είναι προβληματισμένος από την συμπεριφορά του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ.Χρυσοχοίδη που τόσο ο ίδιος όσο και το γραφείο του αρνούνται να παράσχουν οποιαδήποτε ενημέρωση σχετικά με το θέμα πετώντας το «μπαλάκι» της ενημέρωσης σε άλλες διευθύνσεις, οι οποίες με τη σειρά τους το επιστρέφουν στο γραφείο του και ενημέρωσε ότι έχει ραντεβού την Τρίτη 12:00 με την υπεύθυνη για τα Ελληνικά Προγράμματα στις Βρυξέλλες.
Ο κ.Δένδιας συγκεκριμένα ανέφερε: «Για 2η φορά η κα Γκερέκου ανακοίνωσε τον ερχομό του κ.Χρυσοχοίδη στην Κέρκυρα από το πέρας της προηγούμενης εβδομάδας για να ενημερώσει για την δημοπράτηση του έργου των φραγμάτων. Πέρασε δεύτερη εβδομάδα και ο κ.Χρυσοχοίδης όχι μόνο δεν ήρθε, αλλά παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μου, για πρώτη φορά δεν μου απαντά στο τηλέφωνο.» Το γραφείο του μας παρέπεμψε στο Γεν Γραμματέα Υποδομών, τον κ.Οικονομίδη που με τη σειρά του μας παρέπεμψε στη Δ6 Διεύθυνση στον κ.Κοτσώνη για να μας παραπέμψουν πίσω στον Υπουργό ως αρμόδιο. «Απ’ την πλευρά μου, όπως ήδη σας έχω ενημερώσει, την Τρίτη θα πάω στις Βρυξέλλες όπου έχω ραντεβού με τη υπεύθυνη για τα Ελληνικά Προγράμματα την κα Κούρτη για να δούμε επιτέλους τι έχει γίνει μ’ αυτό το έργο. Η πληροφόρηση που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλλει αίτημα ένταξης του έργου. Θέλω να ελπίζω ότι αυτό δεν είναι αληθές γιατί σε άλλη περίπτωση η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική και δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο θέμα αξιοπιστίας κυρίως της κα Γκερέκου και του Υφυπουργού του κ.Μαγκριώτη, αλλά κυρίως της κα Γκερέκου απέναντι στον Κερκυραϊκό Λαό….Σε λίγες μέρες λοιπόν θα γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει με το έργο..»


Στη συνέχεια ο κ.Δένδιας ενημέρωσε για την κατάθεση από μέρους του δύο τροπολογιών στη Βουλή , όπως επιβάλλει ο κανονισμός της, για συζήτηση στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών» αυτή την εβδομάδα.


Η πρώτη αφορά στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα Ιόνια Νησιά και η εξίσωση τους με το Αιγαίο για την οποία συγκεκριμένα ανέφερε:
«Η πρώτη τροπολογία την οποία έχω δώσει στη δημοσιότητα με την εκτεταμένη αιτιολογική της έκθεση αφορά την μείωση του ΦΠΑ στα Ιόνια Νησιά, την οποία έχω στείλει και σ’ όλους τους Βουλευτές των Νησιωτικών περιοχών. Ο κ.Κρεμαστινός, Βουλευτής Ρόδου, πρ. Υπουργός, είχε την καλοσύνη να συμφωνήσει στη στήριξη αυτής της τροπολογίας, περιμένω βεβαίως να δω την ψήφο του στην πράξη αλλά νομίζω πως θα τηρήσει τα λεγόμενα του. Φαντάζομαι, θεωρώ δεδομένη, την ψήφιση από τους Βουλευτές των Ιονίων Νησιών του ΠΑΣΟΚ ,άρα στην πραγματικότητα μας χρειάζεται μια ψήφος, το πολύ δύο για να περάσει η τροπολογία.
Η τροπολογία αυτή εξομοιώνει τα νησιά του Ιονίου με τα νησιά του Αιγαίου, όσον αφορά το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Επαναλαμβάνω ότι αυτό δεν θα στερήσει έσοδα από το Κράτος, αντίθετα το ανταγωνιστικό Κερκυραϊκό και Ιόνιο τουριστικό προϊόν, θα φέρει μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος. Άρα θα παρακαλέσω μιλώντας την Πέμπτη γι’ αυτή την τροπολογία στη Βουλή και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας τον κ.Παπακωνσταντίνου να την υιοθετήσει και το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ να τη στηρίξει.»


Στη συνέχεια ο κ.Δένδιας αναφέρθηκε στη 2η τροπολογία σχετικά με την απαλλαγή της αυτοτελούς φορολόγησης με 20% των νομικών προσώπων κοινωφελούς χαρακτήρα ,που νόμιμα έχουν συσταθεί ή συνιστώνται και λειτουργούν στην Ελλάδα τμήματα δωρεάν διδασκαλίας μουσικών, φωνητικών, θεατρικών και εικαστικών σπουδών και στα οποία φοιτούν κατ’ έτος τουλάχιστον τριάντα μαθητές, όπως αποδεικνύεται από τα τηρούμενα παρ’ αυτών μητρώα εγγραφών μαθητών, τις ονομαστικές καταστάσεις και τις βεβαιώσεις αποδοχών των αμειβόμενων καθηγητών, επί των οποίων παρακρατείται φόρος εισοδήματος λέγοντας :
«Κατέθεσα και μια 2η τροπολογία η οποία αφορά τα κοινωφελή ιδρύματα τα οποία αποδεδειγμένα διατηρούν σχολές. Αναφέρομαι κυρίως όσον αφορά την Κέρκυρα, στις Φιλαρμονικές, που διατηρούν σχολές δωρεάν εκπαίδευσης στη μουσική των παιδιών μας. Υπάρχει μια απαράδεκτη, κατά την άποψη μου, διάταξη κατά την οποία τα έσοδα από τα Νομικά πρόσωπα φορολογούνται βαρύτατα, επί ΝΔ θυμίζω ότι ο φορολογικός συντελεστής ήταν μειούμενος και είχε φτάσει περίπου το 4% και ξαφνικά επί ΠΑΣΟΚ έφτασε στο 20%. Επαναλαμβάνω ότι μιλάμε για σωματεία που παρέχουν δωρεάν παιδεία .Γι’ αυτό με την τροπολογία αυτή ζητάω εφ’ όσον αποδεικνύεται ότι αυτά τα σωματεία διατηρούν σχολές συγκεκριμένου αριθμού μαθητών όλο το χρόνο, με κανονικά βιβλία θεωρημένα από την εφορία και ελεγχόμενα ως προς τη λειτουργία των σχολών να μην φορολογούνται. Είναι απαράδεκτο το Ελληνικό κράτος, όχι μόνο να μην δίνει χρήματα για τη μουσική και τη γενικότερη εκπαίδευση των παιδιών, αλλά νομικά πρόσωπα χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση του δημοσίου και χωρίς να παίρνουν χρήματα από το Δημόσιο για τη λειτουργία και τις κοινωφελείς δραστηριότητες τους να φορολογούνται και από πάνω. Αυτές είναι πρακτικές έξω από την κοινή λογική και γι’ αυτό ζητώ από όλους τους Βουλευτές να στηρίξουν αυτή την τροπολογία που είναι πολύ σημαντική γι’ όλες τις φιλαρμονικές που έχουν σχολές.»