Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Παρέμβαση Δένδια στις εργασίες του Δικτύου Μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Ενεργή συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων και αναπτυξιακή προοπτική ζήτησε για το ‘Ευρωπαϊκό Εξάμηνο’ στις Βρυξέλλες ο κ. Νίκος Δένδιας, σε παρέμβασή του στις εργασίες του Δικτύου μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Κερκύρας κ. Νίκος Δένδιας έλαβε μέρος στις εργασίες του ‘Δικτύου μελών των εθνικών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος’ που διεξήχθησαν........
τη Δευτέρα 28.03.2011 στις Βρυξέλλες με θέμα ‘Τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο’.
Το ‘Ευρωπαϊκό Εξάμηνο’ είναι μια διαδικασία εφαρμοζόμενη στο πλαίσιο της νέας οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ που υιοθετήθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 και αποσκοπεί στην εκτίμηση και το συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο των ετησίων εθνικών οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προ της υποβολής των σχεδίων των κρατικών προϋπολογισμών στα εθνικά κοινοβούλια. Η διαδικασία εκκινεί τον Ιανουάριο κάθε έτους, αρχής γενομένης από το 2011, με τη δημοσίευση της Ετήσιας Επισκόπησης Οικονομικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και περατώνεται με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Υπουργών του Ιουλίου.
Ο κ. Δένδιας, αναφερόμενος στο ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων κατά το στάδιο αυτό, υποστήριξε την υποβολή και συζήτηση σε αυτά τόσο της Ετήσιας Επισκόπησης της Επιτροπής, όσο και των Προγραμμάτων Σταθερότητας & Σύγκλισης και Μεταρρυθμίσεων του οικείου κράτους μέλους. Περαιτέρω, επισήμανε την ανάγκη ο στόχος της δημοσιονομικής σταθερότητας να επιδιώκεται όχι με μονοδιάστατα περιοριστικά μέτρα που ‘βαθαίνουν’ περισσότερο την ύφεση αλλά με αναπτυξιακές πολιτικές και δημόσιες επενδύσεις σε ανταγωνιστικούς τομείς της οικονομίας, που μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας, να αυξήσουν το ΑΕΠ και, με αυτόν τον τρόπο, να μειώσουν το έλλειμμα και το χρέος. Άλλωστε, το ίδιο το Ecofin συνέστησε τα λαμβανόμενα από τα κράτη μέλη μέτρα να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τους γενικούς στόχους της Στρατηγικής ‘Ευρώπη 2020’ (Συμπεράσματα Ecofin της 15.02.2011).