Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Πάει για δάνειο 10 εκατομμυρίων ευρώ ο Δήμος της Κέρκυρας

Δύο διαδοχικές συνεδριάσεις πραγματοποίησε το βράδυ της Μ. Δευτέρας 18 Απριλίου 2011, το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας. Η μια αφορούσε την συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού 2011 Δήμου Κέρκυρας και άλλη την συζήτηση και ψήφιση 48 θεμάτων εγγεγραμμένων στην ημερήσια διάταξη.
Εξ αυτών αναβλήθηκε η συζήτηση για τον ορισμό των μελών διοικητικού συμβουλίου της Διαδημοτικής Επιχείρησης....
 Ιχθυοκαλλιέργειας Λίμνης Κορισσίων και της αντίστοιχης της Λιμνοθάλασσας Αντινιώτη.
Η δε συζήτηση για το θέμα της λήψης δανείου ύψους 10εκ. ευρώ για την λειτουργία του Δήμου Κέρκυρας, θα συζητηθεί την Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου 2011 και ώρα 5μ.μ., ως συνεχιζόμενο.


Προϋπολογισμός 2011.
Το Σώμα κατά πλειοψηφία ψήφισε τον προϋπολογισμό 2011, ύψους 137.633.082,99 ευρώ. Την εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ερωτόκριτος Καρύδης, χαρακτηρίζοντάς τον εργαλείο αντιμετώπισης της καθημερινότητας, ενώ αναφερόμενος στην δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και του Δήμου Κέρκυρας δεσμεύτηκε για την σφιχτή υλοποίησή του. Τα έσοδα είναι χωρισμένα ανά πηγή: ΚΑΠ, παράβολα, λειτουργικά σχολείων, ΣΑΤΑ, χρηματοδοτήσεις (ΕΣΠΑ, Θησέας κ.α.) ενώ τα έξοδα ανά υπηρεσία.
Ο προϋπολογισμός είναι υπηρεσιακός και δεν καταφέρνει να διαχειριστεί ούτε το χρέος, τόνισε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Ευθύνης Αλ. Αυλωνίτης.
Για διαχείριση μιζέριας και πλασματικό προϋπολογισμό έκανε λόγο ο Μπ. Χαραλάμπους από την Λαϊκή Συσπείρωση.
Καταρτίστηκε με βιασύνη και δεν έγινε λεπτομερής καταγραφή, τόνισε η επικεφαλής της «Κερκυραίων Δήμος» Μ. Υδραίου.
«Δεν βλέπω πολιτική οργάνωσης τους Δήμου για εξοικονόμηση», δήλωσε ο επικεφαλής της «Εμπρός μ’ Εσένα για την Κέρκυρας» Στ. Σαμοΐλης.
Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τις θετικές ψήφους της δημοτικής πλειοψηφίας, λευκό ψήφισε η παράταξη «Συμπαράταξη Ευθύνης» και κατά οι υπόλοιπες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου.


Απόφαση για την επιβολή ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) επί της αξίας της ακίνητης περιουσίας (κτίρια – οικόπεδα) που βρίσκεται εντός της Διοικητικής Περιφέρειας του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας
Την εισήγηση για το θέμα έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ερ. Καρύδης, εξηγώντας ότι η δημοτική αρχή δεν μπορεί να αποφύγει την επιβολή ΤΑΠ, ύψους 0,3‰ (τοις χιλίοις) και ζήτησε να ληφθεί η πολιτική απόφαση προκειμένου να «αναπνεύσει η πόλη και η δημοτική μηχανή».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Δήμαρχου Γιάννη Τρεπεκλή, που έκανε λόγο για σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η παρούσα δημοτική πλειοψηφία στον Δήμο Κέρκυρας. Μιλώντας συνολικά για την αναγκαιότητα επιβολής ΤΑΠ και λήψης δανείου, ο Δήμαρχος ζήτησε την θετική ψήφο όλων καθώς «και οι κοινωνικές δράσεις του Δήμου πρέπει να συνεχίσουν και οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές να πληρωθούν και να γίνουν δράσεις που το κράτος αρνείται συστηματικά να αναλάβει. Η κατάσταση είναι τραγική. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ανήκει στην πλειοψηφία, πρέπει να σταθούμε όλοι υπεύθυνα», είπε ο Γ. Τρεπεκλής.
Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τις αρνητικές ψήφους της Λαϊκής Συσπείρωσης.


Ανακλήσεις, τροποποιήσεις προγενέστερων αποφάσεων και σύσταση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου
Το Σώμα συζήτησε επίσης τις ανακλήσεις και τροποποιήσεις προγενέστερων αποφάσεων για τις δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα.
Έτσι κατά πλειοψηφία (αρνητικά ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση) αποφάσισε την τροποποίηση της απόφασης περί θέσεως σε λύση και εκκαθάριση επιχειρήσεων του Δήμου Κέρκυρας και έλαβε νέα απόφαση για λύση και εκκαθάριση 14 Κοινωφελών Επιχειρήσεων.
Ανακάλεσε την απόφαση για σύσταση ΝΠΙΔ με την επωνυμία Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κέρκυρας και έλαβε απόφαση για σύσταση δύο Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου: Τον Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας Δήμου Κέρκυρας, πρόεδρος του οποίου ορίστηκε η δημοτική σύμβουλος Χριστίνα Μιχαλάκη και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Κέρκυρας, πρόεδρος του οποίου ορίστηκε ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Πανδής.
Επίσης το Σώμα με την αποχή της Λαϊκής Συσπείρωσης τροποποίησε την απόφαση για ορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Κέρκυρας, πρόεδρος του οποίου παραμένει (ως η προηγούμενη απόφαση του Σώματος) ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Μουζακίτης αλλά τα μέλη του μειώνονται σε 11 από 13 που αρχικά είχε ορίσει το Δ.Σ. Κέρκυρας.
Οι τροποποιήσεις και αλλαγές έγιναν, όπως εξήγησε στο Σώμα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ερ. Καρύδης εξαιτίας των νέων δεδομένων, μετά την ψήφιση του νόμου 3938/11 (31.3.2011), για τις επιχειρήσεις των Δήμων και το προσωπικό αυτών. Ο ανασχεδιασμός έγινε προκειμένου η δημοτική αρχή να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας, να διαχωρίσει πλήρως τις αρμοδιότητες με τρόπο σαφές και ξεκάθαρο, να δώσει τη δυνατότητα στα νέα ΝΠΔΔ να ξεκινήσουν με καθαρά οικονομικά και να μην υπάρχει το βάρος προηγούμενων λαθών και παραλείψεων.