Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Σε εκκρεμότητα σοβαρά έργα Πολιτισμού – Τουρισμού σε όλα τα νησιά του Ιονίου-Περιφερειάρχης καλεί Γερουλάνο και Μενδώνη άμεσα στην Κέρκυρα- Τι γίνεται με το Φορέα Διαχείρισης παλιάς πόλης Κέρκυρας – Μνημείου Ουνέσκο;

Το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδικά η Γ.Γ. Λίνα Μενδώνη ζήτησαν από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων να συμμετάσχει στο Φορέα Διαχείρισης της πόλης Κέρκυρας – Μνημείο Ουνέσκο.
Ο Περιφερειάρχης, Σπ. Σπύρου, κρίνοντας το θέμα σοβαρό το έφερε προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο – ομόφωνα – αποφάσισε τη συμμετοχή της Περιφέρειας στον προτεινόμενο Φορέα Διαχείρισης.
«Εν τω μεταξύ και ενώ έχει παρέλθει αρκετό χρονικό διάστημα», ανέφερε ο κ. Σπύρου, «το Υπουργείο Πολιτισμού....
όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει το θέμα αλλά αφήνει σε εκκρεμότητα – επί χρόνια και με κίνδυνο παραγραφής του Μνημείου από τον κατάλογο της Ουνέσκο – το τόσο σοβαρό για την πόλη της Κέρκυρας ζήτημα.
Θεωρώ», πρόσθεσε, «ότι η απραξία αυτή, πέρα από την έντονη διαμαρτυρία μας που εκφράζουμε, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ουδείς ασχολείται με την Περιφέρεια και τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Επικεντρωμένη η κεντρική πολιτική εξουσία στο Μνημόνιο, έχει ξεχάσει τα επιμέρους θέματα της καθημερινότητας, τα ουσιαστικά προβλήματα των πολιτών και σε ότι αφορά στο Υπουργείο Πολιτισμού, εκφράζει διάχυτη την αδιαφορία του τόσο για τα έργα Πολιτισμού που κρίνονται επείγοντα όσο και για εκείνες τις δράσεις που πρέπει άμεσα να προχωρήσουν.
Καλώ», κατέληξε ο Περιφερειάρχης, «την κ. Μενδώνη, να έρθει άμεσα στην Κέρκυρα και να προχωρήσει όχι μόνο στη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης, αλλά να χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Πολιτισμού τις άμεσες δράσεις που προβλέπονται από το Σχέδιο Διαχείρισης παλιάς – πόλης Κέρκυρας».


Προς τον Υπουργό Πολιτισμού – Τουρισμού – Περιμένω να τηρήσετε την υπόσχεσή σας


Σε αναμονή της τήρησης της υπόσχεσης να επισκεφτεί την Κέρκυρα ο Υπουργός Πολιτισμού – Τουρισμού – Αθλητισμού, Παύλος Γερουλάνος, βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.
Η υπόσχεση είχε δοθεί στον Περιφερειάρχη κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε στο Υπουργείο, με τον Υπουργό και τους περιφερειάρχες της χώρας.
«Ήδη», τόνισε ο κ. Σπύρου, «είχα αναφέρει και τότε στον κ. Γερουλάνο, τα προβλήματα σε σχέση με το Φορέα Διαχείρισης, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες σπιτιών μέσα στην παλιά πόλη.
Του είχα ζητήσει να μη χρειάζεται η παρέμβαση κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού για ένα απλό βάψιμο των σπιτιών ή μικρών παρεμβάσεων, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών και πολλές καθυστερήσεις και μου είχε υποσχεθεί να ρυθμίζει το θέμα.
Αναμένω», κατέληξε, «την επίσκεψή του στην Κέρκυρα, για να τεθούν υπόψη του όλα τα ζητήματα που αφορούν αφενός στην παλιά πόλη αλλά και στις εκκρεμότητες που υπάρχουν σε όλα τα νησιά του Ιονίου σε σχέση με έργα Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού».