Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Έλλειψη ψαριών λόγω της υπεραλίευσης

Μικρότερες ποσότητες ψαριών από κάθε άλλη φορά, αλιεύουν οι παράκτιοι ψαράδες, σύμφωνα με τον πρόεδρό τους, Νίκο Παράσχη, ο οποίος ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στην υπεραλίευση.
Παράλληλα, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι χθες το πρωί αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Παράκτιων Αλιέων, επισκέφθηκε τον Λιμενάρχη Ζακύνθου, Γιάννη Στάθη, στον οποίο κοινοποίησαν μια αναφορά, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:...
“Εμείς, οι παράκτιοι αλιείς, βλέπουμε κάθε χρόνο το εισόδημά μας να μειώνεται, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται το κόστος συντήρησης των σκαφών μας. Μια ομάδα κακών ερασιτεχνών ψαράδων, οι οποίοι κάποτε ήταν επαγγελματίες, απέσυραν τα σκάφη τους, παίρνοντας αποζημίωση. Την ίδια ώρα, όμως, δημιούργησαν ταχύπλοα ερασιτεχνικά σκάφη και ψαρεύουν με περισσότερα παραγάδια από τους επαγγελματίες. Το Προεδρικό Διάταγμα του 2009, προβλέπει ότι κάθε ερασιτέχνης πρέπει να έχει μέχρι 150 αγκίστρια, και το κάθε σκάφος μέχρι 300. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αλιεύουν μέχρι 5 κιλά ψάρια, ανεξάρτητα από το πόσα άτομα επιβαίνουν στο σκάφος. Αυτοί, όμως, όχι μόνο δεν εφαρμόζουν το Νόμο, αλλά πουλάνε τα ψάρια που πιάνουνε με μειωμένες τιμές στους εμπόρους και έτσι όταν πάμε εμείς να πουλήσουμε τα δικά μας, δεν τα παίρνουν. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και καλούμε το Λιμεναρχείο, αλλά και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα της Πολιτείας να σταματήσουν αυτό το έγκλημα που γίνεται εις βάρος μας” τόνισε ο κ. Παράσχης.

http://www.imerazante.gr/