Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Λεφτά για τον Πολιτισμό στην Κέρκυρα- Ικανοποίηση Α. Γκερέκου

Την ικανοποίηση της για την υλοποίηση πολύ σημαντικών έργων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κέρκυρα εξέφρασε η Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ κ. Άντζελα Γκερέκου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στην 21η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η κα Γκερέκου συναντήθηκε με την προϊσταμένη της Εφορείας κ. Τένια Ρηγάκου με την οποία συζήτησαν την πορεία των έργων που έχουν ήδη ενταχθεί αλλά και που βρίσκονται σε αξιολόγηση. Ειδικότερα, η κ Γκερέκου τόνισε πως αυτή τη στιγμή έχουν ήδη ενταχθεί...
η «Επανέκθεση Ιαπωνικής Πτέρυγας» στα Ανάκτορα (1.000.000 ευρώ), η «Ανάδειξη αρχ/κου χώρου Ηραίου στο Μον Ρεπό» (673000 ευρώ), η «Αποκατάσταση Ι. Ν. Άγιου Ιάκωβου του Πέρσου στην Παλιά Περίθεια της Κέρκυρας» (475.000 ευρώ), η «Στερέωση Προμαχώνα Καβοσίδερο» (1,870.000 ευρώ), η «Αποκατάσταση Ι. Ν. Αγίων Θεοδώρων Παλαιών Σινιών Κέρκυρας»( 463.000 ευρώ), το «Βυζαντινό Φρούριο Γαρδικίου» (412.000 ευρώ), ο «Ι.Ν. Σωτήρος στον Μον Ρεπό» ( 620.000 ευρώ), ο «Ι.Ν. Παντοκράτορα Χλωμού» (243.000 ευρώ).
Στα παραπάνω έργα θα προστεθούν έως το τέλος του έτους το Αρχαιολογικό Μουσείο για το οποίο εκκρεμεί η στατική μελέτη (3,5 εκ. ευρώ), το Μουσείο Τυπογραφίας στο Νέο Φρούριο, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται υποέργο ανάδειξης των οχυρώσεων, το Αχίλλειο (περίπου 8 εκ ευρώ, η σχετική πρόσκληση θα ανοίξει το καλοκαίρι) και η ανάδειξη των Οχυρώσεων της Πόλης ( προμαχώνας Ραϋμόνδου, Σαραντάρη, κλπ,) με προϋπολογισμό 1 εκ ευρώ.
Η κ Γκερέκου δήλωσε τα εξής: «πριν ένα χρόνο, είχα την χαρά και την τιμή να συμμετάσχω με την Γενική Γραμματέα Πολιτισμού, την κ Μενδώνη στο σχεδιασμό των έργων πολιτισμού για την Κέρκυρα εν όψει της συνολικής προστασίας της Παλιάς Πόλης ως μνημείου της UNESCO. Τα έργα αυτά εντάσσονται σε μια ευρύτερη λογική ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της Κέρκυρας με έμφαση όχι μόνο στο κέντρο αλλά και την περιφέρεια του νησιού. Πρόκειται για ένα σύνολο παρεμβάσεων που αναδεικνύουν το σύνολο της ιστορικής φυσιογνωμίας της Κέρκυρας από τα κλασσικά χρόνια έως τις μέρες μας. Το συνολικό πόσο των έργων αν συνυπολογίσουμε σε αυτά και τον «Φοίνικα» αγγίζει τα 35 περίπου εκ. ευρώ. Όλα αυτά έχοντας πάντα υπόψη ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε το Υπουργείο Πολιτισμού χωρίς τομεακό πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ και παράλληλα κάνοντας την σύγκριση με την Τρίτη Προγραμματική Περίοδο όταν στην Κέρκυρα το συνολικό πόσο που απορροφήθηκε δεν ξεπέρασε συνολικά τα 5 εκ ευρώ».