Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Α. Γκερέκου για Ανουντσιάτα: "Πρέπει να προηγηθεί πράξη παραχώρησης του χώρου είτε προς τον Δήμο Κέρκυρας είτε προς το Υπουργείο Πολιτισμού" για να χρηματοδοτηθεί

Σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Βουλευτού Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ κ. Άντζελας Γκερέκου στις αρχές Ιανουαρίου του 2011, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Καθολικών κ. Ι. Σπιτέρη, της ομάδας για την διάσωση του κωδωνοστασίου της Αννουντσιάτα, μηχανικών και νομικών συμβούλων του Νοσοκομείου Κέρκυρας, η Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου ανακοινώνει τα εξής:
«Από έλεγχο τίτλων που πραγματοποιήθηκε στα Κτηματολογικά Γραφεία Κέρκυρας,....
στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου Κέρκυρας, και στο Πολεοδομικό Γραφείο του Δήμου Κέρκυρας προκύπτει πως το κωδωνοστάσιο της «Αννουντσιάτα» βρίσκεται σε οικόπεδο επιφάνειας 70 τ.μ το οποίο φέρει ΚΑΕΚ 240542061001/0/0 του Κτηματολογικού Γραφείου Κέρκυρας και το οποίο ανήκει σε ποσοστό 34% εξ αδιαιρέτου σε ιδιώτη και σε ποσοστό 66% εξ αδιαιρέτου στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.
Επί του οικοπέδου έχουν συσταθεί αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες κατά τις διατάξεις του Ιονίου Αστικού Κώδικα και του Ν.1741/1929 περί οροφοκτησίας, η οποία περιλαμβάνει δυο ισόγεια καταστήματα μετά άνω οροφής, που αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες με ποσοστό συνιδιοκτησίας έκαστης 17% εξ αδιαιρέτου επί του οικοπέδου, οι οποίες ανήκουν σε ιδιώτη και μια αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία που περιλαμβάνει το χώρο του κωδωνοστασίου της Αννουντσιάτα και δυο ισόγεια καταστήματα με οροφή, που έχουν συνολικό ποσοστό συνιδιοκτησίας 66% εξ αδιαιρέτου επί του οικοπέδου και ανήκουν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.
Το Νοσοκομείο απέκτησε το εν λόγω ακίνητο με το νόμο ΑΦΙ/1887 και την από 31-12-1887 έκθεση της κατά το άρθρο 15 του ως άνω νόμου επιτροπής και μετεγγράφτηκε εκ νέου στα βιβλία μεταγραφών του υποθηκοφυλακείου της Κέρκυρας στις 30-1-1952.
Από έρευνα στο Πολεοδομικό Γραφειο της Κέρκυρας και της πράξης αναδασμού των ετών 1945-1948 προκύπτει πως ο χώρος που εκτείνεται μπροστά από το κωδωνοστάσιο και συνορεύει με το παραπάνω οικόπεδο ( κηπάριο) είναι κοινόχρηστος και ανήκει στο Δήμο Κέρκυρας.


Είναι προφανές πως με το παραπάνω ιδιοκτησιακό καθεστώς η ένταξη της «Αννουτσιάτα» σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτή. Μετά από συνεννόηση μου με τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Χρυσοχοίδη υπάρχει διαθέσιμο ένα αρχικό ποσό 60. 000 ευρώ για την άμεση έναρξη εργασιών στήριξης του μνημείου. Το ποσό όμως αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να εκταμιευτεί εάν προηγουμένως δεν λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να προηγηθεί πράξη παραχώρησης του χώρου είτε προς τον Δήμο Κέρκυρας είτε προς το Υπουργείο Πολιτισμού».