Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Για τηn Annunziata

Συνεργασία με τον αρχιεπίσκοπο Καθολικών, κ. Ι. Σπιτέρη, είχαν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρ. Σκούρτης, με θέμα τη διάσωση του καμπαναριού της Annunziata.
Η συζήτηση αφορούσε, κυρίως, το ιδιοκτησιακό καθεστώς που επικρατεί σε σχέση με το χώρο και τα πέριξ του καμπαναριού καταστήματα, καθώς, για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, απαιτείται να οριστεί Φορέας Υλοποίησης.
Σημειώνεται ότι το 66% του χώρου ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και το...
 υπόλοιπο σε ιδιώτες, ενώ οι τίτλοι ιδιοκτησίας που αφορούν καθαρά στο καμπαναριό δεν υφίστανται, καθώς το Αρχείο της Καθολικής Αρχιεπισκοπής είχε καεί με τους βομβαρδισμούς της Κέρκυρας το 1943.
Υπενθυμίζεται ότι για το έργο έχει κατατεθεί από την Καθολική Αρχιεπισκοπή στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας η μελέτη.
Αυτό που αποφασίστηκε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, είναι να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις σε ό, τι αφορά στο ιδιοκτησιακό και στη συνέχεια να γίνουν ενέργειες προς το Υπουργείο Πολιτισμού, για τη χρηματοδότηση εκτέλεσης του έργου.




Η Annunziata


Πρόκειται για ένα Μνημείο Πανευρωπαϊκής σημασίας αφού εκεί θάφτηκαν οι Λατίνοι Ευγενείς που έπεσαν νεκροί στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571), τη ναυμαχία που έδωσε τέλος στην ναυτική απειλή της Τουρκίας.
Η ναυμαχία αυτή, η μεγαλύτερη που είχε γνωρίσει έως τότε η ανθρωπότητα, ήταν η πρώτη στην οποία νίκησαν οι Χριστιανικές δυνάμεις μετά από 8 μεγάλες ναυμαχίες στις οποίες είχαν ηττηθεί.
Μετά την καταστροφή της εκκλησίας κατά τους Γερμανικούς βομβαρδισμούς στις 14/9/1943 τα οστά μεταφέρθηκαν στο Καθολικό Νεκροταφείο της Κέρκυρας στην περιοχή Καπουκίνοι.
Από την εκκλησία σώζεται σήμερα μόνο το καμπαναριό και ένα μέρος από το χώρο του ιερού.


ΦΩΤΟ ΛΕΖΑΝΤΑ. Ο αρχιεπίσκοπος Καθολικών, κ. Ι. Σπιτέρης, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου και ο αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρ. Σκούρτης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.