Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Η ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙ

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την υπερψήφιση στην ελληνική Βουλή του μνημονίου που συνομολόγησε η κυβέρνηση με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Ενας χρόνος από την έναρξη της "οικειοθελούς επιτήρησης" από την Τρόικα, παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας των εργαζομένων, όπως αυτή εκφράστηκε στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του τελευταίου χρόνου.Ενας χρόνος πέρασε, στον οποίο.....
έχουμε γίνει μάρτυρες της πιό λυσσασμένης επίθεσης που έχει γίνει ποτέ από πλευράς κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων και της νεολαίας στη χώρα μας
Κόψιμο μισθών - συντάξεων, φορομπηξία στους εργαζόμενους, φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας .
Η επίθεση συνεχίζεται στο χώρο της εκπαίδευσης.Σ αυτό το πλαίσιο ο νέος νόμος της κ. Διαμαντοπούλου φέρνει ριζικές αλλαγές στο χώρο του Πανεπιστημίου όπως το να διευκολύνει τη δράση τών επιχειρήσεων μέσα στις σχολές ( βάζει τους συμβούλους των επιχειρήσεων μέσα στα πρυτανικά συμβούλια, καταργούνται οι φοιτητικές παροχές - δωρεάν συγγράμματα - μετακίνηση φοιτητών - στέγαση κα.- κάνοντας ακόμα πιό ακριβή τη φοιτητική ζωή ,μετακυλύοντας το βάρος της εκπαίδευσης στις πλάτες των εργαζομένων.)Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση επιλέγοντας να πληρώσει το τοκογλυφικό και χιλιοπληρωμένο από τους εργαζόμενους χρέος έχει κηρύξει πραγματική "στάση πληρωμών" για τις κοινωνικές δαπάνες με αποτέλεσμα νοσοκομεία να κλείνουν και να υπολειτουργούν, επιδόματα να κόβονται και σχολεία και σχολές να κλείνουν. ΄Ηδη έχουν ανακοινώσει αναστολή της λειτουργίας τους λόγω ελλειπούς χρηματοδότησης μιά σειρά σχολών ( Αρχιτεκτονική Αθήνας,Νομική Αθήνας, ΤΕΙ Πειραιά κλπ). ΄Ολα αυτά αποτελούν τον αντίστοιχο Καλλικράτη της εκπαίδευσης. ΄Οπως δηλαδή δήμοι συγχωνεύονται, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους έτσι και πολλές σχολές κυρίως τμήματα των ΤΕΙ θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν.Κριτήριο για την κυβέρνηση και την ΕΕ για το κλείσιμο ή όχι είναι το κατά πόσο οι απόφοιτοι των σχολών θα είναι ανταποδοτικοί για τις επιχειρήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση αποτελούν απλώς ένα βαρίδι.
΄Ολο το προηγούμενο διάστημα ήταν η ίδια πολιτική που δημιούργησε σχολές παντού στην Ελλάδα μόνο για πελατειακές σχέσεις και για την ικανοποίηση του εκάστοτε βουλευτή ή δήμαρχου, χωρίς να εξασφαλίζει στοιχειώδη μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα για τους απόφοιτους, αλλά και την δυνατότητα σε αυτές τις σχολές να λειτουργούν κανονικά χωρίς εμπόδια ,δημιουργώντας φτηνό και αμόρφωτο δυναμικό για τις επιχειρήσεις.
Σ αυτά τα πλαίσια πάρθηκε η απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας για την μη συνέχιση της λειτουργίας τριών τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νησων, που βρίσκονται στην Κεφαλλονιά και στην Λευκάδα.
Με ένα απλό δελτίο τύπου την παραμονή των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοίνωσε το Υπουργείο ότι δεν θα δεχθούν εισακτέους σπουδαστές στα τρία αυτά τμήματα όπως και σε 26 άλλα τμήματα σ΄όλη τη Ελλάδα΄. ΄Αρα σταδιακά οδηγούνατι στο κλείσιμο.
Τα τμήματα αυτά του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων , το τμήμα Βιολογικής Γεωργίας και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αργοστόλι , το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Ληξούρι και το τμήμα Τεχνολογίας Πλήροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Λευκάδα, έχουν να επιδείξουν αναδική πορεία σε συμμετοχή σπουδαστών αλλά και σοβαρό επίπεδο σπουδών και ερευνητικό έργο. Σίγουρα δεν βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση από αντίστοιχα τμήματα άλλων ΤΕΙ που συνεχίζουν να λειτουργούν μιάς και τα κριτήρια της μη συνέχισης τους από το Υπουργείο είναι ασαφή και αδιευκρίνηστα. Εκτός αυτών το δελτίο τύπου δεν αναφέρει τίποτα για το μέλλον των σπουδών των σπουδαστών που είναι εγγεγραμμένοι ήδη ούτε για το μέλλον των καθηγητών που εργάζονται. Επί πλέον οι συνέπειες για την οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών μας είναι καθοριστικές όπως θα είναι και για τα υπόλοιπα μέρη που βρίσκονται στην ίδια θέση με μας.Ακόμα όμως και αν τα ΤΕΙ δεν είχαν τις επιδόσεις που έχουν θα έπρεπε να διασφαλισθεί η αναβάθμιση των σπουδών και η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι των επιχειρήσεων.
Οι σπουδαστές δεν ευθύνονται καθόλου για αυτήν την κατάσταση αλλά αντίθετα ευθύνεται η στοχευμένη πολιτική της κυβέρνησης -ΕΕ -ΔΝΤ γιά την παιδεία ,που ονειρεύονται υποβαθμισμένα τμήματα που οδηγούνται στο κλείσιμο και που θα προωθήσουν στην πορεία τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.


Οι σπουδαστές δεν πρέπει να σκύψουν το κεφάλι.


Αποκλείοντας τις μονοπαραταξιακές κινητοποιήσεις που δεν οδηγούν σε νικηφόρα αποτελέσματα, πρέπει να αναπτύξουν ένα πλατύ μαζικό κίνημα οι σπουδαστές και οι καθηγητές , να ενωθούν με τον αγώνα των εργαζομένων των νησιών μας και σε συνεργασία με τις άλλες περιοχές που έχουν το ίδιο πρόβλημα να συντονίσουν τον αγώνα για:
1. Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι σπουδαστές την κρίση του κεφαλαίου.
2. Για ολόπλευρη μόρφωση , δημόσιο αγαθό για όλους και εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς δουλειάς πάνω στο αντικείμενο που επιθυμεί ο καθένας.
3.Κανένας σπουδαστής και καθηγητής να μήν μείνει στο δρόμο.
4.Αναβάθμιση των σπουδών και της λειτουργίας του ΤΕΙ.
5. Αύξηση των δαπανών γαι την παιδεία.
6.Αγώνας μέχρι την αντικαπιταλιστική ανατροπή του σύγχρονου μεσαίωνα που προωθείται.