Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Ανακοίνωση της Αριστερής κίνησης Ιονίου για το περιφερειακό συμβούλιο στην Ζάκυνθο και το ΕΣΠΑ

Κύριο θέμα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τις 27 Απριλίου στην Ζάκυνθο ήταν το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών με εισήγηση του Περιφερειάρχη κ. Σπύρου.
Η εισήγηση ήταν ενημερωτική και χωρίς ουσιαστικές προτάσεις εκτός από ένα κατάλογο έργων ευχολόγιο. Η έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων ήταν ένας από...
τους λόγους πού μετά συζήτηση περίπου 7 ωρών δεν υπήρξε ουσιαστική απόφαση.


Η απόφαση – ευχή για αύξηση του συνολικού ποσού του Περιφερειακού ΕΣΠΑ από τα τομεακά των Υπουργείων (πρόταση κ Γ. Καλούδη) είναι μάλλον αδύνατο να εφαρμοστεί γιατί προϋποθέτει επαναδιαπραγμάτευση του συνολικού ΕΣΠΑ όλης της Ελλάδας με τις υπηρεσίες της Ε.Ε.


Πόσο μάλλον που το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας παρουσιάζει χαμηλή απορρόφηση.


Το συμπέρασμα από την ενημέρωση ήταν ότι το Περιφερειακό ΕΣΠΑ είναι συνολικά σχεδόν δεσμευμένο αφού από το σύνολο των 303 εκ. Ευρώ έχουν ήδη δεσμευτεί τα 208.


Για τα υπόλοιπα 95 εκ. Ευρώ ο Περιφερειάρχης πρότεινε μια πλειάδα έργων για πιθανή ένταξη με κατά πλειοψηφία έργα της Ζακύνθου μια και εκεί γίνονταν το Περιφερειακό συμβούλιο. Τα έργα που στην εισήγηση αναφέρονταν με τον προϋπολογισμό τους φτάνουν τα 88 εκ. Ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα που αναφέρονταν χωρίς προϋπολογισμούς ξεπερνούν τα 150 εκ ευρώ έναντι του υπολοίπου που είναι 7 εκ.


Ούτως η άλλως πολλοί από τους τομείς έχουν ελάχιστο υπόλοιπο όπως π.χ. τα λιμάνια που το υπόλοιπο είναι μόνο 780 χιλ ευρώ ενώ ο περιφερειάρχης πρότεινε την ένταξη της διαπλάτυνσης εκβάθυνσης του διαύλου Λευκάδας με 25 εκ. Ευρώ.


Επισημάνθηκε από μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου κύρια από τον Σ.Βλάχο και Μ. Φόρτε η αναντιστοιχία πόρων και υποσχέσεων για ένταξη χωρίς να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση από τον Περιφερειάρχη.


Ο εκπρόσωπος της Αριστερής κίνησης Ιονίου Σωτήρης Βλάχος στην παρέμβαση του τόνισε την ανεπάρκεια των πόρων σε σχέση με τις ανάγκες και το ότι το υπόλοιπο των 95 εκ ευρώ ουσιαστικά αντιστοιχεί σε 87 ευρώ ανά κάτοικο και έτος από το 2011 μέχρι το 2015 που τελειώνει το πρόγραμμα.


Πρότεινε τα ακόλουθα:


Πρώτο ότι πρέπει να γίνει αναθεώρηση-τροποποίηση του προγράμματος. Πράγμα πού απαιτεί δύσκολες αποφάσεις από ποιους τομείς θα κοπούν πιστώσεις και σε ποιους θα πάνε η και ακόμη πιο δύσκολο , ποιά έργα ενταγμένα ήδη που δεν προχωρούν θα πρέπει να απενταχθούν.


Για την αναθεώρηση χρειάζεται αυστηρός σχεδιασμός με 2 βασικούς άξονες:


Α. Την συνοχή της ΠΙΝ και την άμβλυνση των ανισοτήτων. Δεν είναι δυνατόν να κλείσει το πρόγραμμα και η Λευκάδα να έχει μόνο το 1.5% του συνολικού ποσού όπως είναι σήμερα.


Β. Το αναπτυξιακό αποτέλεσμα και την αποτίναξη της παρέμβασης των υπουργείων για την ένταξη έργων.


Με την ανεπάρκεια των πόρων δεν μπορεί το Υπουργείο Υγείας να απαιτεί την χρηματοδότηση της ανέγερσης των Νοσοκομείων από το περιφερειακό πρόγραμμα όταν στο δικό του τομεακό έχει τεράστια αναπορρόφητα ποσά, ούτε το Υπ. Πολιτισμού να διπλασιάζει τον προϋπολογισμό του διαύλου Λευκάδας στα 25 εκ για να στηρίξει το κάστρο της ΑΓ. Μαυρας.


Δεύτερο Πρέπει να αναζητηθούν πρόσθετοι πόροι από το ΕΣΠΑ αν κατορθώσουμε να έχουμε μεγάλη απορρόφηση (πράγμα απίθανο).


Τρίτο . Να γίνει σύντομη προσπάθεια κάποια μεγάλα έργα να ενταχθούν στο κεντρικό τομεακό σκέλος του ΕΣΠΑ . Αυτό απαιτεί απόφαση για το ποια έργα είναι ώριμα , η ενέργειες για να ωριμάσουν , και ισχυρή πολιτική πίεση από το σύνολο των παραγόντων της ΠΙΝ (βουλευτές, Περιφερειακό Συμβούλιο , Δήμους)


Τέταρτο. Αναζήτηση πόρων κατ ευθείαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει η ΠΙΝ να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που να αντιμετωπίζει τα μειονεκτήματα που πηγάζουν από την νησιωτικότητα και να ζητήσει χρηματοδότηση βασιζόμενη στην συνθήκη της Λισσαβόνας που προβλέπει ειδική μεταχείριση και ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών.


Πρέπει η περιφέρεια να κινηθεί γρήγορα για την αναθεώρηση του προγράμματος που θα τελειώσει μέσα στο 2011 ώστε να μην αποφασίσουν άλλοι για εμάς. Πρότεινε να χρησιμοποιηθούν οι δυο επιτροπές του Π.Σ. ώστε να ετοιμάσουν εισήγηση προς το Π.Σ.


Παράλληλα θα πρέπει το Π.Σ και η Περιφέρεια να σχεδιάσει στρατηγικά ποιά έργα θα υλοποιήσει σ αυτό το πρόγραμμα και ποια θα ετοιμάσει για το επόμενο αν υπάρξει.