Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Ανησυχεί ο Α. Πουλής για τη "Βοήθεια στο Σπίτι"

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη κ. Αλέξανδρος Πουλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Το Πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» υλοποιείται 14 χρόνια από τους Δήμους όλης της χώρας και θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα κοινωνικά προγράμματα.
Στο Δήμο Κερκυραίων το εν λόγω Πρόγραμμα υλοποιείται από 1-8-1998 και παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας από ειδικούς (κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και οικογενειακούς βοηθούς) προς τους ηλικιωμένους που ζουν στο...
σπίτι τους και που δεν αυτοεξυπηρετούνται και δεν έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους ή δεν έχουν πλήρη φροντίδα από την οικογένεια τους με αποτέλεσμα να καλύπτονται οι βασικές τους ανάγκες αυτόνομης διαβίωσης, να παραμένουν στο φυσικό τους περιβάλλον, να διατηρείται η συνοχή της οικογένειας τους, να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους και να ελαχιστοποιείται η χρήση ιδρυματικής φροντίδας.
Στην αρχή της υλοποίησης του συγχρηματοδοτούνταν από το Υπουργείο Υγείας και το Δήμο Κερκυραίων και ύστερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Δήμος Κέρκυρας στηρίζει το θεσμό αυτό ώστε οι κάτοικοι να είναι αποδέκτες των παρεχόμενων υπηρεσιών της δράσης η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της οικογενειακής συνοχής των ηλικιωμένων, στην αποφυγή ιδρυματικής φροντίδας και την παραμονή των ηλικιωμένων και ΑμεΑ στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον τους εξασφαλίζοντας ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα το βάρος της χρηματοδότησης του προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» αφέθηκε αποκλειστικά στους Δήμους.
Η δυνατότητα οικονομικής στήριξης από Εθνικούς Πόρους φαίνεται αδύνατον να συμβεί και έτσι αναζητώντας πόρους από Κοινοτικά Προγράμματα, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013 στο σχετικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας «Απασχολησιμότητας».
Μέσα από αυτό το Πρόγραμμα και τα νέα κριτήρια επιλογής οι ωφελούμενοι δεν είναι οι ηλικιωμένοι και κυρίως τα μοναχικά άτομα που δίνονταν προτεραιότητα αλλά οι συγγενείς τους οι οποίοι έχουν κάρτα ανεργίας, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διακοπή παροχής υπηρεσιών σε μοναχικά άτομα που δεν έχουν συγγενικό περιβάλλον ή που δεν υπάρχει άνεργο μέλος στην οικογένεια τους. Έτσι λοιπόν αποκλείεται η μεγαλύτερη μερίδα χρηστών στο Δήμο Κέρκυρας.
Επομένως τα μοναχικά άτομα που αποτελούν την βασική ομάδα στόχου του Προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», δεν θα δύναται πλέον να εξυπηρετούνται και εγκαταλείπονται στην «μοίρα» τους και στην μοναξιά τους.
Ως Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη του Δήμου Κέρκυρας, διαμαρτύρομαι εντόνως με τον αποκλεισμό από τις παροχές υπηρεσιών του Προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» των μοναχικών ηλικιωμένων ατόμων, μέτρο που θεωρούμε άκρως αντικοινωνικό και ειδικά τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε και ζητάμε την διεύρυνση του Προγράμματος ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότεροι ωφελούμενοι.
Με τη εφαρμογή των νέων κριτηρίων είναι σχεδόν αδύνατο να επιβιώσουν οι υφιστάμενες δομές με συνέπεια την συρρίκνωση και την ενδεχόμενη κατάργηση τους ή το ξεπούλημα τους σε ιδιώτες.
Είναι κοινή πλέον διαπίστωση ότι η Πολιτεία δεν έχει κανένα σχεδιασμό για την επίτευξη ενός μόνιμου και εγγυημένου επιπέδου υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας όπως είναι το ΒσΣ μετά το πέρας της χρηματοδότησης η οποία λήγει 31/12/2011.