Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ερώτηση Δένδια για τον αναπτυξιακό νόμο στα Ιόνια Νησιά

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετικά με τις ενισχύσεις μέσω των επενδυτικών νόμων στα Ιόνια Νησιά κατέθεσε ο Βουλευτής Κέρκυρας και Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, κ. Δένδιας.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Η ενθάρρυνση ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων ως εργαλείο ανάπτυξης της...
επιχειρηματικότητας και τόνωσης της απασχόλησης αποτελεί δικαιοπολιτική επιλογή τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της χώρας μας. Με τον επενδυτικό νόμο 3299/2004, όπως τροποποιήθηκε με το ν.3522/2006, εξαντλήθηκαν τα όρια ενισχύσεων του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εθνικού Χάρτη Κρατικών Ενισχύσεων Περιφερειακού Χαρακτήρα 2007 – 2013 και δόθηκαν νέες δυνατότητες ενίσχυσης ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων, με έμφαση στην ανάπτυξη και απασχόληση της περιφέρειας.


Η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ, επαγγελλόμενη από την ανάληψη των καθηκόντων της την ψήφιση ενός νέου επενδυτικού νόμου, ψήφισε τελικά το ν.3908 μόλις το 2011, στόχοι του οποίου θα ήταν, σύμφωνα με τον Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη, η βελτίωση της ποιότητας των επενδύσεων, η αύξηση της παραγωγικότητας, η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η οικονομική αποτελεσματικότητα και η περιφερειακή συνοχή, η δε επιτυχημένη και αποτελεσματική του υλοποίηση αποκτούσε «διαστάσεις εθνικού στοιχήματος» (Ολομέλεια της Βουλής, 20.01.2011).


Κατόπιν τούτων,
ερωτάται ο κ. Υπουργός,


α) Πόσα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του ν.3299/2004-3522/2006 για υλοποίηση στους Νομούς Κέρκυρας, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Λευκάδος και Ζακύνθου, σε ποιες κατηγορίες και σε τι βαθμό έχουν μέχρι σήμερα χρηματοδοτηθεί / ολοκληρωθεί.
β) Πόσα σχέδια υποβλήθηκαν προς το Υπουργείο για υλοποίηση στους νομούς Κέρκυρας, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Λευκάδος και Ζακύνθου, με τι προϋπολογισμό και σε ποιες κατηγορίες επενδύσεων στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου εφαρμογής του νέου επενδυτικού ν.3908/2011, που έληξε στις 31.05.2011.
γ) Πότε αναμένεται η δημοσίευση του προσωρινού πινάκα κατάταξης των υποβληθέντων επενδυτικών σχεδίων.