Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Το σχέδιο νόμου του ΚΚΕ για την ανεργία

Την περασμένη Πέμπτη, καταθέσαμε σαν ΚΚΕ στην ολομέλεια της βουλής και συζητήθηκε το σχέδιο νόμου για την προστασία των ανέργων. Όλοι ξέρουμε ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε, η ανεργία έχει φτάσει στα ύψη. Έχει ξεπεράσει εδώ και πολύ καιρό το 16%. Ζητήσαμε, λοιπόν, μέσα από το σχέδιο νόμου....
που καταθέσαμε, όλοι οι άνεργοι να παίρνουν το επίδομα χωρίς τις προϋποθέσεις και τα τερτίπια που η νομοθεσία βάζει, με τα οποία, ουσιαστικά πολύ περισσότεροι είναι οι άνεργοι που δεν παίρνουν επίδομα, παρά όσοι παίρνουν. Ζητήσαμε το επίδομα ανεργίας να είναι το 80% του βασικού μισθού, αφού διευκρινίσαμε ότι ο βασικός μισθός σήμερα δεν πρέπει να είναι κάτω από 1400 ευρώ. Ζητήσαμε, επίσης, ο χρόνος ανεργίας να θεωρείται σαν συντάξιμος και πάρα πολλά άλλα, όπως να μην μπορεί να κόβεται η παροχή ρεύματος, νερού και σταθερού τηλεφώνου σε ανέργους, να αναστέλλεται κάθε αναγκαστική επιβολή στους ανέργους, αν χρωστούν δάνεια να μη γίνεται πλειστηριασμός των περιουσιακών τους στοιχείων κτλ.
Για όλα αυτά, βέβαια, τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και το κόμμα της ΝΔ και του ΛΑΟΣ τοποθετήθηκαν και είπαν ότι δεν είναι ρεαλιστικά. Για αυτούς που είναι ρεαλιστικό να δίνουμε, από τα 110 δις που πήραμε δάνειο, τα 108 στις τράπεζες, που είναι ρεαλιστικό επί καθημερινής βάσης να πληρώνουμε 1 εκ. ευρώ για να διατηρούμε στρατεύματα εκτός των συνόρων της χώρας μας, για αυτούς που είναι ρεαλιστικό να πληρώνουμε 6,5 εκ το μήνα για τον βάρβαρο πόλεμο και τους βάρβαρους βομβαρδισμούς στη Λιβύη, δεν είναι ρεαλιστικό να στηρίξουμε τους ανέργους. Βέβαια, ανάλογο σχέδιο νόμου είχαμε καταθέσει και επί κυβέρνησης ΝΔ, οπότε και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ το καταψήφισαν.
Καλούμε τους Έλληνες εργαζόμενους, τους ανέργους, που ξεπερνούν αυτή τη στιγμή το 16,5% να βγάλουν από τη στάση των κομμάτων του κεφαλαίου τα συμπεράσματα τους. Τους καλούμε όλους να είναι σε κάθε κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ και να διεκδικούν πραγματικά τα δικαιώματά τους, ούτως ώστε να μπορέσουν να ζήσουν στη δύσκολη αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης που περνάμε.