Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ανακοίνωση των δασκάλων της Κέρκυρας

Το ΔΣ του ΣΕΠΕ Κέρκυρας καταγγέλλει το πογκρόμ της κυβέρνησης στο δημόσιο και δωρεάν σχολείο. Με ηγέτιδα την υπουργό παιδείας, οπαδό της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των μπακαλορεά, η κυβέρνηση με λυσσαλέο τρόπο καταφέρνει το ένα χτύπημα μετά το άλλο στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση των παιδιών του σκληρά και άδικα δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού .
Το νέο σχολείο που ευαγγελίζεται μας έφερε....
μείωση στις δαπάνες για την παιδεία, κατάργηση σχολείων, κατάργηση της μεταφοράς των μαθητών, παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης των παιδιών στα ολοήμερα σχολεία και μετατροπή τους σε παιδοφυλακτήρια με υποβαθμισμένα προγράμματα.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά με νέο φιρμάνι το υπουργείο αποφασίζει και διατάσσει την κατάργηση της διδασκαλίας περισσότερων από μίας ξένων γλωσσών (εκτός των αγγλικών) ανά σχολική μονάδα με μοναδικό γνώμονα την οικονομίστικη λογική που την διακατέχει σε όλες της τις εκφάνσεις. Αποτέλεσμα αυτού είναι: το σπάσιμο του ενιαίου των προγραμμάτων σπουδών, η διαμόρφωση γαλλόφωνων ή γερμανόφωνων σχολείων, η δημιουργία υπερμεγεθών τμημάτων και η υποχρεωτική αλλαγή γλώσσας για τα παιδιά που είχαν επιλέξει την γλώσσα που καταργήθηκε.
Από την άλλη δομείται με βήμα γρήγορο ένα εργασιακό καθεστώς με οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών υπό κατάργηση, με την δυνατότητα και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες της μετακίνησης - μετάταξης και διάθεσης τους σε δήμους και περιφέρειες. Η όποια σχεδιαζόμενη μετακίνηση εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας σε άλλο Υπουργείο στα πλαίσια του Καλλικρατικού σχολείου αποτελεί την αφετηρία γενικευμένων απολύσεων στην εκπαίδευση, οι ξενόγλωσσοι εκπαιδευτικοί είναι μόνο η αρχή.
Μέσα από τη διαδικασία υπονόμευσης της οργανικότητας, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κατ’ επέκταση της μονιμότητας η κυβέρνηση προχωρεί στη διαμόρφωση ενός νέου ευέλικτου εκπαιδευτικού, που κάτω από το άγχος της εργασιακής αβεβαιότητας θα είναι πρόθυμος, δουλεύοντας κάτω από εργασιακούς όρους γαλέρας να εφαρμόσει τις όποιες άνωθεν επιταγές. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι θα μας βρουν όλους ενωμένους και ενάντιους στα νοσηρά τους σχέδια και για το λόγω αυτό :
Το ΔΣ του ΣΕΠΕ Κέρκυρας απαιτεί να ανακληθούν τώρα οι αποφάσεις για το δραστικό περιορισμό (ή και την πλήρη κατάργηση) της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών. Στηρίζει τη διεκδίκηση των φορέων του νησιού για ενιαίο αναλυτικό πρόγραμμα σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν δημόσιο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο. Να μην χαθεί καμιά οργανική, να μην μεθοδευτεί καμία απόλυση στα σχολεία! Κάθε εκπαιδευτικός να έχει οργανική θέση! Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Μαζικοί διορισμοί από το Υπουργείο Παιδείας. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης.