Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΣ-ΟΤΑ

Με αφορμή τις παραιτήσεις (και) των δύο προέδρων (Βλάσσης – Άνθης) κατά σειρά, της πλειοψηφούσας παράταξης της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων ΟΤΑ Κέρκυρας και μάλιστα σε διάστημα 4-5 μηνών φανερώνουν ένα σημαντικό γεγονός: Την αδυναμία της παράταξης αυτής να δώσει καίριες απαντήσεις και αγωνιστική διέξοδο στην ανησυχία των εργαζομένων του δήμου μπροστά στις νέες επιχειρούμενες αρνητικές εξελίξεις που προδιαγράφονται από την πολιτική της κυβέρνησης - τρόικας και τις...
ανατροπές που έρχονται με το νόμο «Καλλικράτη».
Οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών τομέων των δήμων, οι εκχωρήσεις κερδοφόρων δομών σε ιδιώτες και εταιρίες, οι μετατάξεις και οι απολύσεις (όπως ανακοινώθηκαν δια στόματος υπ. Εσωτερικών Γ. Ραγκούση), οι δραστικές μειώσεις μισθών, η αύξηση των ωραρίων με απλήρωτη εργασία κ.ά., συνθέτουν ένα σκηνικό που αιφνιδιάζει και αποδυναμώνει τις συνδικαλιστικές παρατάξεις του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού.
ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ αλλά και οι διάφορες παραλλαγές τους που εκφράζονταν ως «ανεξάρτητες, υπερκομματικές κλπ» στα σωματεία των ΟΤΑ και στην ομοσπονδία, συναίνεσαν τα προηγούμενα χρόνια, κρυφά και φανερά στις ανατροπές που υλοποιήθηκαν με τον νόμο «Καποδίστρια» (ανατροπές εργασιακών σχέσεων, υποχρηματοδότηση, ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίηση κοινωνικών δομών π.χ. παιδικοί σταθμοί, γηροκομεία κλπ).
Η πλειοψηφία της διοίκησης του συλλόγου ΟΤΑ Κέρκυρας αποτελείται από δύο παρατάξεις που υπηρέτησαν και αυτές πιστά τις αρχές του κυβερνητικού συνδικαλισμού, χρησιμοποιώντας τον μανδύα του «ακομμάτιστου», του «ανεξάρτητου», της «πολυσυλλεκτικότητας» κλπ.
…Οι παραιτήσεις που βλέπουμε σήμερα δεν είναι αδυναμία προσώπων, αλλά πρωτίστως αδυναμία πολιτική να συγκρουστούν με την κυβερνητική αντιλαϊκή- αντεργατική πολιτική που θα ξεδιπλωθεί σε επίπεδο τοπικό από τους δήμους και την κυβέρνηση με τα μνημόνια και τον «Καλλικράτη».
Και οι δύο παρατάξεις της πλειοψηφίας, προκειμένου να μη χάσουν και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας δεν διστάζουν να τα βάλουν με τον πρόεδρο (Μπαλασόπουλο) της ΠΟΕ-ΟΤΑ, διατυμπανίζουν ακόμη ότι διαχωρίζουν τη θέση τους με τον πρόεδρο (Παπασπύρου) της ΑΔΕΔΥ.
Οι πράξεις τους όμως διαψεύδουν και τα λόγια τους!!!
Δεν εναντιώνονται στις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει στο δήμο με αρχή την υπηρεσία καθαριότητας.
Δεν λένε λέξη για τα φοροΤροφεία που πληρώνουν κάθε μήνα οι εργαζόμενοι γονείς στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς (ειδικά τώρα που η νέα δημοτική αρχή ετοιμάζεται να τα επιβάλλει και σε σταθμούς που ως τώρα δεν είχαν επιβληθεί απ’ την προηγούμενη δημοτική αρχή λόγω αντιδράσεων των γονιών και του Π.Α.ΜΕ.).
Δεν συζητούν διόλου για αγωνιστικές αντιδράσεις του σωματείου ενάντια στα τα νέα ωράρια απλήρωτης εργασίας που επιβάλλονται (2,5 έως 10 ώρες τη βδομάδα).
Δεν προβάλλουν τελικά τη… λέξη: ΑΓΩΝΑΣ (για τίποτε απ’ όλα αυτά)! Συνεχίζουν στην ίδια «ανεξάρτητη» συναινετική γραμμή που είχαν και έχουν. Αυτά ας γίνουν προβληματισμός σε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη.


Η ΔΑΣ-ΟΤΑ ως αγωνιστική συνιστώσα του Π.Α.ΜΕ, επιβεβαιωνόμαστε για ότι λέγαμε στο σωματείο όλα τα προηγούμενα χρόνια για το ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλισμού!... Σήμερα μπαίνει εκ νέου το δίλλημα : ΥΠΟΤΑΓΗ και ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ή ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και ΤΑΞΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ για την υπεράσπιση των ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ μας;
Αναγκαστικά οι εξελίξεις μας βάζουν ΟΛΟΥΣ να τοποθετηθούμε σ’ αυτό το ερώτημα.
Ως ΔΑΣ-ΟΤΑ απαντάμε το δεύτερο και καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστική συστράτευση. Ώρα να αλλάξει η ρότα και οι συσχετισμοί στη διοίκηση του σωματείου ΟΤΑ ν. Κέρκυρας.
Είναι τώρα ώριμη η ανάγκη να αναπτύξουμε ένα δυνατό αγωνιστικό ταξικό κίνημα των εργαζομένων ικανό να διεκδικήσει τα δικαιώματά μας. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την κατοχύρωση στο νέο Ο.Ε.Υ. των υφιστάμενων αλλά και νέων θέσεων οργανικών θέσεων, την αποτροπή των απολύσεων και ιδιωτικοποιήσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση και η τρόικα.


Είναι ώρα να γίνει για όλους μας κοινή μας αξία και σύνθημα:
ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ! ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΝΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ