Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Η απόφαση του Δ.Σ. Κέρκυρας για τους εργαζόμενους στο «Ακτή Μεσογγή» και την επαναλειτουργία του "Γυαλισκάρι"

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, την Τρίτη 7 Ιουνίου 2011, συζητήθηκε το θέμα της επαναπρόσληψης των εργαζομένων του ξενοδοχείου «Ακτή Μεσογγής» και της λειτουργίας του ξενοδοχείου «Γυαλισκάρι», σε υλοποίηση της απόφασης του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου, και κατόπιν διαδοχικών συναντήσεων που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλής με....
εργαζόμενους και εργοδότες, καθώς και της διαπαραταξιακής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο για την εξεύρεση λύσης.
Εισηγητικά ο πρόεδρος του Σώματος Γιάννης Ρίγγας τόνισε ότι στη διαπραταξιακή σύσκεψη έγιναν κάποιοι νομικοί χειρισμοί για να υπάρξει λύση και κατέστη σαφές από όλες τις παρατάξεις ότι η επαναπρόσληψη των εργαζομένων είναι ζωτικής σημασίας θέμα. Η εργοδοσία του «Ακτή Μεσογγή» τελικά ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει 28 από τους 53 εργαζόμενους που έχουν καταθέσει αίτημα επαναπρόσληψης με ατομική κλήση που απευθύνει σε κάθε εργαζόμενο.
Η απόφαση της εργοδοσίας δεν έγινε δεκτή από τους εργαζόμενους και σαφώς δεν καλύπτει το αιτούμενο όλων, τόνισε ο κ. Ρίγγας, που ήταν η επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων. «Παρότι δεν υπήρξε επιχείρημα ουσιαστικό η απόφαση της εργοδοσίας ήταν απορριπτική και υποστήριξαν ότι θα προσλάβουν και τους υπόλοιπους εργαζόμενους αναλόγως των αναγκών και σε βάθος χρόνου. Η πληρότητα όμως, του ξενοδοχείου αυτή τη στιγμή βρίσκεται σχεδόν στο μέγιστο σημείο, άρα το επιχείρημα αυτό είναι έωλο», κατέληξε ο εισηγητής ζητώντας την τοποθέτηση του Σώματος.
Για αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας, που ανοίγει και κλείνει το ξενοδοχείο όποτε και όπως θέλει, έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Στ. Πελάης, ζητώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στην εργοδοσία του Μεσογγή.
Την εκτίμηση ότι η διαπαραταξιακή σύσκεψη κινήθηκε σωστά εξέφρασε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης Ευθύνης» Αλ. Αυλωνίτης τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθεί κάθε δυνατό μέτρο και κάθε δυνατή προσπάθεια από όλους για να επικρατήσει η κοινωνική και εργασιακή ειρήνη.
«Πρέπει να ληφθεί ομόφωνη απόφαση, ο Δήμος Κέρκυρας να ασκήσει πίεση με όλα τα πρόσφορα και νόμιμα μέσα προκειμένου να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι» είπε η επικεφαλής της «Κερκυραίων Δήμος» Μερ. Υδραίου.
«Είναι γενναίο το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι επιμένουν να επαναπροσληφθούν όλοι ή κανένας» τόνισε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μπ. Χαραλάμπους ζητώντας το Δ.Σ. να κάνει κάθε δυνατή ενέργεια, ενδεχομένως με την σύσταση επιτροπής για να πιέσει να προσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι.
Την απόλυτη συμφωνία του σε όλα τα μέτρα που ζήτησαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να ληφθούν προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, κατέθεσε ο επικεφαλής της «Εμπρός μ’ Εσένα για την Κέρκυρα» Στ. Σαμοϊλης.
Για αδιαφορία και εμμονή της εργοδοσίας έκανε λόγο στην τοποθέτησή του και ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλής. «Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια να βρεθεί λύση. Κι εγώ ο ίδιος έκανα συναντήσεις και άσκησα πιέσεις για να αποκατασταθούν οι εργαζόμενοι. Όμως υπάρχει αδιαφορία και εμμονή από την πλευρά της εργοδοσίας που δεν μπορώ να καταλάβω. Σε αυτή την εγωιστική αντιμετώπιση πρέπει να απαντήσουμε, εξετάζοντας τα αιτήματα που έχουν θέσει οι εργαζόμενοι ένα – ένα και να λάβουμε αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κέρκυρας.
Τελικά το Σώμα κατά πλειοψηφία ενέκρινε την εξής απόφαση:


Το Δ.Σ. του Δήμου Κέρκυρας, μετά από συζήτηση σχετικά με την επαναπρόσληψη των εργαζομένων του Ακτή Μεσογγή και την λειτουργία του ξενοδοχείου Γυαλισκάρι, αποφασίζει να λάβει τα ακόλουθα μέτρα έμπρακτης συμπαράστασης στους εργαζόμενους για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, την αποφυγή εύλογων ενστάσεων και την στήριξη της τοπικής οικονομίας:
1. Καταδικάζει τη στάση της εργοδότριας εταιρείας Ο. ΜΠΛΟΥΓΟΥΡΑ & ΣΙΑ Ε.Ε. που διευθύνει το ξενοδοχείο Ακτή Μεσογγής, να αρνείται την επαναπρόσληψη του συνόλου των εργαζομένων, όπως αυτό έχει υποδειχθεί από την αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ και εκτιμά ότι με απόλυτη ευθύνη της εργοδοσίας προκαλούνται εύλογες αντιδράσεις των εργαζομένων με αποτέλεσμα να δημιουργείται κλίμα έντασης στην τουριστική περιοχή Μωραϊτίκων – Μεσογγής.
2. Ο Δήμος Κέρκυρας στην περίπτωση που η εργοδοσία δεν εφαρμόσει από τούδε και στο εξής την σχετική υπόδειξη του ΣΕΠΕ θα ασκήσει κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων, δηλαδή:
Α. Απαιτεί την άμεση καταβολή του συνόλου των οφειλομένων του Ακτή Μεσογγή στο Δήμο Κέρκυρας.
Β. Ζητά από το Υπουργείο Τουρισμού και τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων να αποκλείσουν την συγκεκριμένη επιχείρηση από τα περίπτερά τους σε όλες τις τουριστικές εκθέσεις.
3. Συμπαρίσταται και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την ικανοποίηση του αιτήματος της επαναπρόσληψης.
4. Κοινοποιεί την απόφασή του στα Υπουργεία Εργασίας, Τουρισμού, Οικονομίας, στον ΕΟΤ καθώς και σε όλα τα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα.
5. Διαπαραταξιακή επιτροπή θα κοινοποιήσει στην επιχείρηση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
6. Σε ότι αφορά το Γυαλισκάρι συγκροτείται διαπαραταξιακή επιτροπή με επικεφαλής τον Δήμαρχο και αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλία συνεργασίας του Δήμου με τα Υπουργεία Τουρισμού, Εργασίας, Οικονομίας και την Διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας, ώστε να βρεθεί από κοινού φόρμουλα επαναλειτουργίας του ξενοδοχείου και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
7. Υποβάλλει αίτημα για την ένταξη των περιοχών Μωραΐτικα, Μεσογγή και Σιναράδες σε προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού κατά τους μήνες Απρίλιο και Οκτώβριο και προχωρά στην έκδοση διαφημιστικού υλικού για την προβολή αυτών των περιοχών ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τη διακοπή λειτουργίας των ξενοδοχείων.