Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Οι Βουλευτές του ΚΚΕ Χαραλάμπους και Μωραϊτης κατέθεσαν ερώτηση για τα ενετικά τείχη

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Θέμα: Να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες στον προμαχώνα του Αγίου Αθανασίου (Ενετικά Τείχη Κέρκυρας) και να υπάρξει μόνιμη προστασία των πολιτιστικών μνημείων της Κέρκυρας
Είναι γνωστό ότι οι οχυρώσεις της πόλης της Κέρκυρας –τμήμα των οποίων....
αποτελούν και τα ενετικά τείχη και λοιπά έργα: στοές, διαβάσεις κ.ά.— έχουν κηρυχθεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία (ΥΑ15794/19.12.1961, ΦΕΚ 35/Β?2.2.1962) και εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Ν.3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς»
Παρόλα αυτά, όμως, κατά καιρούς διάφοροι ιδιώτες παραβιάζοντας εξόφθαλμα τους νόμους, προσπαθούν σε οικόπεδα μέσα στα οποία βρίσκονται οι οχυρώσεις αυτές ή είναι όμορα προς αυτές να αναγείρουν διάφορες οικοδομές. Έτσι προ 3ετίας είχαμε καταθέσει ερώτηση που αφορούσε προσπάθεια μεγαλοεργολάβου να αναγείρει οικοδομή ύψους 18,5 μέτρων περίπου σε οικόπεδο όμορο των Ενετικών Τειχών της πόλης της Κέρκυρας και ειδικότερα του προμαχώνα Ραϋμόνδου.
Σήμερα βρισκόμαστε ακριβώς σε παρόμοια περίπτωση, αφού ιδιώτες επιχειρούν ανέγερση οικοδομής σε οικόπεδο επί των οδών Ναπολέοντος Ζαμπέλη και Στέφανου Παδοβά (περιοχή «ΟΑΣΗ»), στο οποίο βρίσκεται ο προμαχώνας του Αγίου Αθανασίου και άλλα συμπληρωματικά οχυρωματικά έργα (στοές κλπ.). Σημειωτέον ότι η απαγόρευση οικοδόμησης του εν λόγω οικοπέδου αναφέρεται σε επανειλημμένες αποφάσεις του Δήμου Κέρκυρας που ξεκινούν από τον 19ον αιώνα! (ψηφίσματα Δήμου Κερκυραίων 238/312 / 3.12.1893, 463/10.1.1904, κλπ.).
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να πάρουν για να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες επί των Ενετικών Τειχών της Κέρκυρας αλλά και για την μόνιμη προστασία των πολιτιστικών μνημείων της Κέρκυρας.