Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Ερώτηση του ΚΚΕ για την ανεργία των ΑΜΕΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Θέμα: Τραγικές διαστάσεις έχει πάρει η ανεργία στο χώρο των ΑΜΕΑ
Σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Οικονομικών το 2003 η ανεργία στο χώρο των ΑΜΕΑ, των ικανών προς εργασία αναπήρων, των χρόνιων πασχόντων, έφτανε τότε το 84%. Σαν αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ η....
ανεργία σ’ αυτόν τον ευαίσθητο χώρο έχει πάρει σήμερα ακόμα πιο τραγικές διαστάσεις. Σύμφωνα με δήλωση του διοικητή του ΟΑΕΔ σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (Σ.Ε.Α.ΑΝ.), η ανεργία στους ικανούς προς εργασίας έχει ξεπεράσει το 95%. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση με διάφορα προσχήματα ακύρωσε τρεις διαγωνισμούς του εμφανιζόμενου ως νόμου για την κατάργηση της ανεργίας, του 2643. Ο ένας διαγωνισμός ήταν του Οκτώβρη του 2008 για 700 θέσεις στο δημόσιο, ο δεύτερος τον Γενάρη του 2009 για 1200 θέσεις στον ιδιωτικό τομέα και ο τρίτος ήταν για την πρόσληψη 28 τυφλών τηλεφωνητών στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Το πρόσχημα που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για την ακύρωση των δυο διαγωνισμών του Οκτώβρη του 2008 και των τυφλών τηλεφωνητών, ήταν «ότι η αρμοδιότητα υλοποίησης του νόμου πέρασε από τον ΟΑΕΔ, στις περιφέρεις με τον Καλλικράτη».
Η δικαιολογία αυτή πέρα ότι δεν ευσταθεί είναι και εμπαιγμός, πρόκληση απέναντι στους αναπήρους και στις οικογένειες τους μιας και ο μεν πρώτος δημοσιεύτηκε δυο χρόνια πριν την ψήφιση «Καλλικράτη», ο δε δεύτερος δημοσιεύτηκε και ολοκληρώθηκε ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του νόμου του «Καλλικράτη». Αν υπήρχε το όποιο τυπικό πρόβλημα η κυβέρνηση είχε τα μέσα και όφειλε να το αντιμετωπίσει. Όσον αναφορά τον διαγωνισμό για τον ιδιωτικό τομέα δεν προχώρησε καθόλου κατά απαίτηση των εργοδοτικών οργανώσεων με πρόσχημα την κρίση.
Η ανεργία είναι στην ίδια την φύση του καπιταλισμού, την δημιουργεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και σήμερα, σε περίοδο κρίσης παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, με πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις της ανεργίας στους ανάπηρους και στους χρόνιους πάσχοντες και ανάμεσά τους ιδιαίτερα στους νέους και στις γυναίκες. Η ανασφάλεια, η αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών λόγω της ανεργίας, έχει πολλαπλάσιες επιπτώσεις στους ανάπηρους και στους χρόνιους πάσχοντες.
Η κατάσταση αυτή έχει διαχρονικό χαρακτήρα. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας τα προηγούμενα χρόνια, που από κοινού στηρίζουν τα μονοπώλια, την ανταγωνιστικότητα και την αύξηση της κερδοφορίας τους, σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων στην πλήρη δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους.


ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
1. Να διοριστούν άμεσα όλοι οι επιτυχόντες των τριών διαγωνισμών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και αυτού των τυφλών τηλεφωνητών.
2. Να γίνουν τώρα μαζικές προσλήψεις αναπήρων και χρονίως πασχόντων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με ευθύνη του κράτους.
3. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε όλοι οι νέοι ανάπηροι ικανοί προς εργασία με την αποφοίτηση τους από την εκπαίδευση, ειδικά γενικά λύκεια, ειδικά ΕΠΑΛ, ΕΕΕΕΚ, ΙΕΚ, ΤΕΙ ή ΑΕΙ να προσλαμβάνονται άμεσα με την ευθύνη του κράτους.






4. Να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 1120€ για όλους τους άνεργους ανάπηρους και χρόνιους πάσχοντες και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, στις θεραπείες και σε εξετάσεις, αλλά και στην αγορά των ειδικών τεχνικών βοηθημάτων και τεχνητών μελών.
5. Να απαγορευτούν οι απολύσεις εργαζομένων αναπήρων – χρονίως πασχόντων, γονιών ή κηδεμόνων ΑΜΕΑ με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, από τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και τον ιδιωτικό. Μονιμοποίηση όλων.
6. Να δημιουργηθεί δημόσιο δίκτυο προστατευόμενων εργαστηρίων με εγγυημένα τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζόμενων σ’ αυτά αναπήρων. Δημόσιο δίκτυο παραγωγικών εργαστηρίων που θα μπορούν να ενταχθούν όλα τα παιδιά με νοητική στέρηση, αυτισμό και πολλαπλές αναπηρίες ύστερα από κατάλληλη εκπαίδευση αλλά και οι ψυχικά πάσχοντες. Η παραγωγή αυτών των εργαστηρίων να απορροφάται 100% με ευθύνη του κράτους.


Οι βουλευτές
Θανάσης Παφίλης


Γιάννης Ζιώγας


Γιώργος Μαυρίκος


Βέρα Νικολαΐδου


Μπάμπης Χαραλάμπους