Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Σύσκεψη στο Δημαρχείο

Σύσκεψη προκειμένου να τεθούν οι πρώτες βάσεις για την ένταση των ελέγχων για την πρόληψη των πυρκαγιών πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο, υπό την προεδρία του Δήμαρχου Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή και την συμμετοχή των: Θ. Γιώτη, αστυνομικού διευθυντή, Ν. Βλάχου, δ/ντη Δασών Ν. Κέρκυρας, Αλ. Κάντα, δ/ντη Δ/νσης Δασών ΠΙΝ, Σωτ. Μπασδέκη, εκπρόσωπου του Λιμενικού Σώματος, Κ. Νίκου, δημοτικού σύμβουλου και υπηρεσιακών παραγόντων από την Πολιτική Προστασία και τη Δημοτική Αστυνομία.
Στη σύσκεψη ο Δήμαρχος κατέστησε σαφές ότι είναι άμεση προτεραιότητα της....
Δημοτικής Αρχής, μετά και τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν, η δημιουργία ενός Συντονιστικού Οργάνου αποτελούμενου από στελέχη όλων των εμπλεκομένων φορέων, που σκοπός του θα είναι ο συνεχής και αδιάλειπτος έλεγχος όλης της Κέρκυρας, προς αποφυγή φαινομένων πυρκαγιάς.


Τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απαιτούνται για να υλοποιηθεί το εγχείρημα, όπως της σύστασης των κλιμακίων ελέγχου, του εφοδιασμού αυτών με τεχνολογικό υλικό, της ανεύρεσης έδρας για το Συντονιστικό Όργανο και αποφασίστηκε:
• Η καταγραφή όλων των διαθέσιμων δυνάμεων.
• Η σύσταση κλιμακίων παρακολούθησης και η άμεση ενεργοποίησή τους για την αποτροπή φαινομένων πυρκαγιάς.
• Η εκτεταμένη προσπάθεια καθαρισμού κοινοχρήστων χώρων και η ειδοποίηση των δημοτών για καθαρισμό των ιδιωτικών κτημάτων.
• Η ένταση της συνεργασίας με όλες τις εθελοντικές οργανώσεις για την καλύτερη επόπτευση περιοχών και ακτών, την ευαίσθητη περίοδο που διανύουμε και
• Η παρακολούθηση της υλοποίησης όλων των αποφάσεων με συνεχείς συναντήσεις των εμπλεκομένων φορέων.


Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν υπόψη της ηγεσίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που έχει καθοριστικό ρόλο στην όλη διαδικασία, στελέχη της οποίας απουσίαζαν από την σύσκεψη εξαιτίας των επιχειρήσεων στην σημερινή πυρκαγιά, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.


Οι δυνάμεις που διατίθενται για τις δράσεις αυτές αποτελούνται από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., του Λιμενικού Σώματος (για αποφυγή πυρκαγιάς σε ακτές και παραλίες), του Πυροσβεστικού Σώματος, της Πολιτικής Προστασίας και του Δήμου Κέρκυρας, οι δασοφύλακες (ο αριθμός τους ανέρχεται σε 15 άτομα για την Κέρκυρα και τίθενται από Δευτέρα στη διάθεση της προσπάθειας πυροπροστασίας), οι στρατιώτες που θα διατεθούν, μετά από την κυβερνητική εξαγγελία, ειδικά για τον σκοπό αυτό και μέλη των εθελοντικών οργανώσεων.


Την βούληση του Δήμου Κέρκυρας να περιφρουρήσει με κάθε τρόπο και μέσο την προστασία του νησιού εξέφρασε με δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλής τονίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστρέψει την Κέρκυρα. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να περιφρουρήσουμε τον τόπο μας, τις περιουσίες και τις ζωές των κατοίκων. Φάνηκε ότι ο Καλλικράτειος Δήμος κατάφερε να αντεπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο απέναντι στις καταστροφικές πυρκαγιές. Εντείνουμε τις προσπάθειές μας και καλώ να σταθούν στο πλάι μας όλοι οι δημότες, να επαγρυπνούν αυτές τις ημέρες που είναι δύσκολες και να ενημερώνουν για όποιες περίεργες, ύποπτες κινήσεις».