Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Συνεργασία Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων με το Δήμαρχο Κέρκυρας για έργα του ΕΣΠΑ- (σ.σ. Αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι πρέπει κάτι να κάνουν τα υπόλοιπα 3 χρόνια....)

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου, συναντήθηκε σήμερα με το Δήμαρχο Κέρκυρας, Γιάννη Τρεπεκλή και είχαν πολύωρη συνεργασία για θέματα που αφορούν έργα του ΕΣΠΑ.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κέρκυρας, Σπύρος Μωραίτης.
Ο Περιφερειάρχης, καταρχήν, ενημέρωσε το Δήμαρχο για...
 τις επαφές που είχε στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τον Επίτροπο της Ε.Ε και με τον αρμόδιο Υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοίδη.
Ο κ. Σπύρου τόνισε ότι «ντιρεκτίβα» της Ε..Ε είναι να αυξηθεί η απορροφητικότητα μέχρι τις 31-12-2011 και στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε να προωθηθεί ένα «έργο σημαία» από κάθε νομό.
Για την Κέρκυρα ο Περιφερειάρχης πρότεινε να προχωρήσει το έργο κατασκευής του προσήνεμου μόλου, η επέκταση του προβλήτα των κρουαζιεροπλοίων.
Το έργο αυτό, προϋπολογισμού περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, θεωρείται ώριμο αλλά θα πρέπει να απεμπλακεί από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα από το οποίο χρηματοδοτούνταν και στη διαδικασία αυτή συμφωνεί τόσο το Υπουργείο Ανάπτυξης όσο και η Ε.Ε.


Μέχρι το τέλος του χρόνου η δημοπράτηση για το ΧΥΤΥ στο Τεμπλόνι


Στο πλαίσιο της συνεργασίας που είχε ο Περιφερειάρχης Ι.Ν με το Δήμαρχο Κέρκυρας, έγινε συζήτηση για έργα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κέρκυρας τόνισε ότι έχουν προχωρήσει, ταχύτατα, όλες οι διαδικασίες και μέχρι το τέλος του χρόνου ο Δήμος θα είναι έτοιμος να δημοπρατήσει το ΧΥΤΥ, στο Τεμπλόνι.
Επίσης, ο κ. Τρεπεκλής είπε στον Περιφερειάρχη ότι ο Δήμος είναι έτοιμος να προχωρήσει τις μελέτες για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, και των ανεξέλεγκτων χωματερών.


Σκεπτικισμός για το έργο των φραγμάτων - Να υπάρξει κοινή κερκυραϊκή διεκδίκηση


Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης, Σπύρος Σπύρου, ενημέρωσε το Δήμαρχο για τις επαφές που είχε με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοίδη, για το μεγάλο έργο των Φραγμάτων. Ο κ. Σπύρος τόνισε ότι έλαβε για μια ακόμα φορά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο και την Κυβέρνηση. Παρά ταύτα, όμως, επειδή υπάρχει σκεπτικισμός ο οποίος προέρχεται κυρίως από την Ε.Ε για το κατά πόσο μπορούμε να ολοκληρώσουμε το συγκεκριμένο έργο εντός των στενών χρονικών περιθωρίων που έχουν απομείνει, ο Περιφερειάρχης πρότεινε το αμέσως προσεχές διάστημα να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο με την παρουσία και του Δημάρχου και όλων των εμπλεκομένων φορέων, όπως του Προέδρου του Τ.Ε.Ε για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ο Δήμαρχος από την πλευρά του τόνισε ότι διεκδικούμε το συγκεκριμένο έργο και επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινή κερκυραϊκή διεκδίκηση.


Μουσείο Τυπογραφίας


Τέλος, στη συζήτηση τέθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την πρόθεση από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, για τη δημιουργία και λειτουργία του Μουσείου Τυπογραφίας στην ακρόπολη του νέου Φρουρίου.
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας ανέφερε ότι ο Δήμος κατέχει την τεχνογνωσία για να αξιοποιήσει το νέο Φρούριο κάτι που είναι στις προθέσεις του. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι ο Δήμος επιδιώκει τη συνεργασία με όλους αλλά δεν πρόκειται να υποκύψει όταν τίθενται εκβιαστικά διλλήματα και κατέληξε: «Έχουμε τις γνώσεις και διαθέτουμε τις δυνάμεις, για να αξιοποιήσουμε το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα του τόπου μας».