Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Περί των καταθέσεων στην Ελβετία...

Η ανάγκη της φορολόγησης ελληνικών καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες κατά το πρότυπο των διακρατικών συμφωνιών, τις οποίες έχει συνάψει η Ελβετία με τη Γερμανία και την Μ. Βρετανία για την επιβολή φόρου διακράτησης στις καταθέσεις υπηκόων τους, αναδείχθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της....
 Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, προς τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα τη φορολόγηση των ελληνικών κεφαλαίων στην Ελβετία. Με βάση τις διακρατικές αυτές συμφωνίες, το ελβετικό Υπουργείο Οικονομικών θα αποδίδει στις ως άνω χώρες ετήσιο φόρο διακράτησης.
Ο Φώτης Κουβέλης υπογράμμισε ότι «την ώρα που η κυβέρνηση για την κάλυψη της υστέρησης φορολογικών εσόδων επιλέγει να περικόπτει μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, εξακολουθούν να είναι στο φορολογικό απυρόβλητο καταθέσεις δισεκατομμυρίων σε ελβετικές τράπεζες και στο Λιχτενστάιν». Συμπλήρωσε, ότι «η κυβέρνηση αναζητεί το ισοδύναμο για να χτυπηθεί η παραοικονομία, (30% περίπου του ΑΕΠ) και η διαφθορά (8% του ΑΕΠ) στο συνεχές μάτωμα της ελληνικής κοινωνίας και των οικονομικά αδύναμων».


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Οικονόμου, στην ομιλία του συνομολόγησε την καθυστέρηση ανάληψης ανάλογων πρωτοβουλιών από την ελληνική κυβέρνηση «λόγω των περιστάσεων» και προσέθεσε ότι οι συμφωνίες της Ελβετίας με τη Γερμανία και την Μ. Βρετανία θα χρησιμοποιηθούν ως πλαίσιο για τις συμφωνίες που θα συνάψει και η Ελλάδα.


Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος στην ερώτησή του τόνιζε ότι τα κέρδη από τις καταθέσεις γερμανών και βρετανών πολιτών που βρίσκονται σε τράπεζες της Ελβετίας θα φορολογούνται από 19% ως 34%, ενώ από το 2013 και μετά θα επιβληθεί φόρος παρακράτησης 27% ως 48%, ανάλογα με το είδος του κεφαλαίου που είναι κατατεθειμένο, αποκάλυψε ότι οι ελβετικές τράπεζες θα καταβάλλουν προκαταβολικά στη Γερμανία ποσό ύψους 2 δις ελβετικά φράγκα και στη Μ. Βρετανία 500 εκατ. αντιστοίχως.


Σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, η ελληνική κυβέρνηση «άργησε πολύ» και τόνισε ότι «από το 2010 συστηματικά και επίμονα απαιτώ να προχωρήσει η χώρα σε διακρατικές συμφωνίες, προκειμένου να διαμορφωθεί η δυνατότητα για την επιβολή φόρου διακράτησης καταθέσεων ελλήνων στην Ελβετία, οι οποίοι δεν φορολογούνται και στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αγνώστου προελεύσεως και λίπος της παραοικονομίας».