Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Η παράκαμψη Σκριπερού (Κέρκυρα) θέμα συζήτησης στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τη Β.Δ. Κέρκυρα και τα Διαπόντια Νησιά επισκέφτηκαν σήμερα τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, προκειμένου να συζητήσουν μαζί του το θέμα της παράκαμψης Σκριπερού, μετά από τη διαπίστωση ότι το έργο χαρακτηρίστηκε «νεκρό» εξαιτίας...
του ότι λιμνάζει από το Μάρτιο του 2009.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι: Γεράσιμος Φωτενός, Αντιδήμαρχος για τη Β.Δ. Κέρκυρα, Σπύρος Αργυρός, Αντιδήμαρχος Μαθρακίου, Στέφανος Πέρρος, δημοτικός σύμβουλος, Σπύρος Αργυροκαστρίτης, Πρόεδρος Τ.Σ. Σκριπερού, Βασίλης Αγιοβλασίτης, Πρόεδρος Τ.Σ. Περουλάδων, Αγγελος Μουζακίτης, Πρόεδρος Δ.Δ. Αυλιωτών και Κων/νος Πρίφτης, πολιτικός μηχανικός.
Επίσης, στη σύσκεψη συμμετείχαν και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χρήστος Ανθης, καθώς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Φώτης Τσίπης.


Να μην εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες για την κατασκευή του έργου


Το αίτημα των αιρετών, που κατατέθηκε στον Περιφερειάρχη, είναι να μην εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες για την κατασκευή του έργου που, όπως υπερτόνισαν, είναι σημαντικό για το Βορρά του νησιού, καθώς και για τα Διαπόντια Νησιά, ενώ επισημάνθηκε ότι, εκτός των κατοίκων, το δρόμο αυτό διέρχεται μεγάλος αριθμός επισκεπτών, αφού ο αριθμός των τουριστικών κλινών στην περιοχή είναι μεγάλος.


Στα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί, κατά τη διάρκεια – από την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και μέχρι σήμερα – αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος παρουσίασε όλες τις ενέργειες και προσπάθειες που έχει κάνει από τη στιγμή ανάληψης του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια, για να ωριμάσει το έργο.


Χρονοβόρες οι απαλλοτριώσεις – προβλήματα με τη μελέτη


Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κ. Σπύρου, πέρα από το γεγονός ότι έχει εντοπιστεί λάθος στη φιλοσοφία προσέγγισης κατά τη διάρκεια εκπόνησης της μελέτης, σε εκκρεμότητα βρίσκεται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η διαδικασία των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων, που δεν έχουν καν ξεκινήσει για τις οποίες δεν υπάρχουν πλέον χρονικά περιθώρια.
Ο κ. Σπύρου αναφέρθηκε τόσο στην εγκύκλιο του αρμόδιου Υπουργείου όσο και στις παρατηρήσεις του αρμόδιο Επιτρόπου της Ε.Ε. – με τον οποίο συναντήθηκε πρόσφατα – μέσα από τις οποίες προκύπτει ότι, αν ένα έργο δεν έχει προχωρήσει μέσα σ’ ένα εξάμηνο από την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, χαρακτηρίζεται «νεκρό» και διαγράφεται από το πρόγραμμα.


«Η κατασκευή του έργου εμφανίζει πολλές δυσκολίες», τόνισε ο Περιφερειάρχης, «και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχουν γίνει 5 αλλαγές στη μελέτη (από την περίοδο Νομαρχίας Γ. Μαχειμάρη ακόμη), αρκετές συνελεύσεις κατοίκων κατά τη διάρκεια θητείας του πρώην Νομάρχη, Στ. Πουλημένου, ενώ έχουν κατατεθεί εγγράφως 156 ενστάσεις κατοίκων, που δυσπιστούν στην εφαρμογή της συγκεκριμένης μελέτης και ζητούν τροποποίηση, κάτι που δεν είναι εφικτό να γίνει άμεσα.


Παρά τις σθεναρές παρεμβάσεις των αιρετών από τη Β.Δ. Κέρκυρα και το αίτημα να μην εγκαταλειφτεί το έργο, ο Περιφερειάρχης ήταν σαφής ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ολοκλήρωσής του μέσα στο τρέχον χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς ο χρόνος δεν επαρκεί για αλλαγές που απαιτούνται, δεσμεύτηκε, ωστόσο, να μη χαθούν τα χρήματα και, κυρίως, να υπάρξουν εναλλακτικά έργα για την περιοχή.
Τέλος, ο κ. Σπύρου, υποσχέθηκε να γίνουν οι ενέργειες που χρειάζονται, ώστε το έργο να χρηματοδοτηθεί από το προσεχές χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς και ο ίδιος το θεωρεί σημαντικό, με την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι και ο Δήμος και τα Τοπικά Συμβούλια να επιδείξουν ενδιαφέρον να τρέξουν οι διαδικασίες και να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν.