Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστολή Γκερέκου στον Β. Εξαρχο σχετικά με την επιβολή τέλους ακινήτων στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύμματα της χώρας»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Επιτρέψτε μου να θέσω υπόψη σας τις πολύ σοβαρές συνέπειες που θα έχει για τον τουρισμό, τον μεγαλύτερο εξαγωγικό κλάδο υπηρεσιών της χώρας, η συμπερίληψη στην τροπολογία για την επιβολή ειδικού τέλους ακινήτων, των ξενοδοχείων και των λοιπών τουριστικών καταλυμάτων της χώρας. Θεωρώ πως στην ιδιαιτέρως κρίσιμη κατάσταση στην όποια βρίσκεται...
η χώρα μας, όλες οι κοινωνικές ομάδες και οι παραγωγικοί φορείς οφείλουν να κρατήσουν μια υπεύθυνη στάση, συνεισφέροντας και στηρίζοντας, ο καθένας στο μέτρο που του αναλογεί, την εθνική προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση της χώρας.
Η προσθήκη ωστόσο των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση ή ειδική πρόβλεψη στην επιβολή του τέλους ακινήτων, απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού. Ενδεικτικά, σας αναφέρω ότι το 70% περίπου της ελληνικής ξενοδοχείας είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, δυναμικότητας όχι μεγαλύτερης των 50 δωματίων, με το ειδικό τέλος ακινήτων να αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο ποσοστό των εσόδων τους. Επιπλέον, οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι τα ακίνητα των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων είναι το βασικό παραγωγικό εργαλείο που συνθέτει το τουριστικό μας προϊόν στο οποίο οφείλεται έξαλλου σε μεγάλο βαθμό η απορρόφηση των προϊόντων της βιομηχανικής και της αγροτικής μας παραγωγής.
Για όλους αυτούς τους λόγους θεωρώ πως οφείλουμε αν μη τι άλλο να επιφυλάξουμε μια ισότιμη μεταχείριση του τουριστικής δραστηριότητας με την βιομηχανική-μεταποιητική-γεωργική-κτηνοτροφική δραστηριότητα για τις όποιες ήδη προβλέπονται συγκεκριμένες εξαιρέσεις ως προ της επιβολή του τέλους ακινήτων. Είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα του πλέον δυναμικού και εξωστρεφούς κλάδου της ελληνικής οικονομίας και να προστατεύουμε τις θέσεις εργασίας χιλιάδων συμπολιτών μας.
Με εκτίμηση
Άντζελα Γκερέκου