Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Σπυρίδων Σπύρου: «Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων όλα κινούνται στο φως» (απάντηση στον Μ. Φόρτε)

Ο Περιφερειάρχης Σπυρίδων Σπύρου απάντησε στην επιστολή του Περιφερειακού Συμβούλου Μάκη Φόρτε σχετικά με τα όσα υποστήριξε για την πορεία αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ και τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Ακολουθεί η επιστολή.
«Αγαπητέ κ.Φόρτε,
Χαίρομαι καταρχάς γιατί το έναυσμα της επιστολής σας στηρίζεται σε Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας γεγονός που αποδεικνύει, ότι όλα κινούνται στο φως αλλά και με διάθεση ευρείας ενημέρωσης των πολιτών.
Ευχαριστώ που αναγνωρίζετε τις καλές μου προθέσεις για την αξιοποίηση των....
πόρων του ΕΣΠΑ – και να είστε βέβαιος, ότι δεν σταματάω σε αυτές, αλλά με πολύ εργασία και με πολύ ενδιαφέρον για όλα τα νησιά μας προωθούμε ότι ήταν ξεχασμένο και ότι ήταν σταματημένο για μεγάλο διάστημα.


Διαφωνώ ριζικά ότι παίρνονται αποφάσεις ερήμην του Περιφερειακού Συμβουλίου και ότι αγνοούνται οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, όπως αναφέρετε στην επιστολή σας. Γιατί για όσες αποφάσεις πρέπει να πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενημερώνονται οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι και υποχρεωτικά έρχονται προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.


Σχετικά με τα έργα άλλων φορέων δε μεσολαβεί το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ασφαλώς θα γνωρίζετε ότι υπάρχουν και θέματα που οφείλουν να διεκπεραιωθούν γρηγορότερα και ενίοτε άμεσα, που η νησιωτικότητα της Περιφέρειας μας, δυσκολεύει την έγκαιρη ενημέρωση.


Πρόθεση μου είναι στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα γίνει στη Λευκάδα το μήνα Οκτώβριο να γίνει συζήτηση για το ΕΣΠΑ, η οποία θα είναι η τρίτη κατά σειρά, τότε θα έχουμε όλα τα δεδομένα που θα προκύψουν αφού θα έχουμε λάβει όπως ελπίζω τους πίνακες ώριμων έργων και έργων σημαίας, που έχουμε ζητήσει να υποβάλλουν όλοι οι φορείς στην αρμόδια Διαχειριστική Αρχή εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Σεπτεμβρίου.


Επομένως θα έχουμε πλήρη εικόνα, ώστε η όποια αναθεώρηση να γίνει στην βάση της πραγματικής κατάστασης του προγράμματος.


Στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο στις 17-18/09/2011 στην Κεφαλονιά θα είναι πολύ χρήσιμο να ακούσω και τις δικές σας προτάσεις αλλά και όλων των Περιφερειακών Συμβούλων σχετικά με τον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό της Περιφέρειας μας. Θέλω να σας ενημερώσω παράλληλα ότι έχει επιλεγεί και έχει εγκατασταθεί από 8/9/2011, η εταιρεία που θα εκπονήσει το Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΠΙΝ. Μάλιστα έχω συζητήσει ακόμα να παρευρίσκεται εκπρόσωπος της εταιρείας για να έχει και ο ίδιος ενημέρωση για το θέμα ενόψει της μελέτης που θα ακολουθήσει.


Αυτές σας οι απόψεις θα μου είναι πολύ χρήσιμες για τη συνάντηση που θα έχω την επόμενη του Περιφερειακού Συμβουλίου με τον Επίτροπο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη κ.Johanne Hahn στις 19/09/2011.


Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το έργο μας είναι βαρύ, γι’ αυτό και την κάθε σας πρόταση, που δεν αμφισβητώ ούτε εγώ τις καλές σας προθέσεις, δεν την εκλαμβάνουμε ως κριτική αλλά ως ανησυχία για να αξιοποιηθούν οι πόροι του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων».