Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος

Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Χαράλαμπου Χαραλάμπους προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την εφαρμογή της Διαιτητικής Απόφασης του Οργανισμού Μεσολάβησης Εργατικών Διαφορών (ΟΜΕΔ) από τους ξενοδόχους της Κέρκυρας.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ:
Κύριε Υφυπουργέ, το Συνδικάτο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα είναι το πιο μαζικό και ίσως το πιο αγωνιστικό σωματείο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα. Εκτός από την αγωνιστική του δράση αναπτύσσει και...
άλλες πολύπλευρες δραστηριότητες. Μια απ’ αυτές ήταν το 2009 να καταθέσει τις προτάσεις στην Ένωση Ξενοδόχων στην Κέρκυρα για την τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Οι ξενοδόχοι στην αρχή αντιμετώπισαν τις προτάσεις αυτές με αρκετή ειρωνεία, αργότερα βέβαια και μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις προσέφυγε το Συνδικάτο στον Οργανισμό Μεσολάβησης για την επίλυση Εργατικών Διαφορών και πάρθηκε από τον οργανισμό αυτό μια απόφαση, η οποία με υπουργική απόφαση το Γενάρη του 2011 έγινε υποχρεωτικά εκτελεστή.
Παρόλα αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων στην Κέρκυρα και ουσιαστικά οι όμιλοι που διαθέτουν πέντε, τέσσερα, τρία ξενοδοχεία έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων την απόφαση και του δικού σας Υπουργείου. Και το ερώτημα είναι: Κύριε Υφυπουργέ, θέλει πράγματι το Υπουργείο να επιβάλλει αυτά τα οποία δηλώνει ότι σαν απόφαση είναι υποχρεωτική; Και αν ήθελε με ποιον τρόπο; Ποια αλήθεια πρόστιμα –λέω ένα παράδειγμα- έχει επιβάλλει το ΣΕΠΕ στους μεγαλοξενοδόχους που αρνιούνται; Ουσιαστικά είναι ψίχουλα να τους καταβάλει αυτά που κέρδισαν μέσα από την τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, όπως είναι το τοπικό επίδομα εργασίας ή η αναγνώριση και η προσαύξηση της 11ης Αυγούστου σαν τοπικής γιορτής.
Κλείνοντας, ήθελα να σας πω ότι ακόμη και να ήθελε το ΣΕΠΕ, να είχε αυστηρές οδηγίες από την Κυβέρνηση –που εμείς το αμφισβητούμε- να επιβάλει αυτά τα πρόστιμα, αλήθεια με ποιους υπαλλήλους, κύριε Υφυπουργέ; Με ένα υπάλληλο. Έναν! Στην υπηρεσία ελέγχου που είναι αν θέλετε υποχρεωμένος να ελέγξει τετρακόσια τριάντα ξενοδοχεία, να ελέγξει τριάντα χιλιάδες επιχειρήσεις στην Κέρκυρα, στους Παξούς στα διαπόντια νησιά, είναι δυνατόν -για να είμαστε σοβαροί- να μπορεί ένας υπάλληλος να κάνει αυτόν τον έλεγχο και να επιβάλλει τα πρόστιμα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι το Σωματείο όπως είπατε των Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας διεκδίκησε μια συλλογική σύμβαση σε τοπικό επίπεδο, την οποία η εργοδοσία αρνήθηκε και εκδόθηκε, μετά από τη διαδικασία της μεσολάβησης, η διαιτητική απόφαση στην οποία αναφερθήκατε.
Θεωρώ ότι τα αιτήματα που ικανοποιήθηκαν είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Το Υπουργείο Εργασίας επέκτεινε με απόφασή του την εφαρμογή αυτής της διαιτητικής απόφασης για όλους τους εργαζόμενους, για όλα τα ξενοδοχεία, για όλους τους εργοδότες.
Επιτρέψτε μου να κάνω μια μικρή αναφορά σε αυτό το γεγονός γιατί πολλές φορές περνάει απαρατήρητο και θεωρείται ότι είναι μια υποχρεωτική και γραφειοκρατικού χαρακτήρα διαδικασία η επέκταση των συμβάσεων, σε μία περίοδο που αυτό αμφισβητείται από την εργοδοσία με πάρα πολλούς τρόπους και είναι και αντικείμενο του δημοσίου διαλόγου, αυτή την περίοδο σε σχέση με την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων. Άρα λοιπόν ήταν μία καθαρή πολιτική πράξη η οποία βεβαίως υπάκουε τους κανόνες του νόμου, σε σχέση δηλαδή με την αντιπροσωπευτικότητα του σωματείου και της εργοδοτικής οργάνωσης η οποία είχε συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία γιατί πρέπει να καλύπτουν το 51% των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά είχε και ένα χαρακτήρα πολιτικό και συμβολικό αυτή η απόφαση της επέκτασης.
Θέλω να ενημερώσω το Σώμα ότι το ίδιο έκανα και εγώ πρόσφατα με την επέκταση της συλλογικής σύμβασης των τουριστικών επιχειρήσεων στο νομό Ηρακλείου. Άρα, έχουμε μία πολιτική η οποία βοηθάει τους εργαζόμενους, αλλά διασφαλίζει και τους ίδιους όρους ανταγωνιστικότητας σε μια περιοχή, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε μπορεί μία επιχείρηση που υλοποιεί μία συλλογική σύμβαση να πληρώνει διαφορετικά τους εργαζόμενους και μία άλλη να τους πληρώνει με χαμηλότερους μισθούς.
Οι ξενοδόχοι έχουν αμφισβητήσει αυτή τη διαιτητική απόφαση και πολύ περισσότερο έχουν αμφισβητήσει και την πράξη της Υπουργού για την επέκταση και έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Έχασαν την πρωτόδικη και έχουν κάνει προσφυγή στο Εφετείο. Μας έχουν στείλει και επιστολή για να ακυρώσουμε εμείς την επέκταση. Αυτό δεν γίνεται. Θέλω να σας το πω να το ξέρετε και απαντώ και στους ίδιους, μέσω της Βουλής.
Τα μέσα που διαθέτει τώρα το Υπουργείο για να εφαρμοστεί η πολιτική που προβλέπεται για τις αμοιβές, για το πρόσθετο των 150 ευρώ κ.λπ., είναι οι ελεγκτικοί του μηχανισμοί. Θέλω να σας ενημερώσω λοιπόν ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου, μαζί με το σωματείο έχουν ελέγξει περίπου επτά μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Κέρκυρα, έχουν επιβάλει πρόστιμα στις πέντε από αυτές. Μία από τις επιχειρήσεις ήταν συνεπής, είχε υλοποιήσει τη σύμβαση και ο μόνος τρόπος που διαθέτουμε είναι η διαδικασία των προστίμων, η διοικητική διαδικασία και ό,τι άλλο προβλέπει ο νόμος. Δεν έχουμε άλλο τρόπο. Οι εντολές που έχουμε δώσει είναι αυστηρές. Υλοποιούνται από την υπηρεσία μας και προφανώς έχουμε τα προβλήματα της στελέχωσης που αναφερθήκατε και προσπαθούμε να τα λύσουμε με διάφορους τρόπους για τους οποίους θα μιλήσω στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ.
Δευτερολογία Χαραλάμπους
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κύριε Υφυπουργέ, μιλώ μόνο για τα ξενοδοχεία γιατί αυτό είναι σήμερα το αντικείμενο της Επίκαιρης Ερώτησής μας και είναι τετρακόσια τριάντα στην Κέρκυρα, μαζί με τους Παξούς κ.λπ. Ισχυρίζεστε ότι έγινε έλεγχος σε επτά από αυτά τα ξενοδοχεία. Μόνο ένας όμιλος, ο όμιλος Λούης, έχει τέσσερα. Ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη έχει τρία. Ο Χανδρής έχει δύο. Υπάρχουν τα ξενοδοχεία Μήτσης κ.λπ. Όλα αυτά αρνούνται να εφαρμόσουν την υποχρεωτική τοπική συλλογική σύμβαση, η οποία κατέστη υποχρεωτική με δική σας απόφαση, του Υπουργείου. Όταν λοιπόν λέτε ότι την αμφισβητούν οι ξενοδόχοι ή προσφεύγουν στα δικαστήρια αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι να τελεσιδικήσουν οι προσφορές των ξενοδόχων θα πρέπει να συνεχίσουν να παρανομούν. Είναι μία διαιτητική απόφαση υποχρεωτική. Πρέπει να την εφαρμόσουν και αν τους δικαιώσουν τα δικαστήρια, τότε δεν θα πληρώνουν. Βέβαια, δεν μπορεί να τους δικαιώσουν τα δικαστήρια.
Από εκεί και πέρα έχουμε κάνει σε όλη τη διάρκεια της θητείας μας, ερωτήσεις για τη στελέχωση του ΣΕΠΕ στην Κέρκυρα, τόσες που πραγματικά δεν υπάρχει αριθμός. Κάθε φορά έρχεται κάποιος από το Υπουργείο ή ο κύριος Υπουργός ή οι Υφυπουργοί και μας λένε ότι «ναι, πράγματι υπάρχει πρόβλημα, θα το στελεχώσουμε». Όταν ξεκίνησα και έκανα ερωτήσεις, είχε τρεις επιθεωρητές εργασίας η Επιθεώρηση Εργασίας Κέρκυρας. Κάθε φορά παίρνουμε υποσχέσεις ότι θα αυξηθούν και σήμερα φτάσαμε να υπάρχει ένας μόνο επιθεωρητής. Πραγματικά είναι αστείο, είναι μη σοβαρό να ισχυρίζεται το Υπουργείο ότι ένας άνθρωπος μπορεί να ελέγξει στην Κέρκυρα όλο αυτό τον τεράστιο αριθμό που σας είπα, είκοσι και τριάντα χιλιάδες επιχειρήσεις, μαζί με τα ξενοδοχεία.
Γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ, αν θέλετε, υπάρχει και η ασυδοσία των μεγάλων ξενοδόχων στην Κέρκυρα. Αυτή τη στιγμή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να πάρουν τα δεδουλευμένα του Αυγούστου και από πολλά ξενοδοχεία και του Ιουλίου. Αγωνίζονται ουσιαστικά γι’ αυτά τα οποία έπρεπε να είναι αυτονόητο καθήκον του ΣΕΠΕ της Κέρκυρας, ενάντια στη μαύρη εργασία, ενάντια στο βάπτισμα αλλοδαπών εργαζομένων σαν μαθητευομένων και πάρα πολλές άλλες παρανομίες.
Σε όλα αυτά πραγματικά το Υπουργείο σας αν δεν βάζει πλάτη, ουσιαστικά σφυρίζει αδιάφορα και εκεί θέλουμε εμείς να μας απαντήσετε τι θα γίνει με το ΣΕΠΕ, τι θα γίνει με ουσιαστικούς ελέγχους, ποια πρόστιμα επιτέλους θα επιβληθούν σε όλους αυτούς οι οποίοι κατά τα άλλα σέβονται τη νομιμότητα και προσφεύγουν στα δικαστήρια.
Ευχαριστώ.
Δευτερολογία Υφυπουργού
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, δεν αντιδικούμε με τον κύριο συνάδελφο, συμφωνούμε. Συμφωνούμε στο γεγονός ότι η διαιτητική απόφαση είναι εφαρμοστέα και στο γεγονός επίσης ότι η πράξη της Υπουργού που την επέκτεινε για όλους τους εργαζόμενους και για όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες, είναι υποχρεωτική, εφαρμοστέα. Δεν αναστέλλεται από το γεγονός ότι η Ένωση Ξενοδόχων έχει προσφύγει στα δικαστήρια. Είναι νόμιμο δικαίωμά τους. Η εργοδοσία όμως είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τη διαιτητική απόφαση και την πράξη της επέκτασής της. Εδώ συμφωνούμε.
Επίσης, θέλω να συμφωνήσω με τον κύριο συνάδελφο ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού και αδυναμία στελέχωσης του ΣΕΠΕ. Αυτό έχει να κάνει και με τη γενικότερη συζήτηση που γίνεται, κύριε συνάδελφε, αυτή την περίοδο για τις δημόσιες υπηρεσίες. Γιατί φαίνεται πολύ χαρακτηριστικά και από τη δική σας τοποθέτηση, αλλά και από την απαίτηση των συνδικάτων γενικότερα, γιατί είχα συνάντηση προχθές μαζί με την Ομοσπονδία των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ότι απέναντι στη γενική θεωρία του πλεονάζοντος προσωπικού, υπάρχουν υπηρεσίες του δημοσίου τομέα τις οποίες πρέπει να στελεχώσουμε, να ενισχύσουμε για να εφαρμόσουν τη νομοθεσία, να υπερασπίσουν τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων και να επιβάλλουν τάξη στη λεγόμενη αγορά εργασίας.
Πρέπει να σας πω ότι με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίσαμε εδώ για το ΣΕΠΕ, τον οποίο εσείς βεβαίως δεν ψηφίσατε εκτός από μερικά άρθρα, έχουμε λάβει την πρόνοια για την ενίσχυση του προσωπικού με μετατάξεις, έχουμε προβλέψει την ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών Ι.Κ.Α., ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ για να έχουμε ενιαία βάση δεδομένων, να μην δηλώνονται άλλοι εργαζόμενοι ως άνεργοι, άλλοι ασφαλισμένοι και άλλους να βρίσκει το ΣΕΠΕ. Πιστεύω ότι και η ειδική υπηρεσία ελέγχου που συγκροτήσαμε έρχεται να καλύψει αυτά τα κενά. Γιατί πράγματι δεν μπορεί ένας εργαζόμενος ούτε στη Ρόδο ούτε στην Κέρκυρα να ελέγξει όλες αυτές τις μονάδες.
Οι επτά έλεγχοι, που σας είπα, είναι σε μεγάλους ομίλους, δεν είναι σε απλά συγκροτήματα. Προφανώς, αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που έπρεπε να γίνουν, αλλά θα συνεχιστούν.
Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι με τις υπηρεσίες μας θα επιβάλλουμε την υλοποίηση με πρόστιμα και διοικητικές πράξεις. Ήδη, σας ανέφερα ότι έχουν επιβληθεί τέτοια πρόστιμα και έχουν γίνει τέτοιες διοικητικές πράξεις.
Θέλω να πω και από αυτό το Βήμα με την ευκαιρία που μου δίνεται ότι, παρά το γεγονός ότι εσείς μας κατηγορείτε πολλές φορές ως Κόμμα, με βάση την αντίληψη που έχετε, ότι έχουμε κάνει πολλές παραχωρήσεις σε ορισμένους εργοδότες, στην περίπτωση των ξενοδόχων έχετε δίκιο. Η Κυβέρνηση τους έχει δώσει πάρα πολλά προνόμια και ιδιαίτερα κίνητρα για να σταθούν σε μία δύσκολη περίοδο, γιατί ο τουρισμός μας αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας και -δόξα τω Θεώ!- πήγε καλά φέτος.
Τους έχουμε ενισχύσει, λοιπόν, για να κρατήσουμε θέσεις εργασίας με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για τη διεύρυνση του χρόνου απασχόλησης και απαιτούμε από αυτούς -και θέλω να στείλω ένα μήνυμα με την ευκαιρία που μου δίνεται- να σεβαστούν την εργατική νομοθεσία και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους. Έχουμε δώσει εντολή στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αυτήν την περίοδο να κάνει ειδικό πρόγραμμα ελέγχων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις γιατί ξέρουμε ότι καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία.
Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει από την πλευρά μας η διάθεση να καλύψουμε κανέναν. Από αυτήν την άποψη, πιστεύω ότι μπορεί πολιτικά να έχετε μία θεωρία απέναντι στην Κυβέρνηση και μία τοποθέτηση, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση μας αδικείτε όταν λέτε ότι «βάζουμε πλάτη». Το αντίθετο συμβαίνει. Δεν «βάζουμε πλάτη». Έχουν πάρει πάρα πολλά από την Κυβέρνηση και απαιτούμε να είναι εντάξει απέναντι στους εργαζόμενους, γιατί η προσπάθεια να σταθεί ο τουρισμός είναι κοινή και χωρίς τους εργαζόμενους δεν μπορεί να πετύχει.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.