Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς

Η απόφαση του περιφερειακού συμβουλιου ΙΝ στις 24 Αυγούστου ήταν μια καθαρή και μεγάλη νίκη, νίκη των κατοίκων των χωριών του όρους, νίκη των συλλογικοτήτων και των φορέων που πάλεψαν τόσο καιρό ενάντια στο αιολικό πάρκο, νίκη του κερκυραϊκού λαού. Ενώ είναι αλήθεια ότι ο κίνδυνος εγκατάστασης αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα ή αλλού στην Κέρκυρα δεν έχει απομακρυνθεί...
ουσιαστικά, μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (και την προηγούμενη του Δημοτικού), είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η στήριξη οποιουδήποτε τοπικού παράγοντα, αιρετού ή δοτού, σε παρόμοια σχέδια, ισοδυναμεί με πραξικόπημα και βέβαιη πολιτική αυτοκτονία.
Βέβαια η τεράστια αγωνία του μεγάλου κεφαλαίου να επενδύσει τα υπερκέρδη του που σήμερα “ροκανίζονται” από την ιστορική οικονομική κρίση είναι πάντα εδώ. Επίσης, πάντα είναι εδώ οι πρόθυμοι, για ιδεολογικά ή υλικά συμφέροντα, πολιτικοί που θα παίξουν το ρόλο πλασιέ των πολυεθνικών. Θα πρέπει όμως να αναρωτηθούν, αξίζει να ρισκάρουν την ούτως ή άλλως επισφαλή καριέρα τους, και μάλιστα σε μια εποχή που το δικομματικό σύστημα βρίσκεται σε μια πρωτοφανή κρίση; Αξίζει να συνδέσουν το τέλος της πολιτικής τους καριέρας (πράγμα βέβαιο για τους επίδοξους υποστηρικτές του έργου) με τον τίτλο του καταστροφέα του νησιού;
Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Κέρκυρα, που από την πρώτη στιγμή τάχθηκε εναντίον αυτού του ληστρικού για τα συμφέροντα του κερκυραϊκού λαού έργου, δεν πρόκειται να σταματήσει να παλεύει ενάντια στους σύγχρονους κουρσάρους και στα σχέδια λεηλάτησης του πλούτου του νησιού. Σε μια εποχή που το εργατικό και λαϊκό εισόδημα πλήττεται από παντού, που η ποιότητα ζωής για την εργαζόμενη πλειοψηφία καταρρέει κατ' εντολή της άτυπης συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, της Τρόικας και της ΕΕ, η Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια θα συνεχίζει να παλεύει για να πάρουμε πίσω τον πλούτο που παράγουμε, για να κερδίσουμε τη ζωή που μας ανήκει. Για μας είναι ξεκάθαρο ότι το συμφέρον του τόπου είναι το συμφέρον της εργαζόμενης πλειοψηφίας, είναι η ανάπτυξη που οδηγεί στη βελτίωση της ζωής των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων της περιφέρειας μας. Το συμφέρον αυτό δεν προκύπτει ούτε από κλειστές συσκέψεις και μυστικοσυμβούλια, ούτε από τις “επενδυτικές ευκαιρίες” της enova και των άλλων πολυεθνικών. Το συμφέρον αυτό προκύπτει από τους αγώνες του κερκυραϊκού λαού, από τα σωματεία και τους μαζικούς του φορείς, από τις λαϊκές του συνελεύσεις, και καλούμε τους παράγοντες της τοπικής πολιτικής να το θυμούνται αυτό πριν φέρουν την επόμενη “επένδυση”που γεμίζει τις τσέπες του μεγάλου κεφαλαίου (και λαδώνει τα στομάχια των διαφόρων ενδιάμεσων, τοπικών και μη) και ξεπουλάει τον λαϊκό πλούτο.
Χωρίς αμφιβολία, αυτό μυρίστηκαν διάφορες παρατάξεις που την τελευταία στιγμή άλλαξαν γραμμή πλεύσης σχετικά με το αιολικό πάρκο. Αυτό είναι πασιφανές. Δείχνει όμως την τεράστια δύναμη του κερκυραϊκού λαού να επιβάλλει τις αποφάσεις που ο ίδιος επιθυμεί, την τεράστια δυνατότητα του να ρυθμίσει μόνος του τις τύχες του. Και από εδώ και πέρα, ίσως αυτός ο παράγοντας, η λαϊκή βούληση, να είναι από τους σημαντικότερους στην πολιτική ζωή του νησιού. Η εποχή των οργιαστικών συμπράξεων πολιτικών-επιχειρηματιών στην πλάτη του κερκυραϊκού λαού έχει φύγει. Η Κέρκυρα έχει πάψει να αποτελεί “επενδυτική ευκαιρία”, δηλαδή οικόπεδο για σκότωμα, όπως έχουν καταλάβει ήδη οι κύριοι της enova. Το έχει καταλάβει ήδη και το τμήμα εκείνο της συμπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου που μέχρι την τελευταία στιγμή πάλευε λυσσασμένα για την υπέρ του αιολικού απόφαση. Η στάση του θα εκτιμηθεί δεόντως από τον κερκυραϊκό λαό στις επόμενες τοπικές εκλογές. Το ξέρουν και αυτό.
Η Αντικαπιταλιστική Αριστέρα από την ίδρυση της τάχθηκε ανοιχτά με το πλευρό της εργαζόμενης πλειοψηφίας, με τα γενικά συμφέροντα του κερκυραϊκού λαού. Στήριξε τα τοπικά κινήματα και τις διεκδικήσεις τους, τις λαϊκές συνελεύσεις και τις αποφάσεις τους. Στους οχτώ μήνες της παρουσίας της στο Περιφερειακό Συμβούλιο έφερε τη φωνή των τοπικών κινημάτων και λαϊκών αναγκών στην αίθουσα, μια φωνή που ενόχλησε, μια φωνή που έσπασε την ένοχη συναίνεση των επαγγελματιών της πολιτικής. Αυτή είναι η φωνή που μετέτρεψε τις ανεμογεννήτριες της enova σε φανταστικούς ανεμόμυλους. Αυτή τη φωνή θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε, να ενισχύουμε, να προβάλλουμε ανυποχώρητα και μαχητικά σε κάθε ευκαιρία. Οι σύγχρονοι δωσίλογοι και μαυραγορίτες μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα μας βρουν μπροστά τους.