Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Αίτημα για χρηματοδότηση ανακατασκευής κτηρίων του «Μον Ρεπό» για τη στέγαση του Ινστιτούτου- Θετικός ο Περιφερειάρχης αρκεί να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να ωριμάσει το έργο

Τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, επισκέφτηκαν σήμερα ακαδημαϊκοί και καθηγητές – μέλη του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Θετικών Επιστημών και Εφαρμογών, με επικεφαλής τον κερκυραίο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργο Ζουπάνο.
Η ομάδα των επιστημόνων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, που ακολούθησε τη γνωριμία που είχαν με τον Περιφερειάρχη, αποτελούνταν από τους:...
 Pr Grahan Ross (F.R.S, Oxford U.K.), Pr Dieter Lust, ακαδημαϊκό καθηγητή του L.M.U. του Μονάχου και Δ/ντή του Max Planch Institute, Γιάννη Μπάκα, καθηγητή του Παν/μίου Πατρών και Ε.Μ.Π., Κώστα Σφέτσο, επίσης καθηγητή των Παν/μίων Πατρών και Αθηνών, Ιγνάντιο Αντωνιάδη, καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Παρισιού και Δ/ντή Θεωρητικού Τμήματος του CERN.


Η σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή και του Προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής, Πέτρου Οικονόμου, είχε στόχο τη διερεύνηση δυνατότητας χρηματοδότησης ανακατασκευής κτηρίων που βρίσκονται στο χώρο «Παλαιόπολη – Μον Ρεπό», στην Κέρκυρα, προκειμένου να στεγαστούν σε αυτά οι λειτουργίες του Ινστιτούτου, οι επιστημονικές συναντήσεις, τα διεθνή συνέδρια και οι ερευνητικές δραστηριότητες.


Σύμφωνα με τον κ. Ζουπάνο, το Ινστιτούτο έχει ζητήσει την παραχώρηση των κτηρίων αυτών και παράλληλα έχει προχωρήσει στην εκπόνηση σχεδίων και μελετών για την αποκατάσταση των κτηρίων και αιτεί τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.


Τα κωλύματα που υφίστανται και που πρέπει να ξεπεραστούν και με τη βοήθεια του Περιφερειάρχη, αφορούν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς ο Δήμος Κέρκυρας έχει παραχωρήσει για 50 χρόνια τα κτήρια αυτά προς χρήση στο Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ με νεώτερη ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο ζητεί την ανάκληση της απόφασης αυτής, καθώς δεν έχουν τηρηθεί οι όροι του παραχωρητηρίου και τα κτήρια κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.


Το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως ανέφερε ο κ. Ζουπάνος, δεν έχει ακόμη αποφανθεί επί τους θέματος και ζήτησε παρέμβαση και του ιδίου του Περιφερειάρχη, προκειμένου να περάσουν ξανά στο Δήμο, ο οποίος και συμφωνεί να τα παραχωρήσει προς χρήση στο Ινστιτούτο.


Θετικός στο αίτημα είναι ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, στον οποίο επιδόθηκαν τα σχέδια και οι μελέτες για την ανακατασκευή των κτηρίων και υποσχέθηκε να βοηθήσει στην κατεύθυνση απεμπλοκής του θέματος και να εξετάσει, μαζί με τη Διαχειριστική Αρχή, την ωριμότητα του έργου.